Новият албум на Мирослава Кацарова излиза след броени дни. My Cinema е за образите и музиката, оказващи магично въздействие върху реалността

Новият албум на Мирослава Кацарова излиза след броени дни. My Cinema е за образите и музиката, оказващи магично въздействие върху реалността

Музиката в новия албум на Мирослава Кацарова разказва истории като на кино. My Cinema се появява две години, след като бе записан. Две години отне уреждането на авторските права за всички филмови теми, включени в диска. Две години, в които песните и посланията отлежаха, без да губят от своето въздействие, а преди няколко седмици дойде признание от Андреа Мориконе, който написа за адаптацията на любовната тема от „Ново кино Парадизо“ - „Amazing performance“ („Невероятно изпълнение“).

Маестро Мориконе е автор на тази пиеса и малцина знаят, че той е нейният фактически създател, тъй като е работил по саундтрака на филма заедно с баща си Енио Мориконе. В албума на Мира към музиката от „Ново кино Парадизо“ е добавен поетичният текст на Елин Рахнев и именно този прочит на една от най-красивите мелодии, създавани в историята на киното, но и една от най-често интерпретираните филмови теми, кара нейният автор да се свърже лично с Мира и да изкаже своите адмирации.

Докато албумът очакваше своя миг за среща с публиката, една възхитителна певица изпрати своето най-високо признание за адаптацията към нейна песен – Сусана Бака сподели, че интерпретацията на Мира на De Los Amores е изключително красива. Макар и не от филм, тази композиция, както и няколкото авторски пиеси, които Мирослава избра да включи в My Cinema, са отражение на нейното усещане за филма на живота, който ние сами измисляме, създаваме и изживяваме.

Останалите пиеси, вдъхновени от киното, които звучат в проекта, са Smile на Чарли Чаплин от „Модерни времена“, магичната Cucurrucucu Paloma от „Говори с нея“ на Алмодовар, емблематичната песен Black Orpheus (Manha de carnаval) от едноименния филм, смятан за родоначалник на боса нова, фантастичната любовна мелодия от Un homme et une femme („Един мъж и една жена“) със същото заглавие. В диска на Мира може да се чуе и плътното присъствие на две композиции, вдъхновени от два от най-красивите филми на Вим Вендерс – „Криле на желанието“ и „Пина“. Към пиесата от втория филм Мира е добавила свой текст на френски и е озаглавила темата Le Tango Solitaire. Музикалният откъс, взет от „Криле на желанието“, е допълнен също от авторски текст на Мира, като в новия прочит звучат и прекрасните стихове на Петер Хандке, които са вплетени от Вендерс и във филма.

Първата среща на публиката с My Cinema ще бъде на 24 май по време на Пролетния панаир на книгата в НДК на щанда на издателство „Колибри“, което ще разпространява албума. От 25 май песните от него ще бъдат достъпни във всички дигитални платформи като iTunes, Spotify и др.

На 31 май албумът ще бъде представен с кратък концерт в Литературен клуб „Перото“, където музиката ще събере меломаните с почитателите на книгите и киното в един общ споделен миг.

От началото на юни „My Cinema“ може да бъде намерен в най-добрите книжарници и музикални магазини или да бъде поръчан от сайта на Джаз ФМ радио и на Eventim.bg.

Ето какво споделя за албума на Мира Кацарова програмният директор на Джаз ФМ радио Светослав Николов:

Всеки е главен герой в голям филм, любим филм, когато съпреживява емоцията на ярки класики чрез песните в албума My Cinema на Мирослава Кацарова и нейните именити съратници. Поемаме дълбоко въздух в началото и после, песен след песен, дишаме дълбоко – обич, взаимност, копнеж. Израстваме, по-добри. „Вдишвам дълбоко живота“, както с тези думи отзвучава албума, за да даде ключ към вълшебството на недоловимото, на истинското. Това, което усещаме, с My Cinema го разбираме – по най-приятния възможен начин: споделено с любов. Това е филмът, в който всеки от нас е звезда.

Самата Мирослава Кацарова казва за My Cinema:

Всеки ден осъзнавам, че музиката има почти магично въздействие върху реалността... Тя винаги е важна за разказването и създаването на истории. Затова този път записах музика от филми. Любими филми – „Ново кино Парадизо“, „Пина“, „Криле на желанието“, „Черният Орфей“, „Говори с нея“, „Един мъж и една жена“, „Модерни времена“... Както и авторски композиции на талантливия и креативен Мирослав Турийски...

Това са истории, които ме създадоха, промениха, разтърсиха, разтревожиха, вдъхновиха...

Заедно с моите приятели и музиканти споделяме лични отражения на музиката, която чухме, докато гледахме филмите. Отражения на образите, които ни трогнаха, на въпросите, които си зададохме, на истините, които приехме...

Някои от пиесите са инструментални, но ние превърнахме в песни, а готовите песни - пречупихме през нашия свят.

С фантазия, любов, смелост и страст за албума работихме заедно с Мирослав Турийски, Веселин Веселинов Еко, Христо Йоцов.

Не спирам да вярвам, че музиката е невидим, въображаем филм с магия, мистерии и възможности, защото всеки сам го създава, измисля, играе, сънува..., живее...

А през цялото време докато работих за My Cinema звучеше в мен фразата от стихотвотението на Петер Хандке „Песен за детството“, използвано във филма „Криле на желанието“ на Вим Вендерс:

„И не е ли нашият живот под слънцето само един сън...“

Фотография на обложката на албума: Диляна Флорентин

  • Две песни от новия албум на Мирослава Кацарова My Cinema може да чуете тук.