Натрупала още международни успехи и признание, Летиция Морено се завръща у нас за концерт с Оркестъра на Класик ФМ

Натрупала още международни успехи и признание, Летиция Морено се завръща у нас за концерт с Оркестъра на Класик ФМ

Определяна като „новата Марта Аргерих на цигулката“, Летиция Морено ще бъде солист на Оркестъра на Класик ФМ в програмата „Концертмайсторите“ на 16 октомври от 19:30 ч. в зала „България“. В концерта ще прозвучат „Испанска симфония“ от Едуард Лало, оркестровата сюита из балета „Любовна магия“ от Мануел Де Файя и увертюрата „Лятна нощ в Мадрид“ от Михаил Глинка. Диригент е Лучано Ди Мартино. Първите 100 билета за концерта са на промоционална цена от 12 лева и могат да бъдат закупени от Ticketsbg.com и от офиса на организатора – „Кантус Фирмус“, на ул. „Панайот Волов“ №3, ет. 4, всеки делничен ден от 9 до 17 ч., телефон: 02/943-09-16. Проектът е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столичната община за 2015 г. Концертът се провежда с любезното съдействие на Посолството на Испания в България, Институт „Сервантес“ и в сътрудничество с Програмата за световно разпространение на испанската култура на обществената организация „Испанско културно действие“ (АС/Е Аcción Cultural Española).

„Новата Марта Аргерих на цигулката“ – така пресата определя младата цигуларка след изпълнението й на Концерта за цигулка, оп. 99 от Шостакович. „Тя притежава изяществото на фламенко танцьорка, силния характер на андалуските певци и изпепеляващия поглед на героиня на Алмодовар.” – пише за нея „Фигаро“.

Родена през 1985 г. в Мадрид, Летиция Морено е ученичка на легендарния проф. Захар Брон, на Максим Венгеров и на проф. Дейвид Такено в „Гилдхол скул“ в Лондон. Участвала е и в майсторските класове на легендарния Мстислав Ростропович.

При предишното си гостуване у нас през 2008 г. Летиция Морено се представи с голям успех също в цикъла „Концертмайсторите“, а за изминалите седем години кариерата й се разви бурно. През 2012 г. тя бе отличена с наградата ECHO в категория „Изгряваща звезда“. Сред най-интересните й изяви през последните месеци са концерти с диригентите Андрей Борейко, Андрес Ороско-Естрада, Зубин Мета. Летиция има покани за концерти от звездите на диригентския подиум Густаво Дудамел и Валери Гергиев. Предстои й турне в Китай с Еса-Пека Салонен и Камерния оркестър „Густав Малер“. Наскоро цигуларката направи турне в Италия, Русия и Великобритания с Юри Темирканов и Филхармонията на Санкт Петербург. С този екип осъществи записите за албума си с музика на Шостакович, издаден от „Дойче Грамофон“ през ноември 2014 г. През март цигуларката дебютира с успех в САЩ – изнесе концерти с Националния симфоничен оркестър под диригентството на Кристоф Ешенбах.