Най-мащабното книжно събитие на открито: „Алея на книгата“ е на бул. „Витоша“ до 11-и септември

Най-мащабното книжно събитие на открито: „Алея на книгата“ е на бул. „Витоша“ до 11-и септември

С над 40 издателства, представящи се в 16 шатри, от 6-и до 11-и септември се провежда четвъртото издание на „Алея на книгата“. Домакин отново е бул. „Витоша“ – този път в частта от бул. „Патриарх Евтимий“ до ул. „Гладстон“. Издателствата очакват посетители от 10 до 20 ч. Изложението има богата културна програма с премиери на книги, срещи с поети, писатели и преводачи, игри и работилници за деца. Организатор е Асоциация „Българска книга“, а Джаз ФМ и другите радиостанции от bTV Media Group сме медийни партньори. Изложението е част от Културния календар на Столична община. По време на официалното откриване от името на членовете на асоциацията бе връчено дарение от над 1000 заглавия за възстановяване на изгорялата при пожар библиотека в читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Мененкьово, община Белово.

Участници:
Шатра 1: „Артлайн студиос“, „Вакон“, „Сиби“
Шатра 2: „Фют“
Шатра 3: Книжен център „Гринуич“
Шатра 4: „Кибеа“, „Клевър бук“, „Пан“
Шатра 5: „Асеневци“, „Графикс арт“, „Еднорог“
Шатра 6: „Бяло братство“, „Захарий Стоянов“, „Лира принт“, „Тип-топ прес“
Шатра 7: „Атеа“, „Ергон“, „Коала прес“, „Труд“
Шатра 8: „Бард“, „Хермес“
Шатра 9: „Дамян Яков“, „Лабиринт“, „Симетро“
Шатра 10: „Алтера“, „Букохолик“, „Парадокс“
Шатра 11: „Ибис“, „Колибри“, „Пергамент прес“
Шатра 12: „Емас“, „Унискорп“
Шатра 13: „Просвета“
Шатра 14: „Жанет 45“, „Милениум“, „Шамбала“
Шатра 15: „Анубис“, „Булвест 2000“, „Сиела“
Шатра 16: „Жар“, „Персей“, „Посоки“

Няколко премиери ще бележат новото издание на „Алея на книгата“ – на 9-и септември от 18 ч. в Литературния кът ще се запознаем с новата книга „Дъжд през декември“ на Романьола Мирославова. Обичана поетеса, вдъхновителка на Евтим Евтимов, тя си отиде от нашия свят в края на юни. Издателите представят новата й книга като разкази, черпещи послания от антагонистичното равновесие между доброто и злото, творби за личното „аз“, кодирано в съдбата на индивида, и за отмиращите нравствени ценности…

Час по-късно – от 19 ч. в петък ни очаква премиерата на романа „Нюх“ от Емил Минчев. Книгата разказва за частен детектив с необикновена дарба – изключително развито обоняние, които му позволява да разплита случаи, непосилни за полицията.

В неделния ден Георги Мишев ще разкрие подробности за изследването си на различни магически практики и тяхното развитие от античността до съвремието ни „Антични следи в магически обреди от българските земи“. Срещата около тази книга ще бъде от 17 ч. Час след това ще бъде представен включващият над 200 стихотворения юбилеен поетически сборник „В полумрака на спомена“ на Михаил Белчев.

В Литературния кът предстоят срещи с автограф: с писателя и адвокат Васил Георгиев и неговата антиутопия „Екс орбита“ (7.09 – 18 ч.), с писателя и журналист Иван Русланов и с призива му да спрем преследването на намерения и да обичаме в романа „Среднощни светлини“ (10.09 – 17 ч.), както и с Александър Чобанов и с неговия сборник с разкази „Квантова градина“ (10.09 – 18 ч.). Още една среща с автограф ще се проведе на изложението – тя е под купола на Шатра №5 на 9-и септември от 18 ч.: Светозара Давидкова ще представи романа си „Главен изпълнителен директор“.

Поетическо четене на Петър Чухов и Иван Ланджев под мотото „Двама мъже в града“ (7.09, 19 ч., Литературен кът), представяне от Митко Новков на сборника с разкази на Иван Сухиванов „Стилът на невъзможното“ (8.09, 19 ч., Книжен център „Гринуич“), поетично четене със Светлина Фотева и Росен Карамфилов „За Вас тихо четем поезия“ (10.09, 19 ч., Литературен кът) са още три събития в програмата за възрастни.

В детската програма в четвъртък от 19 ч. в Литературния кът ще има игри и забавления за деца с въображение. Съботният ден е наситен с прояви за деца на същото място – от 10 ч. с участието на детската вокална група „Смехоранчета“, Йоана Мирчева и Боби Мирчев ще бъдат представени нови учебни помагала на „Булвест 2000“ и „Анубис“, а от 12 ч. „Просвета“ организира забавна викторина за ученици от 1 до 7 клас; най-знаещите деца ще бъдат отличени с награди от издателството. От 11 ч. ще има пътешествие от приказка в приказка с вълшебницата на словото Лозинка Йорданова и актьорите Мария-Луиза Спасова и Лазар Панев.