Ние сме част от природата: „Зелени калкани“ и образователни игри в пет училища в София и страната

Ние сме част от природата: „Зелени калкани“ и образователни игри в пет училища в София и страната

Ние, хората, като част от природата. В инициативата „Зелени калкани“ на фондация „За Оборище“ и групата „140 идеи“, съвместно със Сдружението за дива природа „Балкани“, Българското дружество за защита на птиците и Норвежкия институт за изследване на природата, през юли и август ще бъдат изрисувани пет училищни стени в пет града. А жителите – както възрастни, така и деца – са поканени да участват в работилници и разговори по местни екологични проблеми. Това ще се случи освен в София, също във Враца, Русе, Бургас и Благоевград. „Идеята е да размишляваме за човека в природата, за това как със своето участие можем да запазим това биоразнообразие. Избрахме училищата, защото там се възпитава новото поколение и чрез децата можем да направим тази промяна.“ – каза в студиото на Джаз ФМ координаторът на проекта Анастасия Велева. Художникът Людмил Илиев допълва в студиото ни: „Ясно е, че не можем да направим глобална промяна, но на места като училищата можем да подбудим интерес към природата. Хората могат да черпят много знания от природата и да се върнат към нея.“

До 26-ти юли на калкана на 51 СОУ „Елисавета Багряна“ в София художниците от „140 идеи“ ще изрисуват картина, посветена на мечтите ни да бъдем сред природата. Графитът е наречен Daydreaming („Мечтание“) и е вдъхновен от ежедневието ни с основни елементи работен ден и вечер пред телевизора. И докато пътуваме с метрото между тези две точки, мечтаем за спокойствието на дивата природа. „В картината представяме част от своето ежедневие. Идеята на сюжета е за човека, който пътува в метрото, но около него и в главата му е мисълта за природата. Така вече не сме затворени между бетонни стени, а мислите ни се носят на воля сред природата – там, където искаме да се намирама и там, където ще се намерим.“ – описва замисъла Людмил Илиев.

София е известна с богато биоразнообразие, което пази в своите зелени зони. Вчера пък официално бе съобщено, че изминалият юни е бил най-горещият, откакто се води статистика на температурите – от 1880 година насам. Предишният най-горещ юни е бил миналият. А изминалите първи шест месеца на годината също са с температурен рекорд. Постепененно осъзнаваме, че не господстваме над природата, а сме част от общото взаимодействие между отделните елементи в нея. „Ако осъзнаваме влиянието си върху природата, няма как да не променим своите действия, така че да поправим онези щети, които сме нанесли, да пощадим природата.“ – убедена е Анастасия Велева.

Като част от инициативата „Зелени калкани“ в събота в двора на училище „Елисавета Багряна“ ще се проведе четиричасово занимание за деца, образователните игри в което са подготвени от Сдружението за дива природа „Балкани“ и Българското дружество за защита на птиците. От 10 до 14 ч. децата ще гледат как се рисува върху гигантско „платно“ – стената на четириетажна сграда, а междувременно ще опознават света на дивата природа с работилници, уроци, филми, лекции и забавления. Една от игрите е за разпознаване на птиците, които обитават София. Местата в образователната програма са ограничени, затова организаторите препоръчват предварително записване на: [email protected] (със заглавие на имейла: София 2015).

Образователни занимания и стенописи в още четири града на страната:

Враца – 1 август. В двора на СОУ „Отец Паисий“ ще се съберем, за да разберем повече за карстовите комплекси и взаимодействието между хищни птици и хищни бозайници. Децата ще научат повече за вредата от бракониерството и от невнимателното отношение на човека към дивата природа. Подготвена е и игра-изненада.

Русе – 8 август. В ПГСАГ „Пеньо Пенев“ ни очаква среща с морския орел, къдроглавия пеликан и още много прелюбопитни, но малко познати птици, живеещи по река Дунав. Лектор ще ни бъде Свилен Чешмеджиев. После участниците заедно ще изработят птици от конци!

Бургас – 15 август. В Търговската гимназия ще бъде представена новата графити стена на училището. Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците ще даде подробни отговори на въпроси като: „Колко птици минават по един от най-големите миграционни пътища в Европа всяка есен и защо? И кои са симпатичните крилати обитатели на Природозащитен център „Пода“ и бургаските езера?“. Ще бъде представена интерактивната изложба на „Пода“ и ще има наблюдение на птици с бинокли и зрителни тръби.

Благоевград – 22 август. В двора на II ОУ „Димитър Благоев“ ще се проведат разговори и образователни игри за запознаване с нрава на хищните животни в региона.

„140 идеи“ имат традиция в представянето на връзката между човека и природата. Тяхната първа по-голяма инициатива е през 2012 г. с Българското дружество за защита на птиците и ни среща с царския орел на стената на столичното 32 СОУ. Следва кампанията им „Да обикнем кафявата мечка“ – на калкана на 23 СОУ, осъществена съвместно със Сдружението за дива природа „Балкани. „В името на тази наша кампания се крие идеята ни за тези стени. Не искаме да призоваваме: „да спасим“, „да запазим“, „да променим“, а да насочим мисълта на хората към това да обикнем природата. Човек, когато обича нещо, го пази и няма да му причини нищо лошо.“ – обяснява художникът Людмил Илиев. През същата 2013 г. авторите изготвят и „Баланс“ – за проблема с изчезването на пчелите, на стената на 97 СОУ. Имат също графити акции в Хасково и в Шабла.

„Природата е огромно вдъхновение за всички нас. Четиримата от „140 идеи“ предпочитаме да сме сред природата, а след това – да се върнем и да споделим своята любов. Призванието на всяко едно изкуство е да покажеш своето вълнение. Ние черпим вдъхновение от природата и го показваме на хората, като идеята е, че те ще се обърнат отново към природата, откъдето сме дошли всички.“ – изразява своята вяра Людмил Илиев.

  • Чрез бутона „Галерия“ можете да разгледате снимки от изрисуването на стенописа в столичното 51 СОУ „Елисавета Багряна“, както и от образователните занимания с деца, провели се на 25 юли в двора на училището.
  • Джаз ФМ е медиен партньор на инициативата „Зелени калкани“. Процесът в развитие можете да следите на фейсбук страницата й.

Снимки: „Зелени калкани“. Снимките са публикувани допълнителнослед завършването на степониса в София и провеждането на образователните занимания в столицата.