Нина Николина с видео към песента „Свети Георги“: „Хората да почувстват надежда и да знаят, че всички сме заедно и ще се справим“

Нина Николина с видео към песента „Свети Георги“: „Хората да почувстват надежда и да знаят, че всички сме заедно и ще се справим“

Преминавайки през труден момент, се вглеждаме в себе си и около нас за това, което ни дава сили. И отправяме светъл поглед към бъдещето, към новото начало и раждането за нов живот. Всичко това съдържа като символи песента „Свети Георги“, която Нина Николина ни поднесе във видеоизпълнение с Русенска филхармония с оркестрацията и под диригентството на Георги Милтиядов. Това е нейната подкрепа към нас във време на трудност и обещание за още срещи с музиката в концертните зали, когато кризата отмине.

Колкото и непреодолимо предизвикателство да ни поднася животът, винаги сме в състояние да мобилизираме сили и да се справим. „Сили всеки може да намери сам в себе си, когато ги потърси. В сегашния момент на разделение от всеки един зависи как ще се справим с този проблем. Вярвам, че всеки намира сили в това да остане вкъщи, да прави нещо полезно, да се усмихва, да бъде със семейството си. Можем да погледнем на момента като на безценно време за хубавите неща вкъщи, за което друг път не ни остава време.“ – насочва перспективата ни в положителна посока Нина Николина.

Моментът затвърждава убеждението, че времето е това, с което го изпълваме. А света изпълваме със самите нас, допринасяйки с всичко, което имаме. „Забелязвам, че има по-голяма съзерцателност и обръщане към себе си и към важното в живота. Човек може без много неща, заради които си отдаваме цялото време да ги притежаваме. Можем да оценим истинността на любовта, на взаимоотношенията, на природата. Тези размисли определено забавят хода на нашия живот. Забравили сме да се радваме на малките неща и сега си припомняме колко хубави и ценни са те. И можем само с тях.“ – уверява ни Нина Николина.

Според нея сегашната ситуация не е случайна и ни учи: „Достигнали сме до крайна консуматорска точка. Може би това е едно спиране, стабилизиране на всеки за малко, за връщане назад дори, за да ни прочисти нас самите. И така забелязваме, че цялата планета е много по-чиста.“ Нина Николина се надява това положение да не продължи за дълго. „Взехме си поука!“ – обръща се към Съдбата тя. Станали сме по-мъдри и сме се научили как да правим така, че да сме истински щастливи. „И сме по-съпричастни. Всички се агитираме за това, за да помогнем на нашите медици. Да се вслушаме в думите, че сме една от малкото държави, които добре се справяме и трябва да сме много внимателни и загрижени един към друг.“ – с тези думи Нина Николина ни призовава да сме солидарни с другите в общността и да се грижим за тях и за нас.

Изпълнението на „Свети Георги“ и видеото към него са от проекта й „Традиции и класика“, започнал преди почти една година. „Бяхме поканени от „Арт театър“ в Берлин за концерт по случай 24 май. Започнахме да си водим бележки за музиката и да ги предаваме на оркестратора Георги Милтиядов – млад чавек, който има много таланти, събрани в себе си. Той направи тези аранжименти толкова прекрасни, че бяха приети добре от публика, харесваща и класическа, и джаз, и фолклорна музика.“ – отбелязва Нина Николина. Във въздействието на музиката тя се убеждава от реакцията на хлядите щастливи слушатели в Русе, Бяла, Плевен, Габрово, Варна, Хасково… „Концертът в Горна Оряховица падна, той бе планиран за 30 март. Имаме огромно желание и за нас е удоволствие да представяме тази музика. Обичаме да го правим.“ – чака момента на завръщане на сцената Нина Николина.

В репертоара са златни песни от фолклорната ни съкровищница – „Излел е Дельо хайдутин“, „Лале ли си, зюмбюл ли си“, „Назад, назад, моме Калино“, „Майстор Манол“, „Свети Георги“, „Гюл девойкя“, както и „Пиринска трилогия: („Пуста младост“, „Еленко“, „Катерино Моме“)“. Музикален продуцент е Калин Вельов, който свири на барабани и перкусии и подготвя музикалните подложки, тромпетистът и вокалист Мартин Ташев и вокалистката Таня Първанова. Съвсем скоро в канала си в Ютюб Нина Николина ще качи още едно концертно видео – на „Лале ли си, зюмбюл ли си“, а след това – и филм по повод проекта. И тъй като „Свети Георги“ е химн на надеждата, вокалистката отбелязва: „Тя е много подходяща за това време, за да може хората да почувстват надежда и да знаят, че всички сме заедно и ще се справим.“

В самото начало на видеото към песента виждаме символа на новото начало – изгрева на слънцето над морските води. То само засилва копнежа за утрешния ден, в което сме по-добри, по-мъдри, ценим повече и сме по-щастливи. „Съвсем в този ред на мисли най-големите ми мечти са свързани с това този проект да се представи пред много хора, да се събираме, да се аплодираме. Разказвам легенди, говоря за текстове на песни, показваме неравноделни размери. Всеки си тръгва с частица от нашия фолклор, с който може да се гордее. Затова мечтая проектът ни да стигне до повече хора. В личен план се надявам да имаме хубаво лято, в което да можем да отидем на море. Моля ви!“ – завършва с усмивка Нина Николина.

  • Интервюто с нея можете да чуете чрез бутона „Аудио“.