Носител на Голямата награда от Сан Ремо, певецът и композитор Рон пристига у нас за Джаз фестивала в Банско

Носител на Голямата награда от Сан Ремо, певецът и композитор Рон пристига у нас за Джаз фестивала в Банско

Спечелил през 1996 г. Голямата награда от фестивала в Сан Ремо след 26 години музикална кариера, за участие в Джаз фестивала в Банско пристига италианският певец и композитор Рон. Той е известен и с кратка кариера в киното, а в последните години отделя част от времето си за благотворителни каузи в подкрепа на болните от амиотрофична латерална склероза. Емил Войников разговаря с него, а интервюто ще прозвучи тази вечер в All-Time Jazz Masters – предаване, което ще акцентира и върху музикалните изпълнения на италианеца. Интервюто можете да чуете чрез бутона „Аудио“, както и да прочетете като текст по-долу. Рон ще пее в Банско на 10 август.

Вие спечелихте Голямата награда на песенния фестивал в Сан Ремо след 26 години в музикалния шоубизнес. Наградата в Сан Ремо ли беше крайъгълният камък във Вашата кариера или бяхте спечелили общественото признание дълго преди това?
Започнах с голям успех кариерата си през 70-те години, но честно казано, когато получих голямата награда в Сан Ремо, станах много популярен в Италия и по света. Това беше точката на промяна и разделение в моята кариера, на хора, които действително обичат моята музика, и на фестивалната публика, която в основната си част е семейна и непретенциозна. Когато спечелих голямата награда в Сан Ремо, се превърнах в нещо като „обществена институция“ и установих, че моята популярност се беше повишила с 10%. Така че това е, което получих от Сан Ремо... И то ми допада, защото аз харесвам хората и се чувствам щастлив, когато и те ме харесват.

През 70-те години опитахте късмета си като актьор в киното. По каква причина?
По време на един музикален фестивал бях поканен да водя шоуто на сцената и да представям артистите. На фестивала присъстваше и кинорежисьорът Виторио де Систи. Той ме покани да участвам в неговия филм „Частен урок“ с Карол Бейкър – известна американска актриса. Веднага приех, тъй като киното е моята втора любов след музиката. Това преживяване наистина ми хареса – и получих нови предложения от Нино Манфреди, Монталдо и много други. Но в края на краищата любовта към музиката надделя и аз изоставих киното, вероятно защото не съм толкова добър актьор.

От 2004 г. Вие сте говорител на италианската Асоциация на болните от амиотрофична латерална склероза. Като такъв Вие сте истински социално ангажиран артист. Можете ли да ни разкажете тази история и може би няколко думи за Вашата дейност, свързана с асоциацията?
Не познавах тази болест, която се обозначава чрез абревиатурата SLA. Научих за нея, когато моят най-добър приятел и голям лекар беше поразен от болестта. Чак след като това се случи, разбрах за какво става дума. Моят приятел беше спортист и много динамична личност – буквално за няколко дни той вече не можеше да ходи и беше поставен в инвалидна количка. Тази болест ти отнема възможността да се движиш и ти се чувстваш като в затвор... Не можеш да говориш, но чуваш... И най-ужасното е, че ти разбираш всичко и мозъкът ти продължава да работи. Тъй като бях близо до моя приятел, организирах благотворителни концерти и събиране на средства за изследвания върху болестта, което е много важно. Трябва да кажа, че този опит ми даде много енергия, защото моят приятел е истински боец, той все още е жив. Аз научих от него да обичам живота и разбрах, че преди този опит съм бил много слаб.

Вие ще пристигнете в Банско като лидер на квартет, който включва виолончелистка Джована Фамулари. Това ми напомня, че спечелихте голямата награда в Сан Ремо, изпълнявайки класическа балада в дует с певицата Тоска. Можете ли да ни кажете какво да очакваме от Вас и Вашия бенд в Банско – истинско италианско шоу или може би нещо по-различно?
Знам, че джазовият фестивал в Банско е много важен и за мен е голяма чест да участвам в него с почти целия си бенд. Аз съм автор на песни и ще изпълня мои песни, които са много популярни в Италия, както и композиции, които написах за Лучио Далла, а също и обратното – композиции, които Далла е написал за мен. Преди няколко години направих експериментален запис с версии на италиански на английски песни от Деймиън Райс, Бен Хауърд, Джон Мейър и т.н. Всички те са чудесни и не са много популярни в Италия, така че аз ги записах. Мисля, че ще изпея някои от тези мелодии, защото те са важен епизод от моята кариера, и аз трябва да се грижа за нея.