Най-новото от класиците в джаза – на „Пловдив джаз фест“

Най-новото от класиците в джаза – на „Пловдив джаз фест“

Второто издание на „Пловдив джаз фест“ идва с основни концерти на класици в джаза, които ще представят новите си проекти. Хилда Казасян, Мирослава Кацарова, Белослава и Андрония Попова – Рони излизат в „Четири дами пеят боса нова“ на 1 ноември. Концертът, продължение на „Четири дами пеят джаз“ от миналата година, е с участието на Христо Йоцов, Мирослав Турийски и Веселин Веселинов – Еко, а гост музиканти са DJ Mr. Moon – Младен Димитров, Николай Карагеоргиев и младият вибрафонист Цоньо Цветков. „Зуко 103“ с новия им албум Etno Chic ще чуем на 2 ноември. Третата концертна вечер е отново с българско участие: Георги Корназов със специалния гост Давид Линкс ще ни представят „Величието на Кени Уилър“, а Камелия Тодорова ще е неотразима в дует с Ангел Заберски. Преди старта на европейската си обиколка Ричард Бона гостува с новия си албум Heritage на 4 ноември. Майк Стърн и Дейв Уекъл ще закрият фестивала на 5 ноември в четвъртата дата от съвместното си турне. „Мисля, че ще бъде един хубав, много свеж, пълен с емоции енергичен фестивал.“ – каза Мирослава Кацарова в студиото на Джаз ФМ. Чрез своята компания „Блу Ем“ тя организира за втора година „Пловдив джаз фест“, приемник на провеждалите се в продължение на 10 години „Пловдивски джаз вечери“. Събитието се осъществява със съдейстивето на Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Община Пловдив.

„Пловдив джаз фест“ 2016: „Четири дами пеят боса нова“, Камелия Тодорова с Ангел Заберски, Георги Корназов с Давид Линкс, Ричард Бона, „Зуко 103“, Майк Стърн с Дейв Уекъл...

Ричард Бона. Снимка: Zbyszek LewandowskiРичард Бона. Снимка: Zbyszek Lewandowski. Източник: фейсбук профила на музиканта

Ричард Бона пред Джаз ФМ: „Музиката е съвършена, музиката е истината”

Музиката е толкова съвършена. Мисля, че в живота си до този момент не съм виждал по-съвършено нещо от нея. Дори числата не са толкова перфектни, а музиката - е, тя е толкова рационална, че от нея се учиш. Ако животът на човека можеше да се превърне в отражение на музиката, тогава щяхме да повярваме в перфектния живот. И всичко това, защото музиката е съвършена.(...) Ние трябва да бъдем откровени със средата, която ни заобикаля. В противен случай живеем в измислен свят, а аз не искам. Аз живея в моя свят, който е свързан с реалността.(...) Свиря от 3-годишен и ще свиря до края на живота си, ще свиря през целия си живот. Пътувам с идеята да открия друга същност, с която да добавя красота към своите корени.(...) Аз изживявам своята мечта – това казвам на хората, които ме питат за какво мечтая. Не се нуждая от други мечти. Свиренето е моята мисия.

„Пловдив джаз фест“ започва с изложба и три концерта в Деня на будителите. Откриването на 1 ноември в Дом на културата „Борис Христов“ ще е от 18 ч. с концерт на Петър Момчев, Димитър Карамфилов, Атанас Попов и Шибил Бенев. Изпълненията им ще съпътстват представянето на фотоизложбата на Павел Червенков и Диляна Флорентин, която ще продължи до финала на фестивала. В снимките на Павел Червенков са уловени скритите детайли и магичната атмосфера на софийските дворове, а Диляна Флорентин ще представи своите изящни черно-бели образи на артисти, свързани с музиката, които са заставали пред нейния обектив през последните няколко години. Другите концерти от съпътстващата програма ще бъдат в Bee Bop Café. В първата фестивална вечер ще слушаме изпълненията на Hot Club de Plovdiv, които ще ни поднесат свежа порция джипси джаз. На 2 ноември Петя Данкова ще представи новия си албум, на 3 ноември ще има джем сешън, на 4-ти ще слушаме Minimum квартет и Лили Илиева, а в последната вечер фестивалът ще посрещне новия проект на Николай Карагеоргиев.

Петя ДанковаПетя Данкова. Източник: http://petyadankova.bg/

„Много ни радва фактът, че на „Пловдив джаз фест“ се срещат поколения и много държим на приемствеността.“ – обясни Мирослава Кацарова за още две събития от програмата: младежкия джаз конкурс и присъждането на награда за цялостен принос към джаза. Тази година „Пловдив джаз фест“ организира младежки джаз конкурс, като на 3 ноември от 17:30 ч. в Bee Bop Café в ще видим финалистите. Тогава ще бъдат определени победителите. Наградата за цялостен принос ще бъде връчена на големия пловдивски джаз музикант Огнян Видев. Белгийският джаз вокалист, композитор и мултиинструменталист Давид Линкс ще води майсторски клас за млади певци – подарък за тях от фестивала. Димитър Камбуров ще изнесе публична лекция за писането за музика на 4 ноември от 16 ч. в новата камерна зала на Драматичния театър в Пловдив – Zoom зона.

Давид ЛинксДавид Линкс. Източник: фейсбук профила на музиканта

„Истинският смисъл е обменът на енергия, идеи, отношения. Това остана от миналото издание на фестивала – общуването след това. Продължихме да обсъждаме, да говорим, да търсим начини да правим нещата заедно... Така се държим будни един друг за нещата, които се случват наоколо. При джаза и производните му жанрове няма мода, но има тенденции. Важно е да имаш сетивата да ги улавяш. И сега ще създадем един концентриран спомен, защото нашата нагласа е да оставим хубави спомени, да си създадем хубави спомени. При наличието на толкова много хора, които обичат тази музика, при наличието на толкова силна програма – това е страхотно усещане, че нещата започнаха да се задвижват и нямаме никакво право да се отказваме.“ – обясни за мотивацията на организаторите Мирослава Кацарова в интервю за Джаз ФМ, което можете да чуете чрез бутона „Аудио“.


Zuco 103 в изпълнение на живо на песента Chuva от техния нов албум

Повече за „Пловдив джаз фест“ можете да откриете на сайта на фестивала: Plovdivjazzfest.com. Билетите за концертите се продават в мрежата на Eventim, като има специален пропуск за всички събития на основната сцена (с намаление за хората с увреждания). Джаз ФМ е традиционен медиен партньор и отново ще ви направим съпричастни на събитията от „Пловдив джаз фест“ чрез мобилното ни студио в Дом на културата „Борис Христов“ и онлайн на нашия сайт. „Пловдив джаз фест“ събра съмишленици около идеята за свободата и стремежа към споделяне... – ето какво чухме, видяхме и почувствахме през миналата година в обобщение, което съдържа връзки към публикациите ни за отделните събития.

Програмата на „Пловдив джаз фест“:

1 ноември
Откриване и представяне на изложбата на Павел Червенков и Диляна Флорентин
Петър Момчев и приятели – концерт
18 ч., втори етаж на Дом на културата „Борис Христов“
„Четири дами пеят боса нова“ – Хилда Казасян, Мира Кацарова, Белослава, Андрония Попова – Рони
20 ч., Дом на културата „Борис Христов“
Hot Club De Plovdiv – джипси джаз концерт
22 ч., Bee Bop Café

2 ноември
Майсторски клас на Давид Линкс
13 ч., Дом на културата „Борис Христов“
Zuco 103 с новия си албум Etno Chic
20 ч., Дом на културата „Борис Христов“
Петя Данкова представя новия си албум
22 ч., Bee Bop Café

3 ноември
Концерт и награждаване на финалистите от младежкия конкурс
17:30 ч., Bee Bop Café
Георги Корназов представя „Величието на Кени Уилър“, със специалното участие на Давид Линкс
20 ч., Дом на културата „Борис Христов“
Камелия Тодорова и Ангел Заберски-син – More Than You Know
21:30 ч., Дом на културата „Борис Христов“
Jam Session
22:30 ч., Bee Bop Café

4 ноември
Публична лекция на Димитър Камбуров – „Който не пее, и зло да мисли, не пее: вреди и ползи от низовото писане за музика“
16 ч., камерна зала Zoom зона на Драматичен театър – Пловдив
Ричард Бона ще представи новия си албум Heritage
20 ч., Дом на културата „Борис Христов“
Minimum квартет & Лили Илиева
22 ч., Bee Bop Café

5 ноември
Майк Стърн и Дейв Уекъл бенд
20 ч., Дом на културата „Борис Христов“
Николай Карагеоргиев квартет
22 ч., Bee Bop Café

На основната снимка към публикацията: Майк Стърн. Автор: Clay Patrick McBride

  • Концертът „Четири дами пеят джаз“ си припомняме тази седмица в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“.