Непознатият Принс – новоиздадената госпъл песен Deliverance е част от забранен краткосвирещ албум

Непознатият Принс – новоиздадената госпъл песен Deliverance е част от забранен краткосвирещ албум

Нова песен на Принс излезе в деня, когато се навърши една година от преждевременната му смърт. Deliverance бе част от едноименен краткосвирещ албум, представен от звукоинженера на легендата Джордж Иън Боксил – съавтор и копродуцент на песните, но продажбата му бе временно забранена от съдия по искане на попечителите на наследството. Записите бяха свалени от всички платформи, а компанията, от която албумът излезе – Rogue Music Alliance, пусна самостоятелно сингъла. Тя твърди, че съдебното разпореждане не се отнася до издадените преди него песни – а заглавната е именно такава. Така от шестте песни имаме възможността да се любуваме на най-хубавата от тях – Deliverance („Избавление“).

Не е религия, а здрав разум –
време е да стъпиш на краката си,
време е да заявиш позиция.
Нито едно дете не бива да умира,
нито една майка – да плаче.
Времената са толкова трудни,
че избавлението чука на вратата.

„Вярвам, че Deliverance се появява навреме в нашия разтревожен свят. Надявам се, че на мнозина песните ще дадат търсеното спокойствие.“ – казва Боксил. „Също като Иън усещам колко навременна е появата на Deliverance – тя ще донесе утеха на мнозина в това време на изпитания.“ – казва съоснователят на издателската компания RMA Дейвид Стейли пред „Ролинг стоун“. Deliverance е класическа балада в стила на Принс, но показва и нова страна на неговия характер. Типично за него, тя е разтърсваща като музика, хуманна в своето послание, достигаща до кулминация в китарно соло. Нехарактерно обаче е госпъл звученето, най-ярко изразено от беквокалистите и съвсем в унисон с обещанието за предстоящо избавление. Освен сингъла, албумът съдържа още пет песни, които са обединени и звучат като музикална поема, наречена „Човешка опера“. Една от тях (I Am/„Аз съм“) се появява два пъти – в началото тя е само загатната, а накрая – развита.

Според наследниците Джордж Иън Боксил е нарушил подписано с работодателя си споразумение, че всички песни остават собственост на Принс. 3 май е крайният срок на ограничителната заповед за разпространение на мини албума. До тогава трябва да се проведе съдебно изслушване. В момента сингълът се продава само в САЩ и единствено на специално създадения от RMA сайт https://deliverance.is/athand, като адресът цитира рефрена на песента: „Избавлението скоро предстои“. Тя е представена под мотото „Нечувания духовен глас на Принс“.

Макар за слушателите да остава вълнението от новия контакт с музиката на Принс и от откриването на непознати черти на неговото творчество, съдбата на песента още веднъж показа трудностите в осъществяването на връзката между творци и публика. В началото на своята кариера музикантът 19 години работеше с Warner и разтрогна договора след дълга съдебна битка. После се обяви против дигиталното разпространение, дори пусна албум съвсем безплатно като притурка към английски вестник… В последните години той издаваше чрез Universal Music, които придобиха правата над каталога му с неиздавани записи срещу 30 милиона долара. Смята се, че продуктивният музикант е оставил стотици готови и незавършени песни в хиляди часове записи. Точно половин година след смъртта му обаче от Warner обявиха предстоящото излизане на албум с две неиздавани песни на Принс (Prince 4Ever). Тогава стана ясно, че Universal не разполага с всички работни материалии и компанията предприе стъпки да развали договора. „Веднъж Принс ми каза, че всяка вечер си ляга с мисълта как да заобиколи големите корпорации и да предостави музиката си директно на своята публика. Когато обмисляхме как да издадем тези значими творби, решихме да го направим чрез независима компания, тъй като това би искал Принс.“ – посочва Боксил. И така никому неизвестната досега Rogue Music Alliance стана фактор в голямата игра на изкуство и пари.

За часовете, през които албумът бе наличен, той достигна до първа позиция в предварителните поръчки на „Айтюнс“ и до втора в класацията за албуми на „Амазон“. Записите са направени в периода 2006 – 2008 година. Принс последно е работил по създаването на джаз албум, стана ясно при откриването на музея му в неговия студиен комплекс „Пейзли парк“. Там, точно както ги е оставил, стоят отворени нотите на джаз песен.

Цял албум с неиздавани песни на Принс се очаква на 9 юни. Тогава ще излезе луксозното издание на Purple Rain, в което първият диск ще е с ремастерирания оригинал, а вторият – с неизвестни до момента изпълнения.