Нина Николина обогатява с нови песни програмата си Live и пое на национално турне с Русенската филхармония

Нина Николина обогатява с нови песни програмата си Live и пое на национално турне с Русенската филхармония

В обогатена версия ще чуем програмата „Нина Николина Live“, която певицата представи в „София лайв клуб“ с Калин Вельов (перкусии), Мартин Ташев (тромпет и вокали), Ясен Велчев (клавишни) и Таня Първанова (вокал), а след това издаде в албума Jazz & Traditions. Следващата среща с тази музика предстои на 2 ноември отново в „София лайв клуб“. „Ще чуете всичко от предишната програма, но тъй като в нея липсваха някои от най-използваните в България размери, добавихме още песни. Сега вече имаме пълната палитра на всички неравноделни размери.“ – разказа пред Джаз ФМ Нина Николина.

Традицията в съвремието пренася Калин Вельов. „Той разчупва размерите, те не звучат във фолклорния им вид. Това е моята мечта – да ги представям по модерен начин. Започваме с автентичен ритъм, после поемаме към джаза.“ – определи музикалната посока Нина Николина. И тъй като понякога разнообразната музикална линия взема неочакван обрат, Калин Вельов с изсвирване им дава знак да сменят размера.

В тази програма Нина Николина изпълнява дуети със солистката на хора на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ Таня Първанова. Сега двете подготвят съвместен проект заедно с музиканта и актьор от Хамбург Карстен Майер. А междувременно вокалистката пое на турне с Русенската филхармония. Програмата модифицира заглавието на албума в „Класика & Традиция“ и вече бе представена в Русе и Бяла. Предстоящите концерти са: 4 ноември в Кърджали, 5 – в Хасково, 9 – във Варна. През януари музикалното пътешествие продължава в Плевен – на 22-ри, в Габрово – на 23-ти, и в Горна Оряховица – на 29-и. „В София предстои по-голям концерт. С този проект надградихме това, което направихме в клубната програма, като добавихме върху репертоара цялото богатство на звуците на инструментите на Русенската филхармония.“

Продуцент е Атанас Янкулов, а аранжиментите са на Георги Милтиядов. „Той е много млад човек, който още от 15-годишен пише аранжименти за симфоничен оркестър. Имаме късмет да работим с него! Той е страхотен музикант и човек. Обичам да се заобикалям с хора като него. Направили сме си приятна за работа среда, но тя е приятна и за времето преди и след сцената. Забавляваме се много! Тези наши взаиомоотношения се разпознават от публиката, която приема нашата енергия и ни я връща към сцената.“ – обяснява вълшебството Нина Николина.

И именно енергията на тези концерти прави приказната музика в тях незабравима. „Първоизточникът е в самия фолклор. В песните ни има такъв заряд. Те са търкаляни като песъчинките – мислени, променяни, преправяни и достигнали до нас в перфектната си форма, носейки тази енергия, с която боравим и се надявам да надграждаме.“

Само осъзнали се като част от традицията, можем да участваме в нейното изграждане. Ако се опитаме да живеем извън нея и извън общността, няма как да оставим следа, защото самите ние се изолираме. Когато обаче се осъзнаеш като наследник на традицията, ставаш неин създател. „Все едно да не се осланяш на това, което са ти дали родителите и прародителите ти. Тези традиции оставят връзка с корена, защото живеем на тази земя тук и трябва да я познаваме, уважаваме и харесваме. Тя е част от нас. Това изграждане на нас като хора е и културното развитие, което сме достигнали.“ – обобщава Нина Николина.

Тя привежда като доказателство впечатленията си от концерт в другата Европейска столица на културата – Матера. В събитието четири певици от различни държави пеят акапелно обща програма. „Стана един много интересен концерт. Как влияе традицията на различните култури се усеща и по силата, която носи всеки един от нас. Нашите песни правят впечатление на всички и те идват после и питат, искат обяснение защо музиката ни въздейства по този начин. Явно има нещо специфично в нашия фолклор, което трябва да продължим да предаваме на поколенията напред, защото е много ценно.“ – описва мисията си певицата.

На името на програмата „Традиция & Класика“ категорично отговаря една от по-новите песни – огромният хит на Нина Николина „Ти“. „Тя е на 15 години и не е стара, а е безвременна. Тя е премерена и уцелена с музиката на Мага и текста на Гергана Турийски и във времето стана златен хит.“ Когато музикантите казват, че си заслужава песента да се припомни в този нов контекст, Георги Милтиядов прави аранжимент и на още една златна песен на Нина Николина – „Не мога“.

  • Интервюто на Светослав Николов с Нина Николина можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимка: фейсбук страницата на Нина Николина.