Най-известният български тенор зад граница Камен Чанев и блестящото италианското сопрано Шила Кристиано за първи път заедно на сцената на НДК в „Риголето“

Най-известният български тенор зад граница Камен Чанев и блестящото италианското сопрано Шила Кристиано за първи път заедно на сцената на НДК в „Риголето“

Едни от най-красивите оперни гласове на нашето време ще се слеят на сцената на Зала 1 на НДК в постановката „Риголето“ на „Монте мюзик“ и Държавна опера – Русе на 31 октомври. Продукцията e втората от поредицата класически опери, които организаторите представят на голямата сцена на Националния дворец на културата след успеха на „Тоска“ с участието на солистите Марио Маланини и Алиса Зиновиева в края на миналата година.

Творчески директор на продукцията е диригентът Найден Тодоров, който отново залага на най-сигурната формула за успех – събира едни от най-добрите солисти от световната сцена, доверява се на отличен режисьорски и сценографски екип, а под диригентската му палка Оркестърът и Хорът на Държавна опера – Русе карат публиката да потъне в магията на класическата музика.

За солистите в „Риголето“ операта на Верди е оставила трайни следи в развитието на творческия им път. Ролята на Херцога е първата, с която Камен Чанев дебютира на международна сцена в Пражката опера. За Шила Кристиано ролята Джилда носи най-много положителни критики и признание, както и ангажименти на най-големите оперни сцени. Александър Крунев е един от най-добрите изпълнители на ролята Риголето в света – изключително трудна в музикално и драматично отношение.

Присъствието на името на световно признатия тенор Камен Чанев в афиша е шанс за българската публика да се наслади на прекрасния глас на изпълнителя, покорил сцените на „Арена ди Верона“, виенската „Щатс опера“, „Театро Ла Фениче“, „Дойче Опер“ – Берлин, „Театро Лицео“ – Барселона, и слушайки La Donna e Mobile в негово изпълнение, да се почувства горда, че един от най-добрите съвременни тенори е българин.

Родената в Болоня Шила Кристиано започва оперната си кариера само на 13 год. и вече е била гост на най-престижните форуми за класическа музика, гласът й звучи в не една колекция с класически музикални изпълнения. В началото на 2014 г. след брилянтното превъплъщение в ролята на Джилда на сцената на „Тетро ди Монако“ в Тревизо, Роберто Мори от L’Opera пише: „В актьорския състав на „Риголето“ блесна изпълнението на перфектната Джилда (Шила Кристиано), която впечатли с отличната си интерпретация и с ясния си и красив глас, който владее до съвършенство.“

Към звездния състав от солисти се присъединява и Александър Крунев. Известният баритон е любимец на почитателите на оперното изкуство, заради силния си и ясен глас и таланта да интерпретира. С особен драматизъм и красота той изгражда образа на свадливия шут и трагедията на един любящ, нежен баща, и най-скъпото за него – безкрайно влюбената в неподходящия мъж единствена дъщеря. Историята, написана от либертиста Франческо Мария Пиаве, винаги е била обичана от публиката по света. Операта „Риголето“ Джузепе Верди написва в тандем с Пиаве по поръчка на венецианския театър „Ла Фениче“ и впоследствие се превръща в едно от трите най-големи оперни произведения на всички времена.

Изключително важна роля в постановката, която „Монте мюзик“ и Държавна опера – Русе ще представят на 31 октомври в НДК, е тази на диригента и оркестъра. Маестро Найден Тодоров е известен с това, че винаги работи със замах, притежава таланта да формира най-добрия състав от музиканти, който да накара да звучат в съвършено единство. Така до публиката достига всеки един детайл от красивата музикална феерия, която диригент, солисти и оркестър създават.

Артистичната и продукционна подготовка на „Риголето“ вече тече, а билетите са в продажба и са на цени от 20 до 60 лв.