„Напред, науката е слънце!“ – празнична София за 24 май

„Напред, науката е слънце!“ – празнична София за 24 май

Деня на българската писменост, просвета и култура на 24 май ще отбележим с общоградско честване пред паметника на светите братя Кирил и Методий, изпълнения на деца пред Народния театър, акция по набирането на книжен фонд за бъдещата читалня в Градската градина, специални събития на Пролетния базар на книгата и на фестивала-изложение „Зелени дни“, както и концерти на Рут Колева и „Революция Z“ в ефира на bTV и на сайта bTV.bg.

Общоградското честване
Празничното общоградско честване започва с шествие от 10:30 ч. от Президентството, покрай БАН, Народното събрание и Софийския университет, до паметника на светите братя Кирил и Методий пред носещата имената им Национална библиотека. В шествието ще участват президентът Росен Плевнелиев, министърът на образованието проф. Тодор Танев, кметът на София Йорданка Фандъкова, други официални лица, учители, просветни и културни дейци, ученици и граждани. По маршрута му ще се присъединят ръководството на БАН и Академическият съвет на СУ „Св. Климент Охридски”. Официалната церемония пред паметника е с начален час 11.

В началото на честването ще има тържествен водосвет. Хорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ ще изпълни всеучилишния химн „Върви, народе възродени“, а след това с приветствия ще се обърнат президентът и столичният кмет. Празнично слово ще произнесе директорът на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ Антони Стоянов. Водещ ще бъде актьорът Пламен Манасиев.

Стихотворението „Аз съм българче“ от Иван Вазов ще изпълнят Анна Алексиева и Борис Христов – ученици от Іa клас на Националното музикално училище „Любомир Пипков“. За празника с трицветни балони и буквите от азбуката ще дойдат току-що завършилите първокласници на 60-то училище „Св. св. Кирил и Методий“ в квартал Бенковски. Това е най-старото основно училище, което на 11 май отбеляза 173 години от основаването си като килийно смесено училище.

Гвардейци венценосци ще поднесат венци и цветя от името на официалните лица. Националната гвардейска част и Представителният гвардейски духов оркестър ще изпълнят тържествения ритуал.

След приключване на празничната част, в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ може да бъде разгледана откритата национална изложба „Напред, науката е слънце“, посветена на 1200-годишнината от рождението на свети Методий и патронния празник на библиотеката. В нея са представени старопечатни книги, учебни помагала, църковни книги, фотографии, свързани с развитието на образованието в България, а табла дават богата информация за историята на българското образование.

Празничен концерт пред Народния театър
В 12 часа пред Народния театър „Иван Вазов“ започва детски концерт. На голямата сцена ще свирят, пеят и танцуват над 500 деца от столичните училища. Ще се извие най-голямото граовско хоро с участието на ученици от 144 СОУ „Народни будители“. Концертът се организира за четвърта поредна година от Столичния инспекторат по образованието и бележи целия ден със своето празнично настроение. Финалът на програмата ще бъде в 17 ч.

Дарителска акция за събиране на фонд за читалнята в Градската градина
Още това лято изоставеният от години стъклен павилион в Градската градина ще се превърне в информационен център на Столичната община, а по инициатива на „Сдружение за градски читални“ там ще се разположи и свободна читалня. На дискусия тази седмица инициаторът Александър Шпатов обясни, че всеки ще може да ползва книга за четене в парка, а ако иска да заеме за вкъщи, трябва да допринесе с една книга за фонда. Идеята на организаторите е там да имаме на разположение около 2000 заглавия от съвременни български автори. Първата дарителска акция е на Празника на буквите – 24 май, от 10 до 19 ч. „Търсим Вашите любими романи, сборници с разкази и стихосбирки, писани след Втората световна война и издавани през последните 20 години. Ще се радваме да получим и нови детски книжки, албуми със снимки и всякакви книги с информация за София и България – все пак читАлнЯта ще се помещава в новата инфо точка на Столична община :) Мястото в павилиона е силно ограничено (18 кв. м.) и в най-добрия случай ще можем да поберем не повече от 2000 заглавия.“ – се казва в дарителския призив. Тази седмица беше представено още едно бъдещо място за литература в София – домът, в който до смъртта си е живял художникът Ненко Балкански (в кв. Изток), по идея на фондация „Следваща страница“ и с подкрепата на Столичната община ще се превърне в Къща за превод и литература – с резиденции за преводачи и срещи около книгите.

Специални събития в Пролетния базар на книгата
В продължаващия до неделя Пролетен базар на книгата, представен от асоциация „Българска книга“ в НДК, предстоят интересни срещи с български автори: днес от 18 ч. – с Иво Сиромахов, утре от 11 ч. – с Михаил Вешим, от 12 ч. – с Калин Терзийски, от 13 ч. – с Деян Енев (вчера Калин Терзийски връчи на Деян Енев наградата „Златно перо“, присъдена му от Класик ФМ и галерия „Макта“ на 20-то издание на церемонията). И четиримата ще се срещнат с публиката на щанда на своите издатели – с №111. На сцената на левия полуетаж утре от 18 ч. предстои среща с Божана Апостолова, а на 24 май от 11 ч. издателство „Просвета“ ще представи най-новите си учебни помагала. Пълната програма можете да откриете тук. В Пролетния базар на книгата участват над 100 български книгоиздатели и книготърговци. Изложението е отворено всеки ден от 10 до 20 ч. (на 24 май – до 19 ч.), а входът е свободен.

Денят на българската просвета и култура на „Зелени дни“
В специалната празнична програма на фестивала за живот във връзка с природата „Зелени дни“, на 24 май ще слушаме изпълненията на етнофюжън групата „Оратница“. Преди това общинско предприятие „Туризъм“ ще награди участниците във фотоконкурса на тема „Пролетна София през моя обектив“. В програмата на провеждащото се при свободен вход на площада пред Паметника на Съветската армия фестивал за неделния ден са още велосъстезание, йога, работилничка за приложни изкуства. „За Земята“ ще представи подкрепената от bTV Media Group инициатива за почистване на защитени територии в България, която ще ни събере в грижа за природата на 7 юни (част от „Да изчистим България заедно“). Пълната програма на „Зелени дни“ можете да видите тук. Фестивалът започна вчера, но официалното му откриване бе днес – на Световния ден на биоразнообразието.

В празничната програма на bTV – концерти на Рут Колева и „Революция Z“
bTV ще отбележи празника с излъчването от 23 ч. на 24 май на съвместния концерт на Рут Колева и Софийската филхармония в столичната зала „България“. На събитието певицата представи най-добрите си песни, издавани до момента, както и съвсем нови композиции. Аранжиментите са на Владимир Джамбазов, а сред гост-участниците са Рейчъл Роу, Орлин Павлов и Стефан Вълдобрев.

Родила се от едноименния сериал по bTV и наречена на името на рок радиото на България – Z-Rock, групата „Революция Z“ обяви пълна готовност за тайния концерт в София. Той ще бъде излъчван на живо в неделя - 24 май, от 20 ч. на revolution.btv.bg. А на сайта на бТВ Новините можете ексклузивно да чуете част от новата песен на формацията.

Снимка: авторът