Ненадминатия майстор на задъханата фабула Харлан Коубън с нова книга на български - „Липсваш ми“

Ненадминатия майстор на задъханата фабула Харлан Коубън с нова книга на български - „Липсваш ми“

Вчера излезе от печат „Липсваш ми“, роман на ненадминатия майстор на задъханата фабула Харлан Коубън. „Липсваш ми“ (изд. „Колибри“, превод: Венцислав К. Венков) ни среща с Кет Донован, опитен детектив от нюйоркската полиция. Докато се рови в сайт за запознанства, Кет попада на профила на бившия си годеник Джеф, който я е напуснал 18 години по-рано. Крехката й радост, породена от надеждата за възкресение на чувствата, се изпарява бързо. Внезапно се оказва въвлечена в разследване, което ще промени отношението й към всички, които някога е обичала – не само към Джеф, но и към собствените й родители.

Xарлан Коубън  е роден през 1962 г. в Нюарк, Ню Джърси. Автор е на 27 романа, сред които преведените на български „Шест години“, „Остани“, „Невинният“, „Не казвай на никого“, „Няма втори шанс“, „Гората“, „Само един поглед“ и други. Всеки един от седемте последователно издадени романа - „Липсваш ми“, „Шест години“, „Остани“, „Под напрежение“, „Клопка“, „Дръж се здраво“ и „Изгубена завинаги“, е бил на първо място в най-престижната селекция на Съединените щати – класацията на бестселърите на вестник „Ню Йорк Таймс“.

Романът „Не казвай на никого“ има брилянтна екранизация – едноименният филм на режисьора Гийом Кане с участието на Франсоа Клузе и Кристин Скот Томас печели множество отличия, включително 4 награди „Сезар” през 2007 година. Коубън е международно признат писател, лауреат на литературните награди за криминални книги „Едгар“, „Шеймъс“ и „Антъни“, и е първият в историята, спечелил и трите. Той е първият чуждестранен писател, който през 2009 г. получава най-престижното британско отличие за криминална литература „Бестселърна кама“. Тази награда е особено ценна поради факта, че се присъжда не от жури, а чрез директно гласуване на публиката.

Коубън влиза и в списъка на 50-те най-велики криминални писатели на всички времена. Днес Харлан Коубън има в актива си 60 милиона отпечатани книги в цял свят. Трилърите му са преведени на 43 езика и са бестселъри в десетки страни. Авторът продължава да живее в Ню Джърси със съпругата си, която е педиатър, и с четирите им деца.