Наследството на шест джаз дами в лектория на Емил Войников на „Джаз форум“ – Стара Загора

Наследството на шест джаз дами в лектория на Емил Войников на „Джаз форум“ – Стара Загора

Авторът на предаването All-Time Jazz Masters по Джаз ФМ Емил Войников ще изнесе лектория за дамите в джаза на „Джаз форум“ – Стара Загора. Фестивалът, организиран от местната община и фондация „Джазтет“ на Венци Благоев, събира почитателите на изкуството от днес до неделя на откритата си сцена сред останките от римското минало на града. В програма, представяща жените в джаза, тук ще бъдат най-популярните вокалистки на България, Румъния и Полша – Камелия Тодорова, Мария Радукану и Агниешка Хекерт, както и френската сензация Камий Берто, ще чуем още саксофонистката, аранжорка и композиторка Боряна Димитрова, тромбонистката на Стинг Карол Джарвис, контрабасистката Виктория Кирилова и етно джаз формацията Authentic Quintet със специалното участие на гъдуларката Даринка Цекова.

„Джаз форум“ в Стара Загора с Камелия Тодорова, Мария Радукану и други звезди, както и с лектория от Джаз ФМ

Приносът на дамите в историческото развитие на джаз музиката ще бъде акцентът на лекторията на Емил Войников от Джаз ФМ. На 8 юни от 18 ч. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ той ще запознае слушателите с творчеството на шест дами – певиците Ела Фицджералд, Били Холидей, Дайна Уошингтън, Анита О’Дей и Арита Франклин, както и композиторката, аранжорка и пианистка Мери Лу Уилямс. Емил Войников ще опише интересни места в Харлем, свързани с джаза, като Apollo Theater и Cotton Club. Ще прозвучат пасажи от интервюта на един човек, който не е музикант, но чието влияние в джазовите среди от онова време е огромно – известният меценат и продуцент Джон Хамънд. Специален подарък за публиката ще бъде автентичен запис на фрагмент от автобиографията на Били Холидей. Разказът на Емил Войников ще бъде придружен от музика, за да се илюстрира инструменталният подход към импровизациите на Ела Фицджералд и Анита О’Дей, както и за да се развълнуваме от мраморния, почти без вибрато тембър на Били Холидей. Авторът на лекторията е подготвил за слушателите също и пиеса с причудливото заглавие Record Ban Blues, в превод – „Блус, посветен на забраната за звукозапис“.

Второто издание на джазовия фестивал в Казанлък – с дъх на култура и автентичност!

В началото на септември Емил Войников отново ще бъде пред фестивалната публика, но този път – в Казанлък. В четиригодишната история на „Джаз фест в Долината на тракийските царе“ той за трети път ще постави теоретичната и историческата основа на музиката, която е акцентът на изданието. След открояването на приноса на Ела Фицджералд и Майлс Дейвис, във фокуса на третата лектория, подготвена от журналиста от Джаз ФМ, ще бъде изкуството на акапелното пеене.