Нов документален филм за Нина Симон с премиера на престижния фестивал „Сънданс“. Джон Леджънд изненада гостите на събитието със свои изпълнения

Нов документален филм за Нина Симон с премиера на престижния фестивал „Сънданс“. Джон Леджънд изненада гостите на събитието със свои изпълнения

На 22 януари по време на един от най-престижните филмови фестивали в света - „Сънданс“, беше премиерата на новата документална лента, посветена на изключителната Нина Симон - What Happened, Miss Simone? Режисьор на филма е Лиз Гарбъс, позната със заглавия като „Боби Фишер срещу света“ (Bobby Fischer Against the World) – биография на един от най-великите шахматисти на планетата и Love, Marilyn, посветен на Мерилин Монро.

What Happened, Miss Simone? започва с документални кадри от участието на Нина Симон на Джаз фестивала в Монтрьо през 1976 г. и постепенно разказът ни пренася през различни етапи от нейния живот. Родена като Юнис Уеймън в Северна Каролина, Нина Симон започва да взима уроци по класическо пиано на 4-годишна възраст. Мечтата й да се занимава със „сериозна музика“ бързо е осуетена заради дискриминативното отношение към хората с различен цвят на кожата. Симон започва да пее в барове и нощни клубове (в този период тя променя името си) и успехът, който се дължи на нейния въздействащ, дълбок баритон и великолепните й уменията да свири на пиано, не закъснява.

Новият документален филм за Нина Симон проследява нейния публичен успех, но и трудните моменти, белязали личния й живот. Отношенията със съпруга й, бивш полицай, който става неин мениджър, са пропити от насилие и усещане за „загуба на време“. Това кара Нина Симон да се впусне все по-активно в движението за граждански права. С годините тя става по-радикална, питайки своята публика дали би убила за освобождението на афро-американците. Подобни моменти рефлектират негативно върху кариерата на Симон, а хаосът в живота й става все по-голям. В края на 80-те години й поставят диагнозата „биполярно разстройство“ и легендарната певица и пианистка често започва да намира утеха в хапчетата.


Нина Симон изпълнява песента Four Women на Harlem Cultural Festival през 1969 г.

Документалният филм What Happened, Miss Simone? разказва историята на Нина Симон с нейните възходи и падения. Музиката е един от главните герои в този разказ, а за личната перспектива към живота на Симон допринасят интервютата с дъщеря й. Лентата е опит за поглед „отвъд музиката“ и според критиците този подход е оправдан заради невероятния живот на Нина Симон.

Преди прожекцията на What Happened, Miss Simone? на публиката, дошла на премиерата, е била обещана изненада. Веднага след края на филма на сцената Джон Леджънд е представил емоционален трибют за Нина Симон. На пианото той е изпълнил три от най-красивите песни от репертоара й - Lilac Wine, I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free и Please Don't Let Me Be Misunderstood. Вечерта е приключила с бурни аплодисменти, отправени към хванатите за ръце Джон Леджънд, режисьорката Лиз Гарбъс и Робърт Редфорд – създателят на филмовия фестивал „Сънданс“.

Фотография: Alfred Wertheimer за филмовия фестивал "Сънданс".