Над 25 музея и галерии се включват с експозиции и специални събития в Европейска нощ на музеите – София на 14 ноември

Над 25 музея и галерии се включват с експозиции и специални събития в Европейска нощ на музеите – София на 14 ноември

Със своите актуални експозиции и с редица специални събития над 25 музеи и галерии се включват на 14 ноември в Европейска нощ на музеите – София. Организатор е Френският институт в България с подкрепата на Министерство на културата и на бизнеса. Провеждането на инициативата е част от Културния календар на Столична община. Входът е свободен и задължително ще се спазват всички противоепидемични мерки.

Европейска нощ на музеите възниква през 2005 г. във Франция, а от 2006 г. установи традиция и в България. И сега по този специален начин изкуството ще ни даде сила да се справим с предизвикателствата на живота. „Музеи и много по-малки галерии отварят вратите си специално за публиката по този повод. Търсете и намерете. Всеки от вас може да вземе в ръка програмата, да влезе в музеите и галериите и да види нещо, което го интересува. Живеем в нелеки времена, но те могат да бъдат и разнообразни, ако решим да е така. Затова излезте!“ – покани ни да се включим в инициативата Мария Конакчиева от Френския институт в България.

Френският институт ни кани на няколко събития, две от които попадат в обявения през ноември „Месец на дигиталната култура“. В събота, но и в неделя, ще можем да видим изложбата „Машина за балончета“ за новаторските форми на комикса, а чрез средствата на виртуалната реалност ще можем да се докоснем до световни шедьоври на изобразителното изкуство. В галерия „Синтезис“ със съдействието на Френския институт в България е представена изложбата с издания с намерена фотография „Сребърната мина – фотокниги на Тома Сован“.

Няколко национални музея се включват в Европейската нощ на музеите. Националният исторически музей представя в специално събитие инсталацията „Златен мавзолей“ и филма „5 минути София. Мавзолеят на Георги Димитров“, Националният музей „Земята и хората“ ни посреща с концерт с творби на класически и съвременни композитори, презентации, изготвени по време на извънредното положение, и прожекции на научно-популярни филми. В Националния политехнически музей ще има научни демонстрации, среща-разговор с Мария Касимова-Моасе „Домашен социализъм“ и презентация на Дариан Георгиев за автобусите „Чавдар“.

В Европейската нощ на музеите участват и национални музеи към БАН: Археологическия, Природонаучния, Етнографския (с прожекции от 12 ч., 14 ч. и 16 ч. на филм за историята му), Антропологичния (в който ще има лекции за здравето, свързана с експозицията игра и занимания по рисуване).

Регионален исторически музей – София също участва в инициативата, както и ключови столични институции: СГХГ и нейните филиали „Васка Емануилова“ и „Дечко Узунов“, галерия „Сердика“ на Женския пазар (със специално събитие – текстилна инсталация на Аделина Попнеделева), а също и галерия „Академия“ на НХА. В къща музей „Панчо Владигеров“ от 19 и от 20 ч. ще бъде прожектиран филмът за музикалната фамилия „Петолиние на паметта“, а в музей „Борис Христов“ ще има музикален маратон с талантите на „Нов български университет“. В Европейската нощ на музеите в своите зали ни канят и галериите „Структура“, „Аросита“, One, Little Bird Place, Depoo, „Порт А арт пространство“, „Aether Sofia“, „Plus 259 Gallery“, „УниАрт“, Аукционна къща „ЕНАКОР“.

Работилничка за приложни изкуства кани желаещи на пет ателиета по керамика от 13 до 20 ч. в Южен парк.

„И да не забравяме, че културата е започнала от първобитните хора в пещерите, достигнала е до ден-днешен и ще бъде и пребъде. Това е нашата червена нишка в живота. Културата ни свързва и ни сплотява в нещо различно от материалното.“ – каза още в интервюто по bTV Radio Мария Конакчиева от Френския институт в България.

  • Интервюто с нея можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Повече информация ще откриете на сайта на Френския институт в България, откъдето можете да изтеглите и електронна брошура.