Носителят на „Грами“ Гил Шахам ще изпълни Концерта за цигулка на Бетовен с Оркестъра на Класик ФМ

Носителят на „Грами“ Гил Шахам ще изпълни Концерта за цигулка на Бетовен с Оркестъра на Класик ФМ

Велик цигулар, носителят на наградата „Грами“ Гил Шахам идва за първи концерт в България. С Оркестъра на Класик ФМ под диригентството на Максим Ешкенази той ще изпълни цигулковия концерт на Бетовен със своя уникален инструмент – Страдивариус „Графиня Полиняк“ от 1699 г. В концерта на 30 януари от 19:30 ч. ще прозвучи и Симфония №6 „Пасторална“. Събитието е от цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“, провеждан със съдействието на фондация „Америка за България“.

Гил Шахам е признат за един от най-изявените музиканти на нашето време. Критиката и публиката се възхищават на неговата безупречна техника и неповторимо богатство на звука. Цигуларят е концертирал из целия свят и е свирил с повечето водещи световни оркестри и диригенти.

Гил Шахам е роден в Урбана, Илинойс през 1971 г. Той се мести със своите родители в Израел, където на седем години започва да учи цигулка в Музикалната академия „Рубин“. Цигуларят получава годишна стипендия от Американско-израелската фондация за култура. На 10-годишна възраст той дебютира със Симфоничния оркестър на Йерусалим, а година по-късно свири и с Израелската филхармония под диригентството на Зубин Мета. През 1982 г. Шахам печели първа награда на конкурса Claremont в Израел, а след това става студент в „Джулиард“, където работи с Дороти Дилей и Хио Канг.

Световната известност на Гил Шахам идва след 1989 г., когато е поканен да замести внезапно разболелия се Ицхак Пърлман за серия от концерти с Лондонския симфоничен оркестър и диригента Майкъл Тилсън Томас. След този момент той гостува редовно на Нюйоркската филхармония, Берлинската филхармония, Симфоничния оркестър на Торонто, Виенската филхармония, Израелската филхармония, Чикагския симфоничен оркестър, Бостънския симфоничен оркестър, Руския национален оркестър, Академия St Martin in the Fields, Симфоничния оркестъра на Сан Франциско и много други оркестри.

През миналия концертен сезон Шахам изпълни Концерт за цигулка от Корнголд заедно с Берлинската филхармония под диригентството на Зубин Мета, Концерт за цигулка от Джон Уилямс с Бостънския симфоничен оркестър, музика от Й. С. Бах с Филхармонията на Лос Анджелис и диригента Густаво Дудамел, цигулковия концерт на Брамс с Оркестъра на Париж, а също и концертите на Чайковски и Менделсон с Оркестъра на театър „Сан Карло“ и Симфоничния оркестър на Монреал.

Гил Шахам се стреми да разшири репертоара си извън най-популярните цигулкови концерти. Той изпълнява на рецитали и записва соловите творби на Й. С. Бах за цигулка и осъществява мултимедийни концерти с тях. Един от най-интересните му проекти е „Цигулковите концерти на 30-те“ – записи на творби за цигулка, създадени в периода 1930 – 1940 г. Цигуларят счита, че през този период са създадени огромен брой шедьоври за този инструмент и чрез този проект представя музиката на почти всички велики композитори от XX век – А. Берг, С. Прокофиев, И. Стравински, А. Шонберг, Б. Барток, К. Шимановски, Б. Бритън и др.

Музикантът живее в Ню Йорк със съпругата си – цигуларката Адел Антъни и трите им деца.

Билетите за концерта на Гил Шахам са на цени от 20 до 60 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време на касата: от понеделник до петък от 9:30 до 13:30 ч. и от 15 до 19 ч. Продажба онлайн: на Ticketsbg.com.

Снимка: Luke Ratray