Новата звезда на фадото Карминьо с концерт у нас. Предлагаме ви интервю с певицата

Новата звезда на фадото Карминьо с концерт у нас. Предлагаме ви интервю с певицата

Наричат я Карминьо, но истинското й име е Мария Кармо Карвало де Андраде. Наричат я Карминьо, когато пее онова нежно и вълнуващо фадо, което те разтърсва дълбоко. Карминьо звучи и галено, и емоционално, каквито са нейните песни. Това име само преди няколко години доби изключителна популярност в Португалия, а вече е известно и в цял свят. Карминьо ще пее за българската публика на 2 декември в зала 1 на НДК от 19:30 часа.

Очарователната вокалистка е родена е през 1984 г. в Лисабон в семейството на музиканти. Нейната майка – Тереса Сикуейра, е фадо певица и малкото момиче израства, слушайки нейната музика и пеейки фадо още от тийнейджърка. Карминьо издава първия си албум "Фадо" през 2009 г. Това е един от най-аплодираните дебюти в новата история на най-португалския музикален жанр, жанр, който направи Амалия Родригеш и Мариза най-слушаните португалки в света. Това обаче е фадото на Карминьо, на онази, която от най-ранна възраст е слушала записите на родителите си, която е свидетел на събирането на фадо певци в собствената си къща и която, все още тийнейджърка, започва да пее в таверната "Ембучадо". Песента Perdóname, изпята с испанеца Пабло Алборан, бързо става сингъл номер едно в испанските класации, а в Португалия Карминьо вече се ползва със статут на звезда. Нейният албум беше един от най-очакваните на артист от новото поколение фадо певци. Само че тези, които вече бяха чували Карминьо и знаеха за таланта й, трябваше да почакат малко докато тя приключи дипломирането си, докато опознае света пътувайки и докато не разбере коя е самата тя в действителност.

Малко след това през 2012 г. се появява вторият албум - "Алма" (душа), а Карминьо вече е завладяла сърцата на публиката. И този проект е съчетание на кавърверсии на известни португалски теми, създадени от певци като Амалия Родригеш, Мария Амелия Проенса, Фернанда Мария, но и песни, написани от великия бразилец Шико Барке и Винисиус де Мораис - един от бащите на стила боса нова, както и съвременни оригинални композиции. И двата диска имат златен и платинен статус в Португалия, като от тях са продадени над 50 000 екземпляра.

Музиката на Карминьо е смес от минало и настояще, една уникална емоция, изпята от един от най-красивите и прочувствени гласове. Фадото в нейно лице е в своя разцвет. Сега младата звезда започва второ световно турне, а една от спирките й този път е и София. Концертът е организиран от продуцентска агенция "БГ саунд стейдж", а билети се продават в "Ивентим" и на касите на НДК.

  • Интервю с Карминьо ще излъчим днес от 16 ч. в предаването "Следобедни импровизации".