Някои от най-добрите пианисти в света отдават почит на Оскар Питърсън в албума Oscar, With Love, изпълнявайки неиздавани композиции на великия музикант

Някои от най-добрите пианисти в света отдават почит на Оскар Питърсън в албума Oscar, With Love, изпълнявайки неиздавани композиции на великия музикант

На 15 август се навършват 90 години от рождението на великия пианист Оскар Питърсън. По идея на съпругата му Кели Питърсън в края на годината ще имаме уникалната възможност да се докоснем до творчеството на големия музикант чрез албума Oscar, With Love. Проектът ще се появи на пазара на 11 декември и ще включва неиздавани досега композиции на Оскар в изпълнение на някои от най-добрите джаз музиканти в света. Записите са направени в дома на семейство Питърсън на личното пиано на легендата - Bösendorfer Imperial.

Основният акцент в Oscar, With Love е върху таланта на Оскар Питърсън като композитор. „Хората го познават най-вече като велик пианист, но всъщност той е написал толкова много музика, че аз искам да споделя това със света.“ – казва Кели. Тя се е разровила в семейните архиви и е открила музика, която не само не е записвана до този момент, но и не е изпълнявана и сега публиката ще има възможност да я чуе за първи път в албума Oscar, With Love.

„Оскар обичаше и уважаваше всички артисти, които участват в проекта – те са негови приятели, колеги и всеки от тях имаше лична връзка с него.“ – споделя Кели Питърсън за участниците в Oscar, With Love. Това са Монти Алекзандър, Ленс Андерсън, Кени Барън, Роби Ботош, Бил Шарлап, Джералд Клейтън, Чик Къриа, Бени Грийн, Хироми, Оливър Джоунс, Джъстин Кауфлин, Мишел Льогран, Рамзи Луис, Одри Морис, Макото Озоне, Рени Рознес и Андре Уотс.


Изпълнение на Оскар Питърсън и Оливър Джоунс в Монреал от 2004 г. Джоунс е един от пианистите, който участва в албума Oscar, With Love.

Ето как Кели Питърсън представя предстоящия нов албум Oscar, With Love, който ще се появи на пазара на различни носители – компактдиск и лимитирана серия винил от 1925 копия: