Най-успешният румънски диригент Кристиан Мандеал и виртуозът на пианото Евгени Божанов изпълняват Бетовен и Берлиоз със Софийската филхармония

Най-успешният румънски диригент Кристиан Мандеал и виртуозът на пианото Евгени Божанов изпълняват Бетовен и Берлиоз със Софийската филхармония

Двама виртуозни музиканти ще представят две забележителни произведения за оркестър и пиано – Концерт №4 „Императорски“ от Бетовен и „Фантастична симфония“ от Хектор Берлиоз. На 15 февруари със Софийската филхармония на сцената ще бъдат най-успешният румънски диригент Кристиан Мандеал и виртуозът на пианото Евгени Божанов.

Любимият ученик на Херберт фон Караян Кристиан Мандеал е признат за най-успешния румънски диригент в наши дни. Работил е с редица от водещите световни оркестри: Лондонския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония, Кралската филхармония, Симфоничния оркестър на Би Би Си, Симфоничния оркестър на Бирмингам, Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, Чешката филхармония, Пражкия симфоничен оркестър, филхармоничните оркестри на Сао Пауло, Хелзинки, Монте Карло, Копенхаген, Москва, Варшава, София, Белград, Загреб, Токио и много други.

Пианистът Евгени Божанов стартира кариерата си с няколко международни награди от големи конкурси като „Святослав Рихтер“ в Москва, „Кралица Елизабет“ в Брюксел, „Ван Клайбърн“ във Форт Уърт, Тексас и „Фредерик Шопен“ във Варшава. Божанов свири с водещи европейски оркестри, сред които са Белгийският национален оркестър, Кралската филхармония на Ливърпул, Оркестърът на RAI, Филхармония „Артуро Тосканини“ и Оркестърът на Санта Чечилия в Рим. Като солист прави серия от рецитали в рамките на Клавирния фестивал в Лил, фестивала La Roque d’Anthéron, Летния фестивал в Бад Кисинген, Serate Musicali в Милано, Schubertiade във Вилабертран, Фландърския фестивал в Гент, фестивала Бреша-Бергамо. Свири и в зали като Musikverein, „Сънтори хол“, Берлинската филхармония. През тази година Евгени Божанов ще се завърне в „Роял фестивал хол“ в Лондон с Оркестър „Филхармония“. Предстоят му рецитали в Япония и Европа.

Програмата във вечерта на 15 февруари включва два от най-великите концерти за пиано и оркестър на всички времена. „Императорски“ вероятно е последният концерт, написан от Бетовен през периода 1809 – 1811 г. във Виена. По това време той е бил почти глух. Произведението е посветено на ерцхерцог Рудолф – покровител и ученик на композитора. „Фантастична симфония“ е сред най-популярните произведения на един от най-ярките майстори на симфоничната музика Хектор Берлиоз. Във „Фантастична симфония“ авторът търси обогатяването на формата и достигането на нови хармонични звучности, а блестящите нововъведения в оркестрацията на композитора-романтик допринасят за нейната висока художествена стойност.

Билети за концерта все още са налични на касата на зала „България“ и онлайн на Ticketsbg, Epay и Eventim.

Джаз ФМ е медиен партньор.