Над 130 деца от цяла България пеят джаз и вечно зелени песни на второто издание на Evergreen Fest

Над 130 деца от цяла България пеят джаз и вечно зелени песни на второто издание на Evergreen Fest

101 индивидуални изпълнители и формации се включват във второто издание на Evergreen Fest. Конкурсът е създаден от певицата и вокален педагог Румяна Коцева, която е негов директор. Той е фокусиран върху посвещаването на младите музиканти в песенната традиция. Общо над 130 деца ще излязат на сцената в надпреварата в събота от 13 ч., а галаконцертът и награждаването ще са в неделя от 16 ч. Събитието се провежда при свободен вход в Зала 11 на НДК – кино „Люмиер Lidl“. Организатори са фондация „Музика вива“ и читалище „Д-р Петър Берон – 1926“ с дейното участие на неговия секретар Светла Славеева. Тази година събитието е подкрепено от район „Триадица“ на Столична община и от Националния дворец на културата, който предоставя безвъзмездно Зала 11 за първия ден на фестивала. Джаз ФМ е медиен партньор.

Evergreen Fest – стандартите са основата на музикалното развитие

Важни и значими, всеки трябва да познава тези песни-емблеми, за да са основата му във вокалното развитие и музикалното израстване. През тази година участниците имат право да представят и песни на език, различен от английския – български, френски, испански и т.н. „Ние много се гордеем, че предизвикахме интереса на младите хора и на техните преподаватели, които да насочат децата към слушане и заучаване на такива песни. Децата може сами да не се сетят за тях, но техните педагози бяха провокирани. Ето че тази година двойно повече деца са научили такива песни. Това е прекрасната възпитателна стойност на нашия фестивал. Когато младите певци имат това знание, няма как то да не окаже влияние върху техния музикален вкус и вокални възможности.“ – посочи Румяна Коцева.

Самата тя вокален педагог, Румяна Коцева е радетел за развитието на младите таланти. В продължение на пет години със своя клас тя провеждаше концерти на открито „Българските евъргрийни“. Тези събития застанаха в основата на сегашния Evergreen Fest с песни от миналото, но вечно зелени. „Когато децата ги откриват, за тях са нови и те са точно толкова хубави, колкото са били навремето. И някои, смея да кажа, доста трудни.“ – прикани участниците към старание в подготовката Румяна Коцева. В журито и тази година сме с вокалистите Камелия Тодорова и Васил Петров, известни със своята любов към стандартите.

Миналата година Evergreen Fest нямаше конкурсен характер, а по един представител от всяка група, както и носителите на специални отличия, бяха наградени с участие в галаконцерта. Тази година обаче Evergreen Fest ще е истински конкурс с награди. „Децата обичат да се състезават и имат много повече хъс, когато има състезание.“ – посочва Румяна Коцева. Малчуганите, а и по-големите, обичат да им е трудно и да се справят, както ще направят, състезавайки се в шест групи. Първите пет са възрастови – от 7 до 9 год., от 10 до 12 год., от 13 до 15 год., от 16 до 19 год. и от 20 до 35 год. В шеста група са ансамбловите изпълнители – дуети, триа и групи. Във всяка ще бъде излъчен победител с първо място, ще се присъждат и втора и трета награда. Събралият най-много точки от журито ще бъде отличен с „Гран при“. На всички участници ще бъдат раздадени грамоти, те ще получат и подаръци. Миналата година всеки отнесе у дома по един дар от певицата Белослава Костадинова – изрисувано от нея есенно листо, което организаторите поставиха в рамка с логото на фестивала.

Evergreen Fest ще представи на едно място повечето вокални школи на България. Миналата година участниците бяха от шест града, а сега са от 14 – от Варна до Монтана и от Петрич до Бургас. „Много се радвам, че тази година повечето школи се включват, защото личат разликите между тях. Музикалните педагози не само оформят гласовете на учениците и ги развиват, но тяхна е мисията и да насочант децата, да култивират техния музикален вкус. Така че педагозите са водещото в тази дейност. Но тя е двустранна. Аз съм имала деца, които са много талантливи, но не са толкова трудолюбиви. И други, които не са толкова талантливи, но са много упорити и последователни. Те пред очите ми напредват, докато другите изостават. Вокалният педагог трябва да открие таланта и да го насочи, но и от децата и от техните усилия зависи до каква степен те ще се развият. От само себе си не става.“ – казва Румяна Коцева, а с Evergreen Fest дава платформа на която над 130 деца ще се изявят и ще се представят в своята най-голяма сила. „Най-важното, което най-много ме радва, е че това, което правим, прави всички щастливи – децата, нас, родителите им, техните педагози.“ – посочва директорът на фестивала.

  • Интервюто на Светослав Николов с Румяна Коцева от предаването „Джаз ден“ на 6 февруари можете да чуете чрез бутона „Аудио“.
  • Както през миналата, така и през тази година ще излъчим изпълненията от галаконцерта в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“. Фотогалерия ще откриете на сайта ни след края на фестивала.