Неповторима, бляскава, уникална - такава е Барбра Страйсенд пред обектива на Стив Шапиро и Лорънс Шилер. Техните фотографии на Барбра бяха събрани в луксозен албум с ограничен тираж

Неповторима, бляскава, уникална - такава е Барбра Страйсенд пред обектива на Стив Шапиро и Лорънс Шилер. Техните фотографии на Барбра бяха събрани в луксозен албум с ограничен тираж

През 1970 г. Барбра Страйсенд публикува статия в списание Life, озаглавена "Коя съм аз всъщност?" Своеобразен отговор на въпроса коя е Барбра Страйсенд дават двама от водещите фоторепортери по онова време - Стив Шапиро и Лорънс Шилер, докато търсят "истинската Барбра", снимайки я по време на първите й пет години в Холивуд. Сега тези фотографии са събрани в луксозен албум, който излиза от каталога на издателство Taschen. Над половината от фотографиите никога не са били публикувани преди, а историите, свързани със снимките на Шапиро и Шилер разказват не само за таланта, но и за влиянието на Барбра Страйсенд, което тя оказва върху света на киното, музиката и модата. Тиражът на албума е ограничен - от него са издадени само 1200 номерирани бройки, подписани лично от Стив Шапиро и Лорънс Шилер. Сред тях са колекционерско издание и арт издание, което е сведено само до 200 екземпляра.

В албума, посветен на Барбра Страйсенд, са публикувани снимки, документиращи участието й във филми като "Весело момиче" (Funny Girl), „В ясен ден можеш да видиш вечността“ (On a Clear Day You Can See Forever), "Каквито бяхме" (The Way We Were), "Весела жена" (Funny Lady), "Роди се звезда" (A Star Is Born) и др. В книгата присъстват любими мъже, режисьори, приятели и екранни партньори на Барбра. Сред тях са Елиът Гулд, Уилям Уайлър, Сидни Полак, Винсънт Минели, Омар Шариф, Крис Кристофърсън и разбира се - Робърт Редфорд. Във всичките тези фотографии няма да видите певица, която играе, а актриса, която може да пее, да пише, режисира, да танцува и всичко, каквото й хрумне.

Пред обектива на Стив Шапиро и Лорънс Шилер Барбра е с излъчването на звезда още от самото начало на своята кариера - тя е неповторима, уверена, "истински уникат", както я определя творческото дуо, с което работи години наред - Алън и Мерилин Бергман. Външният вид на Страйсенд се превръща в нейна запазена марка. Тя поставя начало на нова ера в модата с отношението към себе си и налагането на неконвенционалния блясък. Характерният стил на Барбра е показан в поредица от снимки, три от които можете да разгледате чрез бутона "Галерия". На една от тях Барбра позира на своя 2-годишен син Джейсън по време на полет за Ню Йорк, а другите фотографии улавят блясъка на Барбра. "Тя беше зашеметяваща със своята бяла рокля с деколте и тюрбан, осеян с перли и диаманти." - спомня си режисьорът Винсънт Минели в своята биография.

Стив Шапиро е забележителен фотограф, чиито снимки са били на корицата на издания като Vanity Fair, Time, Sports Illustrated, Life, Look, Paris Match и People и се намират в много музейни колекции. Издал е пет книги със свои работи. В Холивуд е работил за над 200 филма; сред най-известните филмови плакати, които е създал, са постерите на "Среднощен каубой", "Шофьор на такси", "Кръстникът 3" и др.

Лорънс Шилер започва кариерата си като фотожурналист за Life, Playboy и Paris Match, фотографирайки някои от най-емблематичните фигури на 60-те години, сред които Лий Харви Осуалд, Робърт Ф. Кенеди и др. Той си сътрудничи с Норман Мейлър за създаването на романа-репортаж "Песента на палача”, отличен с награда “Пулицър”; автор е на пет бестселъра в класацията на New York Times. Режисирал е седем игрални филма и минисериали за телевизията.