„Небе за всички“ в Лятната академия за деца и ученици на НХА

„Небе за всички“ в Лятната академия за деца и ученици на НХА

С темата за надеждата днес се провежда традиционният хепънинг на Лятната академия за деца и ученици, организирана от Националната художествена академия и фондация „Св. Пимен Зографски“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“. „Избрахме тази тема, защото живеем във време, в което сме обезсърчени и объркани. Имаме нужда от надежда. Изкуството и играта са нашето спасение. Ние предлагаме вашите слушатели да го споделят с нас.“ – ни покани в интервю по Джаз ФМ инициаторът за провеждането на академията и неин ръководител Мария Ландова. Другият повод за тази тема е отбелязването на 100 години от рождението на автора на стихотворението „Надежда“ Джани Родари и на превелия го на български език Валери Петров. И тъй като то излиза в стихосбирката „Небето е на всички“, мотото на хепънинга тази година е „Небе за всички“. Събитието по традиция се провежда на 12 август – Международен ден на младежта.

От 15 до 17 ч. в градинката пред галерия „Академия“ на Националната художествена академия на ул. „Шипка“ № 1 ще можем да видим произведенията на участващите в академията деца, творили под ръководството на студенти във висшето училище. Работите им са вдъхновени от стиховете в „Небето е на всички“ и на илюстрациите в книгата, направени лично от Валери Петров. „Той страшно харесваше Брьогел – това му бе любимият художник. Имаше и стихотворение „Алафранга“ по негова творба. Всеки човек – талантлив, силен и чувствителен – отреагира на изкуството. Валери Петров имаше отношение и към музиката, самите му стихове са музикални и ги запомняш с мелодията, която носят.“ – описа синтеза на изкуствата в творчеството на Валери Петров Мария Ландова. А във връзка с темата на хепънинга днес посочи: „Толкова поколения са омагьосани от таланта и добротата на Валери Петров и Джани Родари. Не можем да си представим детската литература без тяхното присъствие.“

Така в градинката пред НХА виждаме синьо звездно небе, в което летят птици и риби, пъстър влак на радостните пътешествия и още, и още. „Ще бъде прекрасно и красиво!“ – кани ни да споделим усещането Мария Ландова. В „Магазинче за надежда“ ни очакват направени през последните два дни произведенията на младите автори, а събраните в кутията за дарения средства ще бъдат използвани за закупуването на материали за рисуване на студенти в неравностойно положение. От 17 ч. в галерия „Академия“ ще се проведе среща с внучката и правнуците на Валери Петров, както и с актрисата Жоржета Чакърова, изпяла нежната песен „Продавач на надежда“ по стихотворението „Надежда“.

По време на Лятната академия децата буквално се потапят в изкуството и културата. В началото на месеца те опознаха и изразиха чрез своето творчество усещанията си за света на Екзюпери, 120 години от чието рождение отбелязваме през 2020 г. Завършили изминалата учебна година неприсъствено и лишени от общуването в класните стаи със своите връстници, децата сега са отново заедно при спазване на всички противоепидемични мерки. „Днешният свят е различен от света, в който сме свикнали да живеем. Децата са много силни и те са тези, които ще свикват с идеята да се справят в динамично променящия се свят. Самото рисуване ги прави много спокойни. Няма по-красива гледка от това да наблюдаваш рисуващо дете. То потъва в свой свят и създава свой свят, който се ражда на рисунката. В общото пространство на нашите ателиета се получава магията на творчеството. Децата имат нужда от общуване. Те прекараха няколко месеца пред компютрите вкъщи. Мисията на Лятната академия е да върнем децата към детството – към това да правят нещо с ръцете и с въображението си, да създават. Да не бъдат част от верига или мрежа, а да се отделят от нея, да останат сами на себе си и на природата си. А тяхната природа е да са творци.“ – описа преживяването на децата Мария Ландова. След изданието си във филиала на НХА в Бургас през юли, Лятната академия в София продължава до края на август.

  • Интервюто на Светослав Николов с Мария Ландова можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимки от подготовката на хепънинга: авторът.