Най-младият ни оркестър Drop Down Community свири премиерно творба на Румен Бояджиев – син на Mozart Festival Pravets

Най-младият ни оркестър Drop Down Community свири премиерно творба на Румен Бояджиев – син на Mozart Festival Pravets

С класика и джаз от 21 до 23 август ще се проведе XVI-ото издание на Mozart Festival Pravets. Премиерните събития са шест, а част от тях са създадени специално за фестивала. „За мен името на гениалния композитор Моцарт означава висш цивилизационен символ, олицетворяващ безспирната енергия, бликащата инвенция, вечната младост, насладата и разнообразието на живота. Творчеството му е носител на новото, позитивното и светлото в изкуството. Да, Моцарт обединява всички тези непреходни ценности и ние трябва да приемем, че точно нашият фестивал е едно от малкото места за тяхното развитие в България.“ – споделя артистичният директор на фестивала проф. Борислава Танева за целта си да превърне Правец в притегателен център за музикална култура, който дава сцена на млади български артисти и състави и стимулира творците да създават нови произведения.

Емблематично в това отношение ще е представянето на 22 август от 20:30 ч. на оркестъра Drop Down Community. В програмата ще прозвуча премиерно творба, написана от Румен Бояджиев – син. Това е най-новият оркестър в България, 13-членен, със средна възраст на участниците 25 години. Те са класически музиканти, свирещи в различни оркестри. „Събра ни любовта към музиката. Решихме, че няма нищо лошо в това да направим оркестър все от млади хора, настроен на честотите на XXI в. и да накараме младите хора да започнат да се връщат в концертните зали. Да направим тази промяна е нашата кауза.“ – каза в интервю по Джаз ФМ лидерът на оркестъра Алекс Атанасов.

Drop Down Community извежда класическото изкуство извън концертните зали. Първият им концерт е в пещерата „Леденика“, дебютният им за София е в дискотека. Следващите няколко се отлагат заради пандемичната ситуация, а утре е техният трети концерт. „Програмата ще е страхотна. Румен Бояджиев ни написа симфония, която посвети на медиците, борещи се срещу Ковид-19. Идеята дойде преди една година, когато след първия ни концерт, който записахме и качихме в интернет, му изпратихме линк. Той бе изключително вдъхновен. Каза, че имаме голям потенциал и иска да напише нещо за нас. Тази камерна симфония е дълга около 25 мин. и е в четири части. Личното ми впечатление е, че това е най-зрялата му творба до момента. Тя е изключителен скок в много отношения, силно вдига нивото на българската камерна музика. Не е най-лесното нещо, което можем да изсвирим, но си струва всички усилия, които влагаме с толкова любов. Звучи модерно, има доста джаз елементи, наистина е нещо уникално. Ще дадем всичко най-добро от себе си, за да може тя да звучи по най-добрия начин.“ – разказа за програмата и ентусиазмът на състава неговият лидер. В концерта утре ще звучи и музиката на Моцарт и Григ.

Класиката я свързваме с миналото, а инстинктивно живеем в настоящето, без да го осъзнаваме като част от преживяното досега. Как Drop Down Community свързва наследство и съвремие? „Като състав ни отличава това, че свирим в различни оркестри, в които изпълняваме абсолютно всякаква музика. Всеки е завършил уважавана академия у нас или в чужбина и е с модерно мислене относно изкуството. Само защото имаме този богат личен опит и знаем как стоят в момента нещата у нас и в чужбина, имаме палитра от цветове, с които да боравим. Ние не се ограничаваме в един класически стил. В програмата ни през следващия сезон ще има класически, джаз и хип-хоп концерти в колаборации с известни артисти. Ние сме класически музиканти, които няма да свирят само класическа музика. Искаме да покажем пълния капацитет на нашите инструменти, така че младата публика да може да види техните истински лица.“ – разказа Алекс Атанасов.

  • Интервюто с лидера на Drop Down Community можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Началото на фестивала е тази вечер от 21 ч. на откритата сцена на RIU Pravets Golf & SPA Resort с премиерата на детския мюзикъл „Пепеляшка“. На сцената ще бъдат 50 деца от вокална група „Бон-бон“. Музиката е специално написана от проф. Борислава Танева, с която формацията си сътрудничи още от самото си създаване преди 25 години. Аранжиментите и оркестрацията са на Румен Бояджиев – син. В спектакъла участват още Струнен квартет „Класик Арт“ и Сара Чакърова – перкусии.

Два великолепни образеца на камерното творчество на Моцарт и Бетовен ще представи струнен квартет „Филхармоника“ на 22 август в съботното матине от 11 ч. в изисканата обстановка на зала „Правец“ на хотела. Бетовен копира буквално структурата на Моцартовия квартет № 18 K. 464, като музикалното съдържание в същото време демонстрира ярко характерните черти на неговия новаторски стил. Във втората част на програмата музикантите са включили едно от младежките произведения на Антонин Дворжак – песенния цикъл „Кипариси“, преработен за струнен квартет от самия композитор, който ще прозвучи за първи път пред българската публика в своята цялост. Струнен квартет „Филхармоника“ е съставен от водещите музиканти на Софийска филхармония: Павел Златаров (концертмайстор), Ана Иванова (помощник-концертмайстор), Милена Златарова (първа виола) и Иван Лалев (концертмайстор на виолончелите).

Бележитият фолклорен хоров диригент Ваня Монева ни очаква на „Среща с автограф“ в съботния следобед. След концерта на Drop Down Community денят ще завърши в приглушената атмосфера на пиано бара на хотел RIU Pravets Golf & SPA Resort от 22:30 ч. със специалните гости на фестивала – Ангел Заберски трио. Любимците на публиката представят „Малко нощна музика II“ – авторски премиерни интерпретации и импровизации по популярни класически теми от Моцарт, Бах, Шопен, Паганини, Рахманинов, Чайковски, Брамс и др.

С концерта „Музика в картини“ се закрива XVI-то издание на Mozart Festival Pravets 2020. Изумителните гласове на певиците от хор „Ваня Монева“ ще озвучат сцената на площада пред община Правец от 21 ч. Началото на концерта е отредено на световната премиера на „Музикални пространства“ - творба, поръчана и специално написана за фестивала от професионалното перо в българския фолклор Георги Андреев. Публиката ще бъде съпричастна и с още една премиера – композиторът Димитър Христов адаптира творбата „Звучи тромпет“ от Хенри Пърсел, вдъхновен от спецификата на хор „Ваня Монева“. В хоровата фактура умело е вплетен светлият тембър на обоя. Солист е Вълчан Вълчанов.

Билетите за Mozart Festival Pravets на цени от 15 и 20 лева са налични в мрежата на Eventim. Джаз ФМ е медиен партньор.