Над 160 издателства на Панаира на книгата, френскоезичната литература е фокус на Софийския литературен фестивал

Над 160 издателства на Панаира на книгата, френскоезичната литература е фокус на Софийския литературен фестивал

С участието на над 160 издателства и книгоразпространители от България и от чужбина, на 10 декември в НДК започва 47-ото издание на Софийския международен панаир на книгата. Паралелно с него се провежда 7-ият Софийски международен литературен фестивал. И двете събития са с богата културна програма, която предвижда срещи с автори и издателства, лекции и работилници. Организатор е Асоциация „Българска книга“, събитията са част от Календара на културните събития на Столична община, а Джаз ФМ е медиен партньор.

„Книгата е вечен подарък.“ – дава идея за споделяне на радост и мъдрост в предстоящите празнични дни Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“. „Организираната от нас среща е чудесен начин книгите и авторите да достигнат до хората. Нашата цел е да провеждаме инициативи, които насърчават четенето. Според изследване на германски учени един от ефективните начини за това, е когато книгите и авторите отиват при хората и те имат личен конакт, както се случва на панаира и на фестивала. Срещите с издатели са уникална възможност за обратна връзка, но също така и да откриете заглавия, които иначе могат да минат незабелязано. Книгата е начин да изживееш хиляда живота без да живееш хиляда години – така казвам на децата ми. Книгите ни помагат, а чрез тях у децата още от най-ранна възраст се изграждат уменията за четене с разбиране. Четете, това прави животът по-хубав.“ – призова ни Десислава Алексиева.

На изложението има и национални щандове – на Китай, на Скандинавските страни и др. Софийският международен панаир на книгата ще работи всеки ден от 10 до 14 декември от 10 до 20 ч., а в неделя – до 19 ч. Официалното откриване е от 17 ч. във вторник, а на събитието ще свирят музикантите от Джаз формация „София“. По традиция Асоциация „Българска книга“ ще връчи отличия за най-добър издателски проект – наградите „Златен лъв“ се присъждат от жури и от журналисти. Церемонията по връчването на отличията ще се проведе в съботния ден. Културната програма на Софийския международен панаир на книгата е на сцената на 4-я етаж на НДК, а на Софийския международен литературен фестивал – в Мраморно фоайе.

Подбрани акценти от Културната програма на Софийския международен панаир на книгата:

10 декември

11 ч., щанд № 117
Среща с автограф с Невена Басатова, автор на практичния наръчник „Детска академия за добри обноски“.

12 ч., Сцена на панаира
Изключителната истинска история на оцеляването: „Пианистът“ от Владислав Шпилман. По тази книга е направен филмът на Роман Полански „Пианистът“. В новото издание са добавени и записки на спасителя на Владислав Шпилман, германския офицер Вилм Хозенфелд и внушителен послеслов на певеца-дисидент Волф Бирман.

14 ч., Сцена на панаира
Представяне на книгата „Под ръка с демокрацията” на Христо Милков за събитията от 10 ноември 1989 г. до юни 1990 г.

14 ч., Литературен клуб „Перото“
Представяне на книгата: „Защо медът е толкова сладък?“ – приказка с образователни игри от Мая Бочева – Уики. „Бон-Бон“ ще изпълнят някои от най-любимите ни детски песнички.

18:30 ч., Щанд № 325
Среща с автограф със Стефан Цанев и представяне на новото издание на романа „Мравки и богове“.

11 декември

16 ч., Сцена на панаира
Представяне на програма „Творческа Европа“ от Десислава Панчева – ръководител на бюро „Творческа Европа – България“.

12 декември

13 ч., Сцена на панаира
Представяне на книгата „Художникът почти вълшебник“. Вадим Лазаркевич в четири приказки.

13 декември
11 ч., Сцена на панаира
„Твоята храна“ – защо е важно да намалим хранителните си отпадъци и как да го направим? Фондация „Биоселена“ представя събитието в рамките на проекта за неформално образование „Твоята храна“, съфинансиран от Европейския съюз.

16 ч., Сцена на панаира
Представяне от Института за балканистика с център по тракология БАН на колективната монография „Солун и българите: история, памет, съвремие“.

18 ч., Щанд № 325
Среща с автограф с Митко Новков. Литературният критик, историк, анализатор и изкуствовед гостува с новата си книга „Изядената ябълка“.

19 ч., Сцена на панаира
Уъркшоп за писане на фантастични разкази, воден от Цветина Цолова, автор на сборника с фантастични разкази „Нулева година“.

19 ч., Щанд № 325
Среща с автограф със Здравка Евтимова.

14 декември

10 ч., Сцена на панаира
Презентация на авторски фотоалбум „Видения“ на Александър Иванов.

13 ч. Сцена на панаира
Гал Сасон изнася лекция на тема „Астрология: Как да се разбираме по-добре с различните зодиакални знаци“.

15 ч., Сцена на панаира
Представяне на книгата „Животът от нещата“ от блогърката Красимира Хаджииванова.

17 ч., Щанд № 408
Среща с автограф с поета Манол Глишев и новата му книга „Зибелингски хроники“.

18 ч., Сцена на панаира
Представяне на дневника на Анна Достоевска „Аз и Достоевски“. Среща-разговор с преводача Влади Владев.

15 декември

10 ч., Сцена на панаира
Калин Николов представя книгата „Неосъщественият музей“, по която работи съвместно с Радой Ралин в последните години от живота му. Това е документална творба за отдавна забравени художници, за автентичните им крушения и за трудните пътища на българската художествена култура.

11 ч., Сцена на панаира
Представяне на „Детски пиеси“ от Недялко Йорданов. Откъси от книгата ще изпълнят авторът, актьорът Михаил Билалов, композиторът Хайгашод Агасян и актрисата Ивана Джеджева.

Успоредно с Панаира на книгата се провежда Софийският международен литературен фестивал. „Във фокуса тази година е френскоезичната литература, а мотото е „Революция на пет континента“. Фестивалът отразява всички автори, които пишат на френски език, включително Виетнам и Алжир, а мотото намеква за френския език като езика на свободата на изразяването.“ – разказва в студиото ни Десислава Алексиева. Във фестивала се включват над 100 гости, част от които са френскоезични автори, а други – български творци, които си партнират с френскоезични колеги. С представяне на творби от художествената литература до комикса, в културната програма са и дискусии за бъдещето на литературата и за осмислянето на съвременността.

Литературният фестивал ще започне с международната конференция „Да пишеш на френски“, организирана от Международната организация на франкофонията. Тя ще се проведе на 9 и 10 декември в СУ „Св. Климент Охридски“. От 17 ч. в понеделник лекции ще изнесат виетнамската писателка Анна Мои и мароканският автор, художник и скулптор Махи Бинбин. Още осем дейци на словото ще се включат в програмата, участват и три български писателки и поетеси, които пишат на френски език – Елица Георгиева, Албена Димитрова и Аксиния Михайлова.

Основни за структурата на фестивала продължат да бъдат срещите с автори и различните коментарни и критични дискусии. За първа година ще се проведе панелът „Разговори за бъдещето“, който ще включва теми като киберпънка, бъдещето на книгата, шрифта и илюстрацията, трансхуманизацията, видеоигрите, мъдростта на малките общности и всекидневните ритуали, които създават нашето „утре“.

На сцената на седмото издание на Софийския международен литературен фестивал ще бъде експонирана миниизложба на художничката Яна Левиева, която си отиде преди година. Специално за нея текстове са подготвили писатели, издатели, преводачи, сред които Антоанета Колева, Георги Господинов, Илко Димитров, Йордан Ефтимов, Катя Митова, Кристин Димитрова, Людмила Балабанова, Мария Добревска, Пенка Казанджиева, Петър Горанов, Правдолюб Иванов, Цветанка Еленкова и Яна Букова. Изложбата ще бъде официално открита на 10 декември в 18 ч.

На 11 декември от 17 ч. Антон Стайков ще представи своята лекция „Деветото изкуство говори френски (Метаморфозите на френскоезичния комикс – от забава за деца до изкуство за всички възрасти)“. Тя ще бъде съпроводена и с изложба на комикси, до която ще бъде обособен специален кът-читалня.

На 10 декември от 20 ч. ще се проведе Тайното поетическо четене. Събитието ще е с вход свободен, но с предварително записване.

Петя Кокудева, Радослав Парушев, Елица Георгиева и Момчил Николов са писателите, които ще вземат участие в „Бързи литературни срещи“ на 12 декември от 20 ч. във Fox Book Café.

Известният литературно-сценичен формат „Актьори срещу поети“ ще гостува на фестивала със съдействието на Storytel на 14 декември от 20 ч. в ДНК – Пространство за съвременен танци и пърформанс.

Всички подробности можете да откриете на сайта на Асоциация „Българска книга“ тук.

47-ият Софийски международен панаир на книгата и 7-ото издание на Софийския международен литературен фестивал се организират от Асоциация „Българска книга“ с подкрепата на Министерството на културата и Столична община и в партньорство с Международната организация на франкофонията, посолството на Швейцария в България, Френския културен институт, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Националния дворец на културата.

  • Интервюто на Светослав Николов с Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“ можете да чуете чрез бутона „Аудио“.