Нов документален филм за Майлс Дейвис очакваме в началото на следващата година

Нов документален филм за Майлс Дейвис очакваме в началото на следващата година

Miles Davis: Birth of the Cool е работното заглавие на нов документален филм, посветен на Майлс Дейвис. Режисьор на лентата, която се реализира от Eagle Rock Entertainment и American Masters Pictures, е носителят на награда „Еми“ Стенли Нeлсън. Очаква се филмът да бъде завършен до края на годината и в началото на 2019 г. да бъде показан в програмите на филмови фестивали и в избрани киносалони. Miles Davis: Birth of the Cool ще има ексклузивна премиера за САЩ в поредицата American Masters на PBS, а във Великобритания филмът ще бъде излъчен ексклузивно по BBC2.

Продуцентите на Miles Davis: Birth of the Cool имат пълен достъп до наследството на големия музикант и разполагат с непоказвани досега кадри от звукозаписни сесии, редки снимки и интервюта с имена като Куинси Джоунс, Карлос Сантана, Клайв Дейвис, Уейн Шортър и Рон Картър.

Режисьорът на лентата Стенли Нелсън е работил по успешни документални заглавия като The Black Panthers: Vanguard of the Revolution и Freedom Riders, а последният му филм е Tell Them We Are Rising: The Story of Black Colleges and Universities. „Майлс беше необикновен човек – в живота, любовта и музиката, изключителен артист, който никога не обърна поглед назад и който няколко пъти по време на своята кариера промени това, което си мислехме, че знаем за джаза, музиката и живота.“ – казва Нелсън и допълва: „С този филм се надявам да разбия митовете, които съпътстват Майлс Дейвис и да представя един завършен разказ за човека, който се крие зад легендата.“

Снимка: от официалната фейсбук страница на Майлс Дейвис