Нова акустична концертна зала в София – обсъждаме идеята на кръгла маса в сряда

Нова акустична концертна зала в София – обсъждаме идеята на кръгла маса в сряда

Музиканти, архитекти, общественици и представители на културни институции започваме дискусия за изграждането на нова актустична зала за концерти в София. Първата среща за инициативата ще се състои на 28 май от 14 ч. в Музикален център „Борис Христов“ в рамките на Европейския музикален фестивал, представен от „Кантус Фирмус“.

София има само една акустична концертна зала – „България“. Изградена през 1937 г., тя бе основно ремонтирана през 2011 г., но все още се нуждае от цялостно обновяване и модернизиране. Това е мястото, където провеждат своите концерти всички водещи симфонични оркестри в София, затова и графикът на събитията е изключително натоварен. Сегашният капацитет от 1086 слушатели в редица случаи се оказва недостатъчен. Концертният живот в София допълнително ще се оживи, а публиката ще се увеличи заради домакинството на София и Югозападния регион като Европейска столица на културата през 2019 г., което всички се надяваме да спечелим.

Тези причини са в основата на дискусията за нуждата от нова акустична зала за концерти в София. Сред участниците в разговора в сряда са Емил Табаков – главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР, Веселин Дуковски – член на управителния съвет на Съюза на архитектите, Малина Едрева – председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет, Галя Бежанска – директор на Дирекция „Култура“ към Столичната община, Надя Захариева – програмен директор „Изкуства и култура“ към фондация „Америка за България“, Красимира Филипова – представител на Министерството на културата, и др.

Зала „България“ – днес с основна и камерна зала, е завършена през 1937 г. по проект на арх. Станчо Белковски и Иван Данчов. В първоначалния си вид голямата зала е разполагала с 1470 места за публика и със сцена за 100 оркестранти и 200 хористи. В нея е бил монтиран орган на фирмата „Зауер“ с 4 мануала, 72 регистъра и 6000 тръби. На 24 май 1944 г. бомбардировка разрушава залата, органа и двата рояла. Възстановена е през 1949 г.

На снимката: почитатели на класическата музика са препълнили зала „България“ на концерт от фестивала „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“.