Нов пристан на джаза: слушаме Васил Петров, Весела Морова и Валентин Геров в първото издание на Трявна Jazz Festival

Нов пристан на джаза: слушаме Васил Петров, Весела Морова и Валентин Геров в първото издание на Трявна Jazz Festival

Трявна е новият дом на любимата ни музика – от тази година там започва да се провежда джаз фестивал, в който се включват инициаторът Васил Петров със Симфониета Враца под диригентството на Владимир Бошнаков и Йордан Тоновски трио. С малкия джаз състав първо ще пее Весела Морова, а с двете формации като гост-солист ще се изяви виолистът Валентин Геров. Събитието е на 25 август от 19 ч. на централния площад при часовниковата кула и е при свободен вход.

Импулсът за основаването на Джаз фестивала в Трявна идва от традиционна и изключително популярна културна проява – „Славейковите празници“. Миналата година в програмата е концерт на „София квартет“ с доайен Валентин Геров, в който солист е Васил Петров. След събитието в разговор между певеца и кмета е решено – от следващата година в града започва джаз фестивал. „Трявна е едно от най-подходящите места за такова прекрасно мероприятие. Ние провеждаме много културни събития, които са вследствие на спецификата на нашия град, на красотата и в същото време – на приемането на красивата музика и новото начало. Така спонтанно възникна и идеята да реализираме такъв спектакъл. Надявам се да бъде прекрасно събитие, което да даде началото на една хубава традиция в нашия красив град.“ – гледа към първото издание на джазовия празник кметът на Трявна Дончо Захариев.

Богатата, вековна културна традиция на Трявна, обосновава идеята, убеден е Васил Петров: „Споделих, че е хубаво един град като Трявна – с толкова сериозни исторически и възрожденски корени, да бъде носител и на джаза чрез фестивал. Именно по отношение на културната история на Трявна джазът би стоял съвсем адекватно под формата на един фестивал след Славейковите дни и другите културни празници от лятото. Дръзнах да си помисля, че един джаз фестивал би се свързал много добре с културните традиции на града. Имах удоволствието миналата година да участвам в „Славейковите празници“ със „София квартет“ пак на открито под часовниковата кула и стана много хубав концерт. Сега ще бъде по-грандиозно – с големия оркестър ще отдадем заслуженото на първото издание на Джаз фестивала в Трявна.“

Но тези празници с дългогодишна история са само един от акцентите в богатия и разнообразен културен живот, в който доминират класическата музика и приложните изкуства, а към тях вече се приобщава джазът. „Концерт на „София квартет“ е задължителен завършек на „Славейковите празници“ – те винаги правят достъпна и красива музика. Преди три години поставихме началото на културни изяви във връзка с красотата на старите занаяти, вплетени в музикалните изпълнения на възпитаниците на Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Нашите майстори и музиката дишат в един и същи ритъм. Имаме интересни фолклорни фестивали.“ – изрежда кметът. Току-що завърши третото издание на „Трявна арт фестивал“, по време на който известни професори концертират в рамките на една седмица и се провеждат майсторски класове под егидата на проф. Томислав Байнов. През тази година в Музикалната лятна академия се обучиха над 70 млади таланти, а преди дни бе концертът на лауретаите от Първия международен музикален конкурс за изпълнители.

„В същия ден – малко наситено стана и търпяхме критика, че в един ден сме провели две културни мероприятия, младежи реализираха уникален музикален фестивал – „Fun навън.“ – разказа за размаха и обхвата на културната дейност кметът Дончо Захариев. Център на музиката отново е Старият площад с часовниковата кула. „И наистина се оказа, че тя е естествен и много красив декор за провеждането на такива мероприятия.“ – отбелязва той.

Сега и по време на Джаз фестивала в Трявна ще се състои международният симпозиум „Форма 2019“, на който Националното училище за приложни изкуства в града провежда своя конкурс. „Автори от цяла Европа се събират и отново в ритъма на много интересни групи, които присъстват в симпозиума, творят в продължение на една седмица и оставят създаденото на разположение на гражданите и гостите на Трявна. Имаме доста богата културна програма. А джаз срещата ще е кулминация – особено с участието на Васил Петров ще бъде уникално преживяване за всички тревненци и гости на нашия красив град.“ – убеден е кметът Дончо Захариев.

В първото издание на Джаз фестивала в Трявна участват Васил Петров, Симфониета Враца с диригент Владимир Бошнаков, Весела Морова, Йордан Тоновски трио с Христо Минчев (контрабас) и Кристиян Желев (ударни) и още един солист – виолистът Валентин Геров. „Проектът е импозантен и интересен.“ – определя го Васил Петров. В 19 ч. на сцената ще излезе Весела Морова с джаз триото, а в 21 ч. ще се появят Васил Петров и симфониетата. Вокалистът ще изпълни обичани песни, като някои от оркестрациите са на Румен Тосков, а повечето – на Ангел Заберски. В някои от изпълненията с класическия оркестър участва и джаз триото. Ще прозвучат филмови теми, песни от поп музиката и джаз стандарти като Love Story, The Shadow of Your Smile, чаплиновата Smile, My Way, Caravan, The Girl from Ipanema, Summertime, Strangers in the Night, Over and Over, All of Me, How Insensitive. Валентин Геров е гост-солист заедно с джаз триото и Симфониета Враца.

С първото издание на Джаз фестивала в Трявна се установява още една културна традиция, която ще събира общността и ще кани още гости в красивия, поетичен и наситен с култура планински град. Кметът Дончо Захариев посочва: „Културната дейност стои в основата на нашия град. Той е центърът на дърворезбата, на иконописта, на старите майстори. Трявна е градът на Петко и Пенчо Славейкови. Това е всекидневието на прекрасното изпълнение, когато в 10 ч. часовниковата кула отброява изминалите 10 часа с песента „Неразделни“ на Пенчо Славейков. Всичко това е атмосфера, настроение и къде, ако не тук, трябва да се провеждат такива мероприятия. Ние даваме възможност за изява не само на младите таланти и утвърдените артисти, но допринасяме за по-добрия начин на представяне на нашата история и култура на всичките ни гости. Основна цел е Трявна да бъде посещавана дестинация. С полезното и приятното постигаме двоен ефект, което е изключителна радост за нас.“

Джаз фестивалът в Трявна започва на 25 август от 19 ч., провежда се на площада при часовниковата кула и е с вход свободен.

  • Думите на Васил Петров и на кмета на Трявна Дончо Захариев пред Джаз ФМ можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.