Написала Енциклопедията на живота с Sly & The Family Stone, Синтия Робинсън почина на 69-годишна възраст

Написала Енциклопедията на живота с Sly & The Family Stone, Синтия Робинсън почина на 69-годишна възраст

Един от радетелите за по-добро общество и по-пълноценен живот, Синтия Робинсън си отиде от този свят, който беляза с музиката си в ерата на Децата на цветята и десетилетия след това. Психеделичният фънк на съоснованата от нея група Sly & The Family Stone във втората половина на 60-те и първата половина на 70-те ни въвлече във вихъра на радостта и танца и ни изпрати много важни послания за добруването на Земята. „Семейството” ни каза колко е важна общността (It's a Family Affair), как в любовта можем да открием себе си (Thank You) и да се извисим (I Want to Take You Higher), колко е важно да сме последователни в усилията си (You Can Make It If You Try) и да действаме (In Time), колко е ценен всеки от нас (Everybody Is a Star), как да се радваме на простите сладости в живота (Sing a Simple Song), да танцуваме (Dance to the Music), да празнуваме живота (Hot Fun in the Summertime). Синтия Робинсън заедно със Слай и дугите членове на групата написаха Енциклопедията на живота. Своите тъй важни послания Sly & The Family Stone поднесоха в най-подходящата възможна форма – шумен психеделичен соул-фънк в свят-джунгла, в който трябва да пазиш верните ориентири, за да живееш смислено. Близък и непознат, свят на радости и страхове, в който следваме своите вродени първични импулси.

Синтия Робинсън

Синтия Робинсън – музикант и радетел за доброто на човешкия род, почина на 23 ноември на 69-годишна възраст. Но и в музиката, и в болестта на първо място бяха хората. Тя съобщи за диагнозата през октомври във фейсбук, обявявайки създаването на носещ нейното име фонд за лечение на рак.

Синтия Робинсън

Синтия Робинсън е първата жена – професионална тромпетистка, а също така и първата афроамериканска тромпетистка, въведена в Рокендрол залата на славата (през 1993 г. като част от Sly & The Family Stone). Любовта й към ритъм енд блус музиката е възпитана у дома, а съвсем скоро тя сбъдва уж невероятната мечта да пее с Би Би Кинг. Не само за него, но и за много от любимите си музиканти тя става част от подгряващата програма чрез Sly & The Family Stone, която съосновава през 1966 г. (тогава тя се нарича Sly & The Stoners). Формацията има четири хита, които достигат до първа позиция в класациите (от общо пет в топ 10) до разпадането си през 1975 г. След това работи с музиканти от групата и с творци от ранга и в стила на Принс и Джордж Клинтън, за да се завърне заедно с членовете на оригиналния култов състав за песента Do Yo Dance по-рано тази година. И да покаже, че все още мечтаем за същото – да живеем с радост, битките да не ни обезсърчават, да вярваме във втората възможност, която животът винаги ни дава. Това е Танцът на живота. Специално посветен на Синтия Робинсън, видеоклипът бе публикуван в ютюб преди няколко часа.

„Синтия Робинсън бе важна и съществена част от утопичната визия на Слай Стоун за Америка на Мартин Лутър Кинг – Sly & The Family Stone бяха братя и сестри, приятели и врагове, черни и бели, мъже и жени, светци и грешници, обикновени хора и супергерои, щадени и раними, поети и пънкари.” – написа в посвещението си в социалните мрежи Куестлав, който със своята група е подгряващ музикант на Sly and The Family Stone при едно от завръщанията на групата на музикалната сцена.

Синтия Робинсън

  • В памет на Синтия Робинсън песни на Sly & The Family Stone слушаме в четвъртък в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ преди да представим музикален портрет на групата идния понеделник в All-Time Jazz Masters.

Източник на снимките: фейсбук профила на Синтия Робинсън