Номинации за Годишните награди за биоразнообразие, Slow Food дегустация и концерт на „Бейбифейс клан“ откриват фестивала „Зелени дни“

Номинации за Годишните награди за биоразнообразие, Slow Food дегустация и концерт на „Бейбифейс клан“ откриват фестивала „Зелени дни“

В световния ден на биоразнообразието - 22 май 2015 г. номинациите за годишните награди на „Българска фондация биоразнообразие“ (БФБ) ще открият официално шестия фестивал-изложение „Зелени дни“, провеждащ се между 21 и 24 май пред Паметника на Съветската армия. Специални гости ще бъдат министърът на околната среда и водите г-жа Ивелина Василева, замeстник министърът на туризма г-жа Ирена Георгиева, заместник кметът на Община София д-р Тодор Чобанов и представител на президента на Република България с лично послание от г-н Плевнелиев. Точно в 10:30 ч. с приветствени слова старт на събитието ще даде г-н Любомир Попйорданов, председател на БААТ, управител на „Одисея-ин спортно-туристическа агенция“ ООД, организатор на форума.

На биоразнообразието ще бъде посветена програмата през целия 22 май, представена съвместно от „Зелени дни“ и БФБ - интерактивен театър за обитателите на Балкана (в 15.00), ателие работилничка за маски на животни (16.00) и карнавал на биоразнообразието с участието на най-малките (в 17.00). В празничната вечер от 19 ч. на сцената на голямата фестивална шатра ще излязат „Бейбифейс клан“, които преди няколко месеца издадоха новия си албум You’re Not Wearing Your Tie. Те ще дадат старт на кампанията за събиране на номинации за Годишните награди за биоразнообразие и ще свирят за всички, които обичат и опазват българската природа.

На 22 май от 11 ч. започва второто издание на „Форум планини“ – дискусия за предизвикателствата и възможностите пред туризма в планините и защитените територии у нас, започнала на 8 април на конференцията във Френския културен институт. „Форум планини“ е инициатива на Българска асоциация за алтернативен туризъм и платформата „Прозрачни планини“.

Вечеря с дегустация на традиционни български фермерски продукти ще бъде един от акцентите на „Зелени дни“. В петъчната вечер от 19 ч. в „Гранд хотел София“ ще бъде представено менюто „Вкусове и аромати от Рила и Пирин“ с толумско сирене от каракачанска овца от село Влахи, тръненик - сушен колбас от черен дроб и нафпавок от с. Горно Драглище, прясна овча пастърма от с. Брезница, зелено сирене от с.Черни Вит. Менюто е изготвено от шеф-готвача Жоро Иванов и Надежда Кротева, собственик на къща за гости „Дешка“ в с. Горно Драглище и лице на мрежата Slow Food и „Зелена къща“, производител на нафпавок. Няма да липсват кулинарни демонстрации и на „Зелени дни“ – от фермерски пазари „Хранкооп“, гостуващи със селскостопанска продукция на четиридневния форум и Garden to Business (G2B). Повече информация може да бъде намеренa в програмата на официалния сайт на събитието или във фейсбук страницата му.

Неформалното начало на фестивалната програма на 21 май ще бъде дадено от активности и ателиета, както и от редица презентации, включително на „Хлебните къщи“ и на вело приключенеца Вячеслав Стоянов от 17 ч., когато ще се осъществи и официалното изпращане за поредната му епична еко велоекспедиция Cycle 4 Recycle, която ще стартира от Аляска на 27 май. Само на велосипед Вячеслав и спътничката му Яна Меламед ще стигнат чак до Аржентина с образователна цел – да популяризират колелото като екологичен начин на придвижване и рециклирането като щадяща природата практика.

През четирите „Зелени дни“ посетителите на фестивала ще се запознаят с туристическия потенциал на търсещи своя път към пазара български дестинации и дестинация Ниш (Сърбия), ще се срещнат с производители на натурална и селскостопанска продукция, козметика, храни и напитки и също така ще имат възможност да избират между богата палитра от активности. Ще могат да се включат в спортната програма (йога, катерене на катерачни стени, велосъстезания, слаклайн, уъркшоп по бягане), да се насладят на изложби (за ПП „Витоша“ и местата от мрежата „Натура 2000“), фолклорни танци (ансамбъл „Дивля“), филми („Дивата природа на Алдомировско блато и рида „Три уши“), работилници по занаяти и др. Специално внимание е отделено на лекциите и презентациите на природни паркове (ДПП „Витоша“), ОП „Туризъм“ към Столична община, НПО и платформи, които представят своите природозащитни проекти – „За земята“, Greenpeace, „Прозрачни планини“, БФБ.