Неща, които знаем, но е добре да си припомним: как силата на музиката лекува и влияе за преодоляването на стреса

Неща, които знаем, но е добре да си припомним: как силата на музиката лекува и влияе за преодоляването на стреса

В началото на месец септември Браян Кълбъртсън издаде проекта Breathe. Той включва една 32-минутна пиано композиция, предназначена за релаксация, масаж, йога и медитация. "Всички ние имаме нужда да отделяме повече време за себе си в този забързан свят, в който живеем." - казва пианистът и продължава: "Надявам се, че тази музика ще ви помогне да поемете дълбоко въздух и да се отпуснете, за да продължите деня си по-фокусирани и освежени. Записана точно с 60 бийта в минута тази музика е създадена с идеята да се отпуснете и да успокоите ума си." След това Браян Кълбъртсън приканва своите почитатели да прочетат редовете по-долу, посветени на преодоляването на стреса чрез силата на музиката. Текстът е публикуван в сайта на Университета на Невада - едно от водещите учебни заведения в САЩ.

Музиката може да окаже дълбоко въздействие както върху емоциите, така и върху тялото. Бързата музика може да ви направи по-бдителни и да ви помогне да се концентрирате по-добре. Музиката с по-отчетлив ритъм може да ви настрои по-оптимистично и позитивно към живота. По-бавното темпо може да успокои ума ви и да ви накара да отпуснете мускулите си, като се почувствате релаксирани докато се освобождавате от стреса на деня. Музиката е ефективна при релаксация и управление на стреса.

Изследванията потвърждават тези лични преживявания. Текущите данни показват, че музиката с около 60 бийта в минута може да накара мозъка да се синхронизира с тези бийтове, водейки до появата на алфа мозъчни вълни (алфа вълните трептят между 8 и 13 Hz). Тези алфа мозъчни вълни са налице, когато сме спокойни. За да успее да заспи, може да се наложи човек да отдели най-малко 45 минути, слушайки успокояваща музика. През 2006 г. изследователи от Университета в Станфорд заявиха в свое прес съобщение, че "слушането на музика изглежда е в състояние да промени функционирането на мозъка в същата степен като лекарство." Те отбелязаха, че музиката е нещо, до което почти всеки има свободен достъп и това я превръща в удобен инструмент за намаляване на стреса.

Така че какъв тип музика намалява стреса най-успешно? Сравнително изненадващ е фактът, че струнните инструменти, барабаните и флейтите на коренното американското население, келтите и индийците са много ефективни при релаксация на ума, дори когато се свири умерено силно. Звукът от дъжда, гръмотевиците и като цяло звуците от природата могат също да бъдат релаксиращи, особено когато се смесват с друга музика като лек джаз и класика.

Как да изберем музиката, която ще бъде най-отпускаща за нас? Отговорът частично зависи от предпочитанията на всеки човек: първо трябва да харесвате музиката, която слушате и след това трябва да се отпуснете. Принуждавайки се да слушате музика за релаксация, която ви дразни, това може да създаде напрежение у вас, а не да го намали. Важно е да се отбележи, че отпускането на ума не означава, че автоматично ще ви се доспи. Това означава, че вашият мозък и тяло са спокойни и отпуснати и по този начин след това можете да дадете най-доброто от себе си в различни дейности.

В своето традиционно месечно електронно писмо до почитателите си, което Кърт Елинг изпрати вчера, вокалистът написа: "Музиката може да ни помогне да видим отвъд мрака. Музиката може да ни излекува, да ни даде сила и светлина в трудните моменти - не на случаен принцип, а по мистичен начин."

Музиката отдавна се е доказала като лекарство в музикалната терапия, имайки предвид резултатите от нея. След катастрофа вокалистката Мелъди Гардо се възстановява благодарение на музикалната терапия. Тя започва и музикална кариера, която я превръща в едно от най-успешните имена на съвременната джаз сцена. Гардо често взима участие в различни форуми, говорейки за ползите от музикалната терапия.

С този специфичен вид терапия от години се занимава и китаристът Стенли Джордан. В интервю за Джаз ФМ радио от 2012 г. той разкрива любопитна гледна точка: "Трябва да бъдем наясно с едно нещо, когато говорим за музикална терапия – има нещо повече от музиката, което води до оздравителен процес. Тук са замесени взаимоотношенията с музикалния терапевт. Най-хубавото нещо в тези отношения е, че можеш да отидеш отвъд музиката, защото ти използваш нея, а не вибрациите на звука. Нека да ви дам пример. Да вземем една от композициите в албума ми State Of Nature – Healing Waves. Тя ме води до много релаксирано, отпуснато душевно състояние. Така се стимулира центърът на удоволствието в мозъка. Това изпитвам аз, когато слушам тази песен. Но, ако добавите ефекта на взаимоотношенията с терапевта, могат да се случат други неща. Като например - музиката може и да не е толкова успокояваща, но да бъде все така терапевтична, ако е използвана по правилния начин. Ще дам още един пример. Да вземем един млад човек, който не се чувства щастлив, чувства се неразбран, самотен и в един момент някой споделя музиката си с него. Достатъчен е само актът на споделяне, за да има лечение, защото лечението е свързано с изграждането на доверие. Няма значение каква е музиката, дори и да е по-агресивна, важен е фактът, че някой е избрал да я сподели. Това вече е вид лечение."

Целия разговор на Таня Иванова със Стенли Джордан можете да си припомните тук.

Фотография: обложка на албума на Браян Кълбъртсън Breathe