Напусна ни Ърнестийн Андерсън, чийто глас Куинси Джоунс определяше като „мед с плътен вкус“

Напусна ни Ърнестийн Андерсън, чийто глас Куинси Джоунс определяше като „мед с плътен вкус“

С известно закъснение медиите по света съобщиха за смъртта на Ърнестийн Андерсън – един от символите на Сиатъл. Вокалистката е починала на 10 март на 87-годишна възраст. Кариерата й продължи 6 десетилетия, а сред признанията бяха 4 номинации за награда „Грами“.

Андерсън е родена на 11 ноември през 1928 г. в Хюстън, Тексас, и първоначално пее госпъл в църквата. През 1944 г. се премества със семейството си в Сиатъл. Две години по-късно вече е на турне с R&B звездата Джони Отис. През 1948 г. издава първия си сингъл K.C. Lover/Good Lovin’ Babe, а в следващите години работи с Лайнъл Хемптън, с когото тя пее при встъпването в длъжност на президента Дуайт Айзенхауер.

Ърнестийн Андерсън издава дебютния си албум Hot Cargo през 1956 г. Дискографията й наброява десетки заглавия, а последният й студиен проект е от 2009 г. - A Song For You. През 2011 г. на пазара се появи концертния албум Nightlife, записан в Dizzy's Club Coca-Cola, а миналата година в колекцията Ernestine Anderson Swings The Penthouse бяха събрани концертни изпълнения на вокалистката от 1962 г.

В края на 50-те години на миналия век кариерата на Ърнестийн Андерсън е приветствана възторжено. Списание Time я нарича „най-добре пазената джаз тайна в държавата“, а джаз журналистът от Сан Франциско Ралф Глийсън я определя като „най-добрата нова джаз певица от десетилетие насам“. Въпреки това Андерсън не успява да постигне голям комерсиален успех, а по-скоро остава в полезрението на познавачите и ценителите. През 60-те г. за известно време тя даже се оттегля от музикалния бизнес и се занимава със съвсем различни неща. Завръщането й е през 1973 г., когато подписва договор с Concord Records и отново попада в светлината на прожекторите. В следващите 17 г. тя издава почти 20 албума за каталога на компанията.

През 1993 г. Ърнестийн Андерсън подписва договор с лейбъла на Куинси Джоунс Qwest. И двата й албума, издадени от него - Now And Then (1993 г.) и Blues, Dues & Love News (1996 г.) са с номинация за „Грами“. Куинси Джоунс определя гласа на Ърнестийн Андерсън като „мед с плътен вкус“, а след новината за смъртта на вокалистката я нарече „най-великата джаз певица на Сиатъл“. Куинси написа във фейсбук профила си: „Започнахме като младежи в групата на Робърт Блекуел и съм горд да заявя, че твоето място като една от най-великите дами в джаза никога няма да бъде оспорено. Бог да те благослови, Ърнестийн.“

В понеделник Даяна Крол написа много прочувствен трибют, който гласи следното: „Натъжих се от новината за смъртта на Ърнестийн Андерсън. Въпреки че нашите пътища рядко се пресичаха, нейните записи не биха могли да означават повече за мен. Когато бях на 16 г., една от мечтите ми беше да пея като Ърнестийн и да свиря като нейния колега – големия пианист Монти Алекзандър. Аз продължавам да слушам тези записи. Продължавам да мечтая. За голямо мое щастие сред приятелите и менторите ми са много музиканти, които са работили с Ърнестийн Андерсън – Рей Браун, Джеф Хамилтън, Джон Клейтън и Монти Алекзандър. Много от великолепните албуми на Ърнестийн са трудни за намиране, но трябва да чуете нейната версия на Sunny Side Of The Street, записана с великия Джордж Шиъринг.“


Един от любимите на Даяна Крол видиеозаписи на Ърнестийн Андерсън.

Фотография: Andrew Lepley