Нейко Бодуров събира млади джаз творци за новото издание на фестивала Varna Jazz Days този уикенд

Нейко Бодуров събира млади джаз творци за новото издание на фестивала Varna Jazz Days този уикенд

Българската джаз арфистка Росица Милевска с нейното трио, в което са още Франк Льо Дон – бас, и Седрик Льо Дон – барабани, открива новото издание на фестивала Varna Jazz Days, организиран от Нейко Бодуров в морската ни столица. Събитието е от 19:30 ч. на 17 октомври. Вторият концерт от 21 ч. е на Нейко Бодуров квинтет, в който той свири с Димитър Льолев – саксофон, Михаил Иванов – бас, и Димитър Семов – ударни. Брат му – Димитър Бодуров, който живее в чужбина, е възпрепятстван да пристигне, затова на клавишните ще го замести Димитър Горчаков.

Вторият фестивален ден в неделя е с проекта на Лина Никол, в който вокалистката пее с Алекс Васев – пиано, Радослав Славчев – Riverman – бас, и Богомил Енчев – барабани. Следващото събитие за вечерта е с участието на джаз-фолк формацията Outhentic на брат и сестра Живко Василев – кавал, и Райна Василева – вокал. В групата свирят и Борислав Илиев – китара, Михаил Иванов – бас, и Стоил Иванов – ударни.

Концертите са в Народно читалище „Отец Паисий“, а билетите са по 15 лв. за един концерт и 20 лв. за фестивална вечер. Входът е свободен за деца на възраст до 12 години. „Идеята на фестивала ми е да каня млади творци с тяхната музика, така че тя да достигне до повече хора и зрителите да виждат, че има талантливи автори в България.“ – каза Нейко Бодуров в интервю по Джаз ФМ.

В понеделник, на 19 октомври, Живко Василев ще води уъркшоп под наслова „Отвъд фолклора“. Той ще се проведе в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ от 11 ч. „Държах тази работилница да се случи, тъй като има много млади музиканти – ученици в Училището по изкуствата тук – и искам по някакъв начин да ги запаля. Смятам, че е добра възможност такъв музикант да говори за себе си и за музиката като цяло.“ – посочва Нейко Бодуров.

Varna Jazz Days се провежда с подкрепата на фонд „Култура“ на Община Варна. Участието на Нейко Бодуров квинтет е част от национално турне, подкрепено по програмата „Разпространение“ на Министерство на културата. Формацията снощи изнесе концерт с творбите от албума му NIKOBO в Пловдив, а днес гостува в Бургас на All the Jazz в клуб „Модерен театър“.

„Смятам, че в последните години фестивалната джаз сцена във Варна се развива много добре. Брат ми Димитър Бодуров също организира джаз фестивал, който ще се проведе след седмица. „Радар“ е по-електронно ориентиран и на него се представят аудио-визуални проекти. Клубната джаз сцена във Варна е много активна през лятото, но аз работя за това джаз да се слуша на живо тук и в есенните и зимните месеци. Имам още един проект, който ще се реализира през ноември, в подкрепа на джаз сцената в България. Идеята ми е да каня музиканти, не само варненски, и да ги обединя, за да се създават нови сътрудничества.“ – активен в популяризирането на джаза е Нейко Бодуров.

  • Интервюто с него можете да чуете чрез бутона „Аудио“.