Наследството на видния фотограф-художник Петър Папакочев събира синът му Георги Папакочев в книгата „Паметта на светлината“ с премиера днес

Наследството на видния фотограф-художник Петър Папакочев събира синът му Георги Папакочев в книгата „Паметта на светлината“ с премиера днес

Книга-албум „Паметта на светлината“ представя направени от фотограф-художник Петър Папакочев 300 черно-бели студийни фотографии на видни представители на българската култура, изкуството, спорта, обществени деятели, всички иконични фигури в българското общество във втората половина на миналия век. Автор е синът му – също фотограф и журналист – Георги Папакочев. Премиерата е днес от 18:30 ч. в Регионален исторически музей – София. „Искрено се надявам този албум да предизвика не само спомени, но и да е документ, който ще остане в образната история на България.“ – казва авторът в интервю по Джаз ФМ.

Снимките на Петър Папакочев са документално описание на няколко епохи от живота в България, но и свидетелство за творческия дух на страната. Всички лица, които виждаме в нея, са светли, носят любовта, близостта с публиката, жаждата за създаването и споделянето на изкуство. Как той е уловил духовното, най-важното и същественото за всички тези толкова богати личности? „Той е човек с доказано око, с чувствително отношение към хората, които е снимал. Той беше приятел с 98 % от своите клиеенти. Първо се сприятеляваше с тях, разговаряха надълго и нашироко и чак тогава евентуално ги канеше да им направи снимката. Така той ги освобождаваше от притеснението и ги предразполагаше. За това е неообходимо време и усилие – баща ми не жалеше нито едното, нито другото.“ – разказа в студиото на Джаз ФМ Георги Папакочев.

Така заснетите от Петър Папакочев личности са максимално искрени и откровени – без преднамереност, представили се не в светлината, в която биха искали да ги видят хората, а в истинската светлина, с която греят. „Те бяха специални фотографии, художествени снимки – за това се иска голям талант. Като влезеш в студиото, той ти наглася позата, осветлението. Ставаха много хубави снимки! В ателието имаше много портрети, а фотографиите, които той правеше, бяха официалните, които се отпечатваха в програмите на постановки и спектакли.“ – разказа Мими Николова, чиято снимка присъства в книгата-албум. Лени Вълкова е друг артист на Джаз ФМ, чийто образ е запечатан от Петър Папакочев. В книгата е публикувана и снимка на проф. Недялка Симеонова – майка на прочутия ни джаз музикант Димитър Симеонов.

Когато по време на бомбардировките в края на Втората световна война студиото на Петър Папакочев е разрушено, е унищожен и неговият архив. Георги Папакочев се обърна с молба към всички, които имат направени от баща му снимки от преди този момент, да му изпратят сканирани копия, за да може да бъде попълнен фондът на националната ни памет.

В снимките на Петър Папакочев светлината е ореол около образите на значимите личности на България. Така фотограф-художникът истинно ги описва като светци на българския дух.

„Паметта на светлината“ от Георги Папакочев е издадена със съдействието на програма „Култура“ на Столичната община и на Министерството на културата.

  • Интервюто на Светослав Николов с Георги Папакочев и Мими Николова можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.

Снимка на Мими Николова от фотограф-художник Петър Папакочев. Личен архив на певицата.