Новият албум на Ленард Коен You Want It Darker – „безкомпромисен, настоятелен“

Новият албум на Ленард Коен You Want It Darker – „безкомпромисен, настоятелен“

You Want It Darker – за мрака, който с вяра и любов можем да разпръснем. Ленард Коен, сега на 82 години, издава 14-и студиен албум. Пилотният сингъл е заглавната песен, която носи в себе си объркването на нашето съвремие, в което отникъде не иде спасение, не проблясва надежда. Песента носи усещането за непоносимост към мрака, на който сами се обричаме – толкова гъст, че не подлежи на промяна, защото не оставя пространство за действие… Единственият изход за вярващия е да застане с чистото си, както смята, лице пред Бога. Но – това остава неказано – дали пък не можем да постигнем нещо, ако се осланяме освен на вярата, и на собствените сили? Това е отвореният въпрос в многопластовото послание на песента. Продуцент на You Want It Darker е синът на Ленард Коен – Адам, а в записа участват монреалският кантор Гидеон Зелермайер и хорът на синагогата „Портата на Небесата“ (Shaar Hashomayim). „Хипнотизиращ груув. Изненадващата поява на еврейски хор. Смело изследване на религиозното съзнание.“ – с тези думи е описана You Want It Darker на сайта на Ленард Коен. И е добавен стихът от нея: „Не знаех, че имам разрешително да убивам и осакатявам.“

Следват…

Treaty
Една от емблематичните мелодии на Коен. Признание за егоизма на любовта и израз на надеждата за промяна към добро.
„Само единият от нас бе истински – аз.“

On the Level
Възрастен човек за желанието.
„Борех се с изкушението, но не исках да победя.“

Leaving the Table
Бавна, безмилостна и все пак – някак радостна балада за това да оставиш нещата на техния собствен ход. Незабравимо китарно соло.
„Ставам от масата, излизам от играта.“

If I Didn’t Have Your Love
Класическа любовна песен на Коен – дълбоката благодарност, почувствана от сърце, отворило се към друго.
„Толкова несъвършен би изглеждал за мен светът,
ако любовта ти не бе ми го показала в истинската светлина.“

Traveling Light
Търсач поема по пътя и открива радостта от самотата.
„Тръгвам без багаж.
Довиждане!
Била тъй ярка, моя паднала звезда.“

It Seemed the Better Way
Усещането за молитва, идваща от вечността, но вече не предлагаща духовна утеха.
„Вдигни чашата с кръв, опитай да се молиш.“

Steer Your Way
Песен за кураж в момента, когато сърцето навлиза в мрака.
„Изведи сърцето си от болката, по-истинска от теб.“

String Reprise / Treaty
Брилянтно преобразяване на Treaty във версия за струнен квартет – величествен момент, който завършва с няколко думи от самия Ленард.
„Договор да можехме да сключим...“

„Великият артист продължава да ни удивлява. Безкомпромисен, настоятелен – You Want It Darker е поредната глава в значимия принос на Ленард към съвременната музика и мисъл.“ – завършва описанието на албума на сайта на музиканта. Дискът излиза на 21 октомври и ще се разпространява от Sony („Вирджиния рекърдс“).

  • Пилотният сингъл от новия албум на Ленард Коен You Want It Darker звучи днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.