Ниагарският джаз фестивал: джаз навсякъде, джаз за всички

Ниагарският джаз фестивал: джаз навсякъде, джаз за всички

Джаз в парковете, във винарни и малки фабрики за крафт бира, на кораб по реката, в ресторантите и кафенетата, в казиното, в културния център… Концерти, изложби, майсторски класове, работилници за всеки, с радост открил джаз музиката. Изявени състави и първи срещи с публиката на млади хора, устремили се към върховете.

Джаз навсякъде и за всички. Това е градчето Ниагара он дъ лейк по време на четирите дни на Ниагарския джаз фестивал. Четвъртото издание на празника се проведе от 27 до 30 юли, за да покани още почитатели в приказния свят на тази музика. Ниагара он дъ лейк е малък град с красив старинен център и икономика в подем заради винопроизводството в този най-прочут с отглеждането на грозде канадски регион.

На няколко километра от него е много популярният град Ниагара фолс – улиците са пълни с туристи, но нямаш усещането, че не можеш да си пробиеш път – хилядите съзерцават Ниагарския водопад и се снимат с него, на фона на непрестанния тътен на спускащата се от ръба на скалата вода. Реката продължава още малко по течението, за да разтвори вече спокойните си води в езерото Онтарио, а отсреща са Съединените щати.

Археологически доказателства определят Ниагара он дъ лейк като столицата на Горна Канада – една от първите административни единици в изграждането на съвременна Канада – днес това е провинция Онтарио. Вече четвърта година там се провежда Ниагарският джаз фестивал, а Организацията за фестивали и събития в Онтарио го определи за „най-добър нов фестивал“. С голямо желание го организират почитателите на джаза Джулиет Дън и Питър Шиа, щедро го подкрепят местната, областната и централната власт, а бизнесът все повече участва финансово, както и предоставяйки гостоприемство – това са десетки винарни, микропивоварни, ресторанти, кафенета, галерия. Интересът е толкова голям, че две от събитията – музикалният круиз и концертът във винарната Hare Wine Co. – са разпродадени още към момента на отпечатване на програмата.

Джулиет Дън – организатор:

„Живей. Обичай. Джаз.“ – казвате всичко важно с мотото на фестивала.
Така е.

Какво може джазът да влее в живота и така да го обогати?
Докато вчера слушах един от нашите музиканти – Ейдриан Феруджа, който направи концерт в почит към Кийт Джарет – си мислех, че джазът съдържа в себе си много важни идеи – за импровизцацията, за свободата и за лекотата на живота. Не всеки може да си позволи да живее така, а джазът създава нагласата да се настроим към тях. Пея, но и наемам много джаз музиканти – харесва ми, че това са хора, които обичат своето занимание. Това е животът – прекрасен е! Бащата на един от нашите музиканти почина няколко дни преди концерта – и той помоли все пак да свири. Предложих му да не се ангажира, но отказа. Музиката е толкова силна, такъв отдушник! И още, както казва съпругът ми: свят без музика – това ще свят на война. Защото музиката въздейства толкова силно върху душата!

Толкова силно, че изправя публиката на крака – както се случи на концерта на Синамън Джоунс. Елементи на признанието за таланта й – сп. „Билборд“ я включи в списъка на изгряващите млади творци, а три години поред тя е определяна за „най-добра вокалистка на Сан Франциско“.

Синамън Джоунс – певица

Силата на джаза, духът на джаза – това е любовта. Джазът идва от душата и тази вечер точно това ви предложих – соул-джаз.

Призовахте публиката: „Изпълнете всеки ден със смисъл!“ Как джазът с всичко, което носи в себе си и с въздействието, което има върху хората, ни помага да направим това?
Музиката е универсална – ако погледнете към историята, ще видите, че само тя е събирала и е помагала за единството. Джазът е толкова разнообразен, че може да обедини под крилото си всички. Затова пея. Вярвам в думите на майка ми: „Каквото идва от сърцето, стига до сърцето.“ Когато пея, изливам сърцето си и се надявам тази енергия да достигне до вас и така на всички да ни бъде приятно. Усещането тази вечер не бе аз да съм на сцената, а вие – в залата: всички бяхме заедно и се забавлявахме!

Публиката слуша, ръкопляска, пя, накрая – танцува, в изпълнената до предел зала на винарната на Джон Хеър.

Джон Хеър – собственик на винарната Hare Wine Co.:

Качественото вино върви с качествен джаз. В Ниагара он дъ лейк обичаме джаза, подкрепяме го и го насърчаваме.

Усещанията на публиката се усилват – докато хората слушат великолепна музика, отпиват от чашата превъзходно вино в много красива обстановка.
Точно така беше! Атмосферата бе забележителна! 170 души пяха и танцуваха – а това не се случва често на джаз концерти. Въздейства и обстановката – лозята наоколо, красивата винарна... Хората отпиваха от чашите с вино, слушаха джаз, прекарваха си страхотно времето – просто е чудесно!

Беше великолепно с музиката на Синамън Джоунс! Концерта й във винарната Hare Wine Co. изслуша и кметът на Ниагара он дъ лейк Пат Дарте.

Пат Дарте – кмет на Ниагара он дъ лейк (той е единственият лорд-кмет в Канада със специални правомощия, предоставени му от кралицата)

Джаз фестивалът в Ниагара идва с тръпка, носи вълнение и привлича толкова много хора! Не можете да си представите колко силна е енергията му!

Какво означава това събитие за местната общност?
Голяма част от публиката на фестивала са хора, които за първи път идват тук. Те виждат колко е красиво градчето Ниагара он дъ лейк, затова знаем, че ще се завърнат. Така че влиянието на фестивала е двустранно – и икономическо, и културно. Всички обичат Ниагара он дъ лейк, всички обичат джаза, на всички им харесва тук. Видяхте вълнението в залата на хубавата винарна тук, видяхте как хората цяла вечер танцуваха. Невероятно!

Какво притежава Ниагара он дъ лейк, което фестивалът изявява и надгражда?
През последните 4 години джаз фестивалът обхваща все повече пространства и разкрива на посетителите красотата и очарованието на Ниагара он дъ лейк, културата, атмосферата... Организаторите представят събитията във все повече нови пространства – освен сцените в парка „Симко“, всички останали обекти се включват в програмата за първи път.

Какво особено много обичате в Ниагара он дъ лейк?
Отговорът на този въпрос е много лесен! От гледна точка на културно-историческото наследство, славата ни е с много дълбоки корени. Опазваме го, грижим се за него. Същевременно развихме нови пространства за култура и изкуство и отидохме много напред – видяхте тази вечер колко хубава беше атмосферата и тук, и в другите зали. Стигнахме до нови хоризонти!

Така, чрез съчетаване и обогатяване на преживяването, джазът достига и до нови публики, които откриват неговата прелест.

Джулиет Дън – организатор на Ниагарския джаз фестивал:

Силата на джаза е в неговата пъстрота – има за всекиго по нещо. А да преодолееш негативните нагласи към джаза е голямо предизвикателство. Има случаи, когато казваме на някого, че организираме джаз фестивал, и в отговор чуваме: „О, аз не харесвам джаз! Така съм си решил, това е.“, само защото веднъж е чул джаз и не му е харесало. Така че нашата идея е да изложим хората на въздействието на джаз музиката, за да ги приобщим към нея. Дори може отначало да не им казваме, че ще слушат джаз – нека първо да дойдат и тогава да научат новината. „Но това джаз ли е? На мен много ми харесва! Значи – харесвам джаз.“ Силата на джаза е в това, че всичката останала музика идва от него и от блуса. Той е първоизточникът.

Джазът не дистанцира със сложност, а привлича със страст.

Джон Девениш – водещ на вечерното предаване по Джаз ФМ в Торонто:

Канада е уникална страна със своето население, което идва от много разнообразни културни традиции. Всеки жители носи музиката на своите предшественици и това обогатява музикалната сцена. На това се опират организаторите на джаз концерти и фестивали. Ние приобщаваме – и да не го заявяваме с думи, интуитивно носим тази идея в себе си. И джазът е точно това – мнозина го възприемат като музика за ума, трудна за свирене и още по-трудна за разбиране – работа за познавачи. Но това просто не е така. Постъпете като с операта – насладете се на страстта, на музиката, на нейното въздействие върху сърцето ви. Пренесете това върху джаза – и ще откриете отговора на въпроса за неговото присъствие в живота ни.

Джазът ни събира в общо преживяване, както подчертава бендлидерът Джими Стол. Той изведе своя оркестър на основната сцена в централния парк „Симко“. И докато музикантите свиреха, публиката започна да танцува.

Джими Стол – бендлидер:

Джазът е свободно и творческо изразяване на нашите чувства. Мой приятел има като подпис на електронната си кореспонденция „Музиката е звукът на чувствата.“ Много точен израз, и точно това прави джазът. В толкова много жанрове трябва да изсвириш нотите точно както са написани и не се приемат никакви отклонения. В джаза можеш да подходиш творчески и да изсвириш това, което чувстваш. Тъжен или радостен – споделяш се с всички. Това е едно от най-големите достижения на джаза.

Той ни насърчава да творим и да се свързваме с чувствата си.
Да, точно така.

Гласовете на хората, свързани с Джаз фестивала в Нигара он дъ лейк, можете да чуете чрез бутона „Аудио“. В началото на септември очаквайте самостоятелни интервюта с повечето от събеседниците от този репортаж.

Снимки: авторът