Напусна ни легендарната певица, актриса и защитничка на животните Дорис Дей

Напусна ни легендарната певица, актриса и защитничка на животните Дорис Дей

Вчера на 97-годишна възраст почина легендарната певица, актриса и защитничка на животните Дорис Дей. През годините тя записва над 650 песни и взима участие в 39 филма. Дей е позната предимно от ролите си в успешни музикални и романтични комедии като Pillow Talk („Интимен разговор“ с участието на Рок Хъдзън), Calamity Jane („Каламити Джейн“ – голям хит, превърнал се по-късно в сценичен мюзикъл и телевизионно шоу) и That Touch of Mink („Магията на лукса“ с Кари Грант), а така също и от работата си с Алфред Хичкок по The Man Who Knew Too Much („Човекът, който знаеше твърде много“). Първият голям хит на Дорис Дей е версията на Sentimental Journey, която тя записва през 1945 г. като вокалистка на Лес Браун и неговата Band of Renown. Песента става химн през Втората световна война и през 1946 г. Дорис Дей вече е най-високо платената певица в света. Сред другите й хитове са My Dreams Are Getting Better All the Time, Tain't Me, Till The End of Time, You Won't Be Satisfied (Until You Break My Heart), The Whole World is Singing My Song и др. Дискографията й наброява 29 студийни заглавия, като последният й проект My Heart беше издаден през 2011 г. За него Светослав Николов написа:

Всичко в изкуството се прави от любов, но в My Heart (Sony Music/„Вирджиния рекърдс“) любовта е всичко. Дорис Дей събира в 12 песни любовта си – към музиката, към киното и екранните си партньори, към животните и по много силен начин – към преждевременно напусналия този свят свой син Тери. Звезда на музиката, киното и телевизията, с този проект Дорис Дей стана най-възрастният изпълнител с нов албум в Топ 10 на Великобритания.

Всичко е от любов – на 87 г. Дорис Дей ни представя My Heart

През годините Дорис Дей печели множество награди. Тя има номинация за „Оскар“ и е отличена с „Грами за цялостно творчество“. През 2004 г. беше удостоена с Президентския медал на свободата.

В края на 70-те г. Дорис Дей основава Doris Day Animal Foundation. Чрез нея Дей работи за хуманно отношение към животните. „Организацията помага на възрастни хора, на които им е трудно да се грижат за домашните си любимци, предоставя кучета-водачи на ветерани и на други нуждаещи се, подкрепя неправителствени организации, които се грижат за, например, папагали в беда (Iowa Parrot Rescue) и за възрастни коне (Misfit Acres в Минесота).“ – пише Светослав Николов в публикация за нашия сайт от 2017 г. и разказва как се е зародила любовта на легендата към животните:

Нейната любов към животните до голяма степен е закодирана в нещастен инцидент, който преживява съвсем млада и при който е обездвижена за дълго време. Тогава тя преминава през изпитанието с любовта на своя домашен любимец Тайни: „Той бе неотлъчно до мен, усещаше настроенията ми и ми помагаше, както само едно куче може. Така започна любовта ми към кучетата. Тяхната обич и грижовност ти помагат да се освободиш от напрежението и тревогите.“ – разказва Дорис Дей. След инцидента изоставя мечтата си да стане танцьорка и се насочва към амплоато на актриса и певица.

На 93? Не, на 95! За рождения си ден Дорис Дей отново ни дарява с любов извън времето

„Толкова е тъжно да чуя, че Дорис Дей е починала. Тя беше истинска звезда в повече от една сфера. Имал съм привилегията да бъда в нейната компания няколко пъти. Посещението на дома й в Калифорния приличаше на посещение на храм за животни, където за нейните многобройни кучета се полагаха блестящи грижи. Тя имаше златно сърце и беше много забавна дама, с която обичахме да се смеем заедно.“ - това сподели Пол Макартни в своя личен блог, a Тони Бенет написа колко скърби за смъртта на прекрасната си приятелка.