Нови възможности за обучение зад граница и безплатни консултации предлага първото за тази година в София изложение „Световно образование“

Нови възможности за обучение зад граница и безплатни консултации предлага първото за тази година в София изложение „Световно образование“

С участието на над 70 елитни западни университета, на 14 и 15 февруари в „София хотел Балкан“ (бившия „Шератон“) ще се проведе най-голямото у нас консултантско изложение за кандидатстване в чужбина. За него у нас пристигат представители на образователни институции от Великобритания, Холандия, Германия, Дания, Белгия, Италия, Швейцария, Полша и други страни.

Форумът е с акцент върху кандидатстването и приема на студенти за учебната 2015/2016 г. и предоставя безплатни професионални консултации за бакалаври и магистри, така че те да могат да направят своя информиран избор за продължаване на своето образование. Между 10 и 15% от завършващите средно образование всяка година избират да продължат обучението си зад граница, сочи статистиката на „Световно образование“, което от 2004 г. насам представя възможностите за развитие.

На 15 януари изтича срокът за кандидатстване в училища във Великобритания по централизираната система UCAS. Тази година документи да се обучават там са подали 2130 българи, което е с 30 кандидатури по-малко от миналата година, съобщиха организаторите на изложението от фирма „Интеграл“. Това е под 1% спад, с колкото средно годишно намалява и общият брой на абитуриентите в България, сочат данните на проекта съгласно официалната статистическа демографска информация. Това е и най-малкият спад от 2012 г. насам, когато Великобритания утрои таксите за студентите от ЕС. С броя на кандидатурите си, България си запазва мястото в топ 10 на европейските страни, изпращащи най-много студенти на Острова, съгласно статистиката на UCAS, и се нарежда заедно със страни като Германия, Франция, Гърция, Испания и Италия. Любопитен факт е, че в момента бройката на българските студенти във Великобритания е приблизително равна на бройката на студентите от многомилионна Румъния.

Завишените изисквания на западните университети към кандидатите от последните две години превръща качеството на средното образование и оценката от матурите в решаващ фактор за прием в чужбина, обясняват специалистите от „Интеграл“. Университетите във Великобритания засилват селективността при приема на кандидатите и изискват отлични оценки на матури по математика, особено за инженерните специалности и специалностите в областта на информационните технологии. Дания, където бакалавърските програми са безплатни, ограничава приема в специалностите, свързани с информационните технологии, като повиши изискванията и въвежда квоти за националностите.

По статистика на „Световно образование“ над 90% от провалените кандидатури са заради получени по-слаби оценки от матурите. Като резултат от тази тенденция са и завишените критерии на международното изследване по грамотност PISA, целта на което е да отговаря адекватно на изискванията на елитните световни университети.

За първи път тази година изложението ще представи две нови образователни дестинации – Полша и Лихтенщайн, които отварят врати за обучение на европейци чрез програмите си по английски и немски език в областите архитектура, бизнес, администрация, информационни системи и финанси. България ще посетят и представители на Hamburg University of Applied Sciences (HAW) – силен в областта на инженерните и компютърни науки, медия дизайна и комуникациите. Университетът е предпочитан и заради партньорските си отношения с университети в Шанхай, Ирландия и Испания.

В „Световно образование“ тази година се представят осем нови университета, между които две лондонски висши училища – Brunel University London и Kingston University, швейцарският Vatel Switzerland с програма в сферата на хотелиерския мениджмънт и специализираният в областта на изкуствата University for the Creative Arts.

Специално в рамките на изложението белгийският Vrije Universtiteit Brussels ще предложи магистратури на цени от 620 евро в сферата на бизнес, европеистика, инженерни науки и компютри.

Нараства броят и на българските университети, участници в изложението, като тази година своите програми ще представят Техническият университет в София, „Нов български университет“ и Варненският свободен университет.

След София проектът „Световно образование“ ще проведе информационни дни и срещи с кандидати в Плевен (хотел „Ростов“, 16 февруари), във Велико Търново (хотел „Премиер“, 18 февруари) и в Русе (хотел „Космополитан“, 19 февруари).

Координаторът на „Световно образование“ – фирма „Интеграл“, е консултант номер 1 областта на чуждестранното образование с 22 години опит. Подробности за програмата и участниците е поместена в интернет на адрес: www.world-education.eu, където се извършва и регистрация на кандидатите.