Носителят на „Грами“ Ричард Кауфман дирижира Оркестъра на Класик ФМ в първо изпълнение у нас на музиката от новия епизод на „Междузвездни войни“

Носителят на „Грами“ Ричард Кауфман дирижира Оркестъра на Класик ФМ в първо изпълнение у нас на музиката от новия епизод на „Междузвездни войни“

Носителят на наградата „Грами“ Ричард Кауфман ще дирижира Оркестъра на Класик ФМ в концерта „Музикалните Оскари“. Част от седмото издание на цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“, той ще се проведе на 3 декември от 19:30 ч. в зала „България“, а в програмата са включени златни хитове от Холивуд, както и превъзходна музика от съвременни филми, включително премиерното представяне у нас на откъси от епизод VII на сагата „Междузвездни войни“ – „Силата се пробужда“.

Всички пиеси в програмата са носители на престижната награда на Американската филмова академия или са били номинирани за нея. В концерта са включени класически заглавия от Златната епоха на Холивуд – „Великолепната седморка“, „Лорънс Арабски“, „Старецът и морето“ и др. Във втората част на вечерта ще прозвучи музика от по-новите филмови продукции „Вещиците от Истуик“, „Мисията“, „Доктор Дулитъл“... Премиерно ще бъде представена и музика от поредното приключение „Междузвездни войни“ – „Силата се пробужда“.

Ричард Кауфман отдава цялата си диригентска кариера на киното и телевизията. Още през 1984 г. той започва работа в музикалния отдел на „Метро Голдуин Мeйър“, а наскоро отбеляза 25-ия си сезон като главен диригент за филмови концерти на оркестъра „Пасифик симфъни“. Музикантът е дирижирал цикъла на Чикагския симфоничен оркестър CSO at the Movies. През 1993 г. получава наградата „Грами“ в категорията „Най-добро инструментално изпълнение на популярна класика“ за своя запис с Нюрнбергския симфоничен оркестър. Той има и две номинации за „Еми“.

Ричард Кауфман гостува често на големите симфонични оркестри в САЩ и в чужбина. Концертирал е с оркестрите на Кливланд, Сейнт Луис, Индианаполис, Юта, Сан Диего, Едмънтън, с Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, Концертния оркестър на Ирландското радио и телевизия (RTE Concert Orchestra) в Дъблин и др. След своя дебют с Кралския шотландски национален оркестър през 2014 г. той представя в Шотландия още три концерта през сезон 2014 – 2015 г. и други два концерта през сезон 2015 – 2016 г. Кауфман е дирижирал концерти с прочути артисти като Пати Остин, Даяна Крол, Артуро Сандовал, Крис Боти, Арт Гарфънкъл, Джон Денвър, сър Джеймс Голуей, Мартин Шот и много други.

Самата Пати Остин също е част от програмата на седмия сезон на цикъла „Музиката на Америка“. На 17 май догодина в Зала 1 на НДК тя ще представи концерта For Ella, посветен на вековния юбилей от рождението на Първата дама на песента. Бележитата вокалистка, също носителка на наградата „Грами“, ще пее в съпровода на Биг бенда и Оркестъра на Класик ФМ.

Преди това, на 30 януари, ще чуем изпълненията на харизматичния цигулар Гил Шахам. За първи път в „Музиката на Америка“ има и рок концерт – на 20 октомври на сцената на Зала 1 ще излезе лидерът на Godsmack Съли Ърна. Заради огромния интерес той ще изнесе извънредно шоу. Събитията са за 10-я рожден ден на радио Z-Rock – Рок радиото на България. И за двата концерта билетите се разпродадоха за часове.

  • Билети за концерта с филмова музика и за срещите със солистите Пати Остин и Гил Шахам се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ (делнични дни 9:30 – 13:30 и 15 – 19 ч.) и онлайн на Ticketsbg.com.