Носителят на „Грами“ Гил Шахам с майсторски клас в Консерваторията преди концерта си с Оркестъра на Класик ФМ

Носителят на „Грами“ Гил Шахам с майсторски клас в Консерваторията преди концерта си с Оркестъра на Класик ФМ

Цигуларят Гил Шахам – носител на „Грами“, ще направи майсторски клас в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ден преди концерта си с Оркестъра на Класик ФМ. Това е уникална възможност за талантливите възпитаници от катедра „Цигулка“ да почерпят опит от един от най-великите инструменталисти на нашето време. Заниманията ще бъдат на 29 януари от 18 ч. в концертната зала на академията. Достъпът за студенти е свободен. На следващия ден – 30 януари, Гил Шахам ще изпълни Цигулковия концерт на Бетовен с Оркестъра на Класик ФМ под диригентството на Максим Ешкенази. Концертът от цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ включва още изпълнение на Симфония №6 – „Пасторална“. Билетите свършиха месец преди събитието.

Макар това да е първото му гостуване у нас, прочутият изпълнител и носител на „Грами“ познава добре нашата култура и се чувства свързан с нея: „Обичам българската музика – в нея откривам жизненост, силна страст за живот. Има нещо в самата й тъкан, което усещам близко до себе си.“ – сподели Гил Шахам в интервю за Джаз ФМ и Класик ФМ радио.

Гил Шахам: „Цигулковият концерт на Бетовен е чудо, изразено с музика“

Световната кариера на Гил Шахам се развива стремително след 1989 г., когато е поканен да свири с Лондонския симфоничен оркестър, замествайки разболелия се Ицхак Пърлман. По това време Шахам е студент в Horace Mann School в Ню Йорк и изявите му дават възможност да бъде забелязан. „Това беше голям шанс! Вратите пред мен се отвориха и от този момент нататък имам късмета да ме канят за концерти по целия свят.“ – каза още цигуларят в нашия разговор.

Гил Шахам е често по концертните сцени, но и записва активно. През 1999 г. е отличен с наградата „Грами“ за албум с камерна музика от А. Копланд, А. Превен, С. Барбър и Дж. Гершуин. В момента той отново е сред номинираните за престижната награда – този път за втората част от поредицата „Цигулковите концерти на 30-те“. Шахам започва този проект още преди десетина години, откривайки, че огромен брой цигулкови концерти са създадени в рамките на едно десетилетие на XX в. – от 1931 г. до 1939 г. Великите Стравински, Прокофиев, Барток, Бритън, Уолтън, Хиндемит, Барбър, Шимановски, Кастелнуово-Тедеско и още много други, са писали своите шедьоври за цигулка именно през този период. „Тези цигулкови концерти ме насочват към мисълта за духа на тази епоха.“ - сподели цигуларят. На 12 февруари ще се разбере дали Шахам ще получи отново наградата „Грами“.

Публика и критика посрещат с възторг концертите на Пати Остин в САЩ. Носителката на „Грами“ догодина ще пее в България с Биг бенда и Оркестъра на Класик ФМ

След като чухме филмова музика в изпълнение на Оркестъра на Класик ФМ под диригентството на носителя на „Грами“ Ричард Кауфман и акустичен концерт на Съли Ърна, в цикъла „Музиката на Америка“ през този сезон предстои още едно голямо събитие – звездата на американския джаз Пати Остин ще представи на 17 май концерта For Ella с песни на Ела Фицджералд. Повод за този акцент в програмата е честването на 100 години от рождението на легендата. Носителката на „Грами“ ще изпее хитовете на Ела с Оркестъра на Класик ФМ и Ангел Заберски „Брас асоциация“ в Зала 1 на НДК и ще разкаже за живота и музиката на Първата дама на песента. Билети се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в Билетния център на НДК и онлайн на Ticketsbg.com.