Нова детска площадка, концерти, срещи с книгите, театрален фестивал, състезания – София посреща Международния ден на детето

Нова детска площадка, концерти, срещи с книгите, театрален фестивал, състезания – София посреща Международния ден на детето

Нова детска площадка в Младост 4 ще бъде открита на 1 юни в 10 ч. Тя се намира в местността „Сухото дере” (на ъгъла на улиците „Самара” и „Филип Аврамов”). Празникът ще започне с ателие по гримиране и работилница за приложни изкуства; ще има рибарска и батут зони. От 11 ч. ще бъде представена театралната постановка „Магьосницата от килера”.

С грижа за недоносените бебета, на Празника на детето в Южния парк ще се проведе благотворителен базар „Подари мъничко вълшебство”. На голямата поляна (вход от към бул. „Гоце Делчев”) от 10 до 17 ч. организаторите ще ни посрещнат с оригинални ръчно изработени предмети, много вкусни сладки и бонбони, книжки за малки и пораснали деца, картички, уникални бижута, сувенири ... и още много, много красоти, предоставени ни от творците, съпричастни към кампанията „Най-големите герои са малките”. Репортаж от събитието bTV ще излъчи в предаването „Тази неделя” с Антон Хекимян.

На детски празник в район „Надежда” ще бъдат набрани средства за изграждане на тактилна пешеходна пътека за незрящи деца и нова детска площадка в квартала. Малчуганите се събират в 10 ч. пред Общинския културен институт „Надежда”, за да пеят и рисуват на асфалт, да участват във викторини. Ще бъде представена театрална постановка за незрящи деца. В програмата ще вземат участие Софийският духов оркестър при Общински културен институт „Искър”, вокални и танцови състави от училища и читалища в район „Надежда”, танцов фолклорен състав „Боговица”, рок група „Екстремум”, а Столичният център за работа с деца ще представи формациите „Врабчетата” и Детски духов оркестър. Детският празник „Надежда за децата” се организира от столичния район Надежда и Лайънс клуб „София Витоша”. Програмата е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Първи вегански Ден на детето! Първият „София вег фест”, който се провежда в Княжеската градина (парка около паметника на Съветската армия), ще празнува с децата добрия живот, който изключва насилието над животните.

Пъстър и жизнерадостен детски празник и в район „Изгрев”. От 11 ч. на откритата сцена в градинката зад КАТ Театрална къща „Мариета и Марионета” ще представи програма с весели детски пиески, смешни сценки, песни, забавни игри с подаръци.

В новия парк в кв. „Славовци” в Нови Искър ще се съберат деца и родители за първия семеен празник – „ФамилиАда”, от 10 до 13 ч. Паркът ще е разделен на зони, в които ще се провеждат различни игри и дисциплини от семейното състезание. Празникът започва с Летящ старт – на всяко семейство ще бъде раздадена карта, водеща към различните предизвикателства – състезание със семейни „гъсеници”, сгъване на хартиени самолети, викторина... Семействата, които съберат максимален брой точки, ще получат и специалните награди. Във всички учебни заведения от район Нови Искър са разпространени 2000 покани. На гърба на всяка от тях има място за оцветяване. Децата, които се включат в празника със саморъчно оцветена, изрисувана и надписана покана, получава подарък.

В Столичния зоопарк Катерина Зарева от Екологичния научно-образователен център ще разкаже на малчуганите за новите животни. Стела Даскалова, автор на книгата „Всичко започва от детството”, ще направи анкета с въпроси по различни теми, които вълнуват децата. Жюстин Томс ще покаже магии за детско четене. Програмата включва още шоу спектакъл с актьора Николай Николаев (Бате Николай) – Приятел на месец май в социалната инициатива „Приятел на месеца”, забавни игри и занимания, водени от психолози, фокуси, състезания по зумба, кунг–фу тоа демонстрации. Подаръци ще има както за децата, така и за родителите им.

В Чешкия център гледаме „Автоприказки” като част от „София хартиен арт фест”. Пълнометражният филм се състои от четири анимационни епизода, свързани с една игрална част, която оформя рамката на историята. Всяка от приказките е направена чрез отделна техника и има свой творчески екип. Първият епизод е вдъхновен от „Приказка за принцесата, която никога не се смеела”. Втората история – „Самодивата и счетоводителят”, е забавна за децата и поучителна за татковците. Третата част е анимация, в която е използвана необичайната техника с плоски хартиени кукли, поставени в реално пространство. Така, по оригинален начин, е интерпретирана познатата приказка за рибаря, жена му и златната рибка в света на колелета и мотори. Действието в четвъртия епизод се развива в недалечното бъдеще. Прожекцията е от 11 ч. Чешкият център се намира на ул. „Г. С. Раковски” №100.

На 1 юни малките читатели на Столичната библиотека ще получат безплатна годишна читателска карта, с която могат да ползват всички ресурси на библиотеката. Работното време в празничния ден ще е от 10 до 15 ч. За децата интерес ще представляват оригиналните илюстрации към приказката на Братя Грим „Златната гъска” (изложбата е в мраморното фоайе на партера), а за техните родители – изложбата „Изкуството ex-libris” (в галерия „София”). И двете експозиции са дело художничката Галина Павлова. За празника илюстрации по текстове от любимата им книжка са подготвили учениците от 2-ро СОУ „Академик Емилиян Станев”. Изложбата „През води и гори” ще бъде показана пред централния вход на библиотеката. Всяко дете ще може да изяви таланта си, като нарисува с цветни тебешири своя илюстрация към любима приказка. В Детско-юношеския отдел малчуганите ще могат да разгледат многоцветната изложба на децата от Школата по изобразително изкуство и керамика при Народно читалище „Роден край – 1931”. Ще има изненади с аниматори и подаръци. Предния ден – на 31 май от 11 ч., в Детско-юношеския отдел актрисата Ангелина Славова ще представи в диалог текстове от книгата на Мая Дългъчева „Оная гора” и от непубликуваните още „Дъждовни приказки” на Петя Караколева. Приказното четене се посвещава и на 70-та годишнина от рождението на една от значимите представителки на съвременната българска детска литература – Петя Караколева.

В навечерието на Празника на детето – на 31 май от 16 ч. в градинката пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, предстои голямо музикално четене в „Приказка за вълшебната флейта”. Актьорите и певците, участвали в мултимедийния проект, ще пресъздадат историята за Папагено, Тамино и Царицата на нощта. Най-известните арии от операта в изпълнение на български език ще чуем от Зорница Дамянова, Христо Стойнов, Ралица Ралинова, Петър Димов, Емилия Кирчева и Михаил Михайлов. Ще им акомпанират музикантите от Младежка филхармония „София” при Националното музикално училище „Любомир Пипков”, диригент Христо Христов. Пасажи от „Приказка за вълшебната флейта” ще представят Силвия Лулчева, Радена Вълканова, Параскева Джукелова, Елена Атанасова, Пламен Манасиев, Кирил Бояджиев, Стефан Къшев, Илиана Коджабашева, Марин Янев, Мариус Донкин и Арсения Иванова. Децата ще проследят музикалното четене от удобни възглавници и ще получат вкусни изненади.

„Приказка за вълшебната флейта” ще слушат деца и родители и на следващия ден – 1 юни, в Bulgaria Mall. Този път ще я представят Силвия Лулчева и младите оперни певци Ралица Ралинова и Петър Димов. Всички деца ще имат възможност да си тръгнат с една от великолепните илюстрации от книгата, оцветена от самите тях. Това е част от празника „Ескино” на Kids.Програмата, който ще се проведе от 12 до 15:30 ч. Началото ще е със специално издание за малчугани на Пощенска кутия за приказки на Гери Турийска. Творби на деца ще четат Драго Симеонов, Ахинора, Миленита, Мая Бежанска и Биляна Петринска. Между отделните части на „Ескино” децата и родителите ще могат да се включат в специалната игра – „В търсене на съкровището”, в която победителите ще получат награди. Малки и големи ще се учат да танцуват суинг с Sentimental Swingers и Lindy Hop. Трите дами от суинг формацията ще продължат да забавляват деца и тийнейджъри на концерта си при свободен за тях вход в клуб „Студио 5” от 17 ч.

На 1 юни започва второто издание на „Веселият Патиланец” – международен театрален фестивал на независимите театри и творци, работещи за деца. В програмата до 6 юни включително са предвидени представления на дванадесет театъра от България, Испания, Израел и Русия. Двете фестивални сцени са разположени на открито в кварталите Люлин и Света Троица, като откриването ще е паралелно на двете от 18 ч. Част от съпътстващата програма е дискусията „Проблеми на частния театър в България”, както и представянето на книгите „И проговориха” на доц. д-р Катерина Илкова и „За куклите и хората” на Надежда Атанасова. Фестивалът се организира с помощта на Министерството на културата, Съюза на артистите в България и Столична програма „Култура” и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за европейска столица на културата през 2019 г.
Програма:
Откритата сцена „Люлин” (4-ти микрорайон между ул. „Никола Беловеждов” и бул. „Захари Стоянов”, до 96-о училище)
1 юни
18.00 ч. – Откриване и „Мокра приказка” – „Илкова театър”, гр. София
2 юни
11.00 ч. – „Звездите на цирка” – театър „АКО”, гр. София
18.00 ч. – „Много вкусно” – театър „Плюс”, Испания
3 юни
11.00 ч. – „Сливи за смет” на Център за изкуства „За Родопите”, с. Бостина, Смолян
18.00 ч. – „Аладин и вълшебната лампа” – Димитър Тодоров от София
4 юни
11.00 ч. – „Червената шапчица” – театрално ателие „Шило”, гр. София
18.00 ч. – „Черната кокошка” – театър „ТриЛика“, Русия
5 юни
11.00 ч. – Клоунско шоу – „Коко и Роко”, гр. София
18.00 ч. – „Червената шапчица” на „Театър на младия зрител”, Израел
6 юни
11.00 ч. – „Умници юнаци” – театър „КраТунка”, гр. Хасково
18.00 ч. – „Хитър Петър” – театър HAND, гр. Пловдив
Открита сцена „Илинден” (до църквата в Света Троица)
1 юни
18.00 ч. – „Червената шапчица” – театрално ателие „Шило”, гр. София
2 юни
11.00 ч. – Клоунско шоу – „Коко и Роко”, гр. София
18.00 ч. – „Черната кокошка” – театър „ТриЛика”, Русия
3 юни
11.00 ч. – „Много вкусно” – театър „Плюс”, Испания
18.00 ч. – „Сливи за смет” на Център за изкуства „За Родопите”, с. Бостина, Смолян
4 юни
11.00 ч. – „Червената шапчица” на „Театър на младия зрител”, Израел
18.00 ч. – „Аладин и вълшебната лампа” – Димитър Тодоров от София
5 юни
11.00 ч. – „Хитър Петър” – театър HAND, гр. Пловдив
18.00 ч. – „Умници юнаци” – театър „КраТунка”, гр. Хасково
6 юни
11.00 ч. – „Мокра приказка” – „Илкова театър”, гр. София
18.00 ч. – „Звездите на цирка” – театър „АКО”, гр. София
Съпътстваща програма (Хотел „Сити ИИН“, ул. „Родопски извор“ №60, ж.к. Манастирски ливади)
2 юни
13 ч. – Представяне на книгите „ За куклите и хората” и „Вятърът замита стъпките“, среща с автора им Надежда Атанасова
3 юни
13 ч. – Представяне на книгата „ И проговориха”, среща с автора Катерина Илкова
4 юни
13 ч. – Представяне на книгата „Проекции на кукленото изкуство в българската култура през първата половина на ХХ век”, среща с автора проф. Дойчина Синигерска
5 юни
13 ч. – Дискусия „Проблеми на частния театър в България”