Нова бляскава продукция за Били Холидей. Игралният филм The United States vs. Billie Holiday е с премиера през февруари

Нова бляскава продукция за Били Холидей. Игралният филм The United States vs. Billie Holiday е с премиера през февруари

В края на миналата година започна разпространението на новия документален филм за Били Холидей – Billie, на режисьора Джеймс Ърскин, а през февруари очакваме нов игрален филм за вокалистка. The United States vs. Billie Holiday разказва за последните години от живота на Лейди Дей и е базиран на книгата на британския писател и журналист Йохан Хари - Chasing the Scream: The First and Last Days of the War on Drugs. Премиерата ще се състои на 26 февруари в платформата Hulu.

Нов документален филм за Били Холидей, базиран на интервюта с нейни приятели, роднини и колеги

С предизвикателството да заснеме биографичен филм за една от най-великите певици в историята на музиката се заема режисьорът Лий Даниелс. Той е 13-годишен, когато за първи път гледа номинираната за „Оскар“ драма Lady Sings the Blues, в която ролята на Холидей се изпълнява от Даяна Рос. Влиянието, което лентата оказва върху него, е толкова силно, че то се усеща и днес в работата на Даниелс по The United States vs. Billie Holiday. С този проект той изразява своето желание да премине отвъд стандартния биографичен филм, като разкаже за една изключителна личност, чието наследство надхвърля сферата на музиката.

Болезнена и мрачна - една от най-известните песни в света Strange Fruit е написана от човек с голямо и смело сърце

The United States vs. Billie Holiday се фокусира както върху музикалния талант на Лейди Дей, така и върху нейния активизъм. Една от най-известните песни от репертоара ѝ – Strange Fruit, засяга темата за зловещата практика на линча в американския Юг от началото на миналия век. По онова време идеята за антирасизма в популярната музика е нещо твърде смело и това настройва властите срещу вокалистката и ги кара да бъдат особено бдителни към поведението ѝ. През 1947 г. Били Холидей е арестувана за притежание на наркотици и е вкарана в затвор. Това от своя страна довежда до отнемането на нейната „кабаре карта“, която ѝ дава право да изнася концерти в нощните клубове на Ню Йорк и я лишава от важните за нея срещи с публиката и възможността да се занимава с това, което обича. Постепенно стресът и липсата на работа я тласкат към депресията и хероина. Краят на живота ѝ наближава. Били Холидей е само на 44 г., когато напуска този свят на 17 юли през 1959 г.

„Преследването на Били Холидей“ – за певицата като изкупителна жертва разказва в книга журналистът Йохан Хари

„Тя беше лидер в борбата за граждански права, модна икона, жена с различна сексуалност и брилянтна певица. Както повечето афроамериканци в онази епоха, тя е отраснала в бедност и е имала трудно минало. За своето израстване Били е правила това, което е било по силите ѝ, но тя е била герой.“ – казва Лий Даниелс в интервю за vogue.com. Режисьорът избира за главната роля певицата Андра Дей. Първоначално той е имал съмнения дали тя ще успее да се справи, тъй като няма актьорски опит. След една среща с Андра в Западен Холивуд Лий Даниелс се оказва очарован.

Били Холидей е голямо вдъхновение за Андра Дей още от детските ѝ години. Дей се подготвя сериозно за ролята си около две години преди началото на снимките. „Учех, прочетох всяка нейна биография, слушах старите ѝ интервюта, изгледах всички документални филми за нея, изследвах всичко, което можех.“ – казва Дей за Vogue. Тя даже се свързва с хора, които са били зависими от хероина, за да разбере повече за пристрастяването към наркотиците. По време на подготовката учител на Андра Дей по актьорско майсторство е Таша Смит, а Том Джоунс ѝ е помогнал за диалекта.


Официалният трейлър на The United States vs. Billie Holiday

Въпреки че разказва за последните, много трудни години от живота на Били Холидей, The United States vs. Billie Holiday не е лишен от обилна доза блясък. За гардероба на продукцията е нает Паоло Ниеду, а 9 от костюмите са създадени от известната италианска модна къща Prada. За елегантния, бляскав стил на Били Холидей свидетелстват думите на полковник Джордж Уайт от Федералното бюро срещу наркотиците, цитирани в книгата на Йохан Хари The Scream: The First and Last Days of the War on Drugs: „Тя демонстрира как живее нашироко – със скъпи палта и луксозни коли, с бижута и рокли. Където и да отиде, я посрещат като величие.“ Филмът The United States vs. Billie Holiday е поклон пред това величие. „С целия блясък лентата притежава магията на стар холивудски филм. Ще ми бъде приятно да видя ново поколение, което се влюбва в Били и открива музиката ѝ, за да погледне на нея по различен начин от този на образа на жена с гардения в косите.“ – казва Ниеду.