Нова среща с джаз творците ни на Коледния фермерски базар тази неделя в парка „Заимов“. Meet the Artist се разраства с второ издание

Нова среща с джаз творците ни на Коледния фермерски базар тази неделя в парка „Заимов“. Meet the Artist се разраства с второ издание

Инициативата Meet the Artist продължава. След срещата в началото на декември на Mish Mash Fest, когато Деси Андонова организира музикантите да представят своето изкуство пред публиката в парка „Заимов“, тази неделя на същото място отново ще слушаме творбите на българските артисти на специалното коледно издание на Фермерския базар. След миговете на радост, близост, усмивки, снимки и автографи, зададени въпроси и получени отговори в началото на декември, Meet the Artist ще се състои отново на 20 декември от 11 до 18 ч. на главната алея към театър „София“. Фермерският базар е организиран от „Хранкооп“ и партньори и е част от Календара на културните събития на Столична община.

Срещи с музикантите и техните проекти в инициативата Meet the Artist този уикенд

„Те ни поканиха с голяма радост. От години сме в близки отношения. „Хранкооп“ винаги са мечтали част от атмосферата на базара да е хубавата музика като важен фактор от събитие, което се провежда на открито, до което имат достъп всички граждани. След първото издание на инициативата на 5 и 6 декември музикантите бяха много ентусиазирани, беше им приятно, че са били заедно, че много хора са минали да се видят, че се е създала хубава атмосфера. По естествен начина след разговор с тях и с организаторите на Фермерския базар решихме да опитаме отново.“ – разказа за „Meet the Artist – Музиката е празник“ Елисавета Петрушева.

В неделя българските артисти отново ще имат обособена шатра в парка „Заимов“. За разлика от инициативата в началото на месеца, този път няма да има музикални блокове на отделните артисти, а Деси Андонова ще подготви плейлист с техни изпълнения. Музиката ще посреща дошлите, ще ги изненадва и ще ги радва. Отново ще се предлагат дискове и сувенири и пак ще има срещи с музиканти, които ще разказват за творчеството си и ще дават автографи.

„Молбата на базара бе да представим по-коледно и по-весело звучаща музика. Много им бе харесало миналия път на Mish Mash фестивала. Тогава имаше чудесна музика.“ – обобщи предисторията Деси Андонова. „Казах на музикантите да изпратят музика, която според тях се вписва в атмосферата, за да не съм аз човекът, който решава дали е подходящо или не. За мен всичко е подходящо. Всеки си носи своята индивидуалност в музиката. След като е минала през сърцето, музиката носи радост, независимо от нюансите и изразните средства.“ – описа предизвикателството на задачата и решението тя.

„С тези щандове вярвам, че изкуството ни ще стигне до повече хора и музиката ще влезе в домовете им, тъй като един албум е подарък.“ – обясни смисъла Деси Андонова. Тя открои още цели, които инициативата ще постигне: „Ние сме навън, спазваме дистанция и това е начин хората да срещнат артистите на живо. И ние самите да се срещнем – това е голяма радост. За нас, музикантите, е алтернатива. Събитието ни изважда от липсата на социална среда. То също така е начин да се справяме с трудностите в момента. Времето е малко сложно за нас, тъй като нямаме физическа възможност за концерти и работата ни е прекъсната напълно от доста дълго време. И не знаем до кога.“

На Фермерския базар ще има над 50 участници от цялата страна, зони за изкуство и занаяти, ще бъде представена и още една социална инициатива – Резиденция „Баба“ на „Фабрика за идеи“, която осъществява връзка между хора, живеещи в села, и млади градски хора.

Междувременно Деси Андонова представи на живо в онлайн концерт дебютния албум на проекта си с Петър Георгиев и Димитър Карамфилов Desy & The Shiny Stockings. „Колкото повече хора чуят албума, толкова по-щастливи ще бъдем.“ – каза тя за тази възможност публиката да е в съприкосновение с изкуството им, макар и от екраните на устройствата.

  • Интервютата с Елисавета Петрушева и Деси Андонова можете да чуете чрез бутона „Аудио“.