Националната художествена академия с инициатива за правилното печатно изписване на малките букви

Националната художествена академия с инициатива за правилното печатно изписване на малките букви

Националната художествена академия поде инициатива за коректното изписване на редовните (малките) букви в печатните шрифтове. Мнозина не осъзнават, че на практика печатното изписване на малките букви е под формата на умалени главни. „Това е наследство от царска Русия, когато през 1710 г. указ за изписването на редовните кирилски букви като умалени главни издава император Петър I.“ – разказа в студиото на bTV Radio за историята на проблема проф. Кирил Гогов от катедра „Книга и печатна графика“ към Националната художествена академия. „След това с развитието на българския светски книгопечат са се използвали шрифтовете, които е било възможно да се доставят от чужбина – и те са съобразени с диктата на големия руски пазар.“ – допълни неговият колега доц. д-р Илия Груев.

Вече десетилетия учените безуспешно се опитват да стигнат до нормативно решение на проблема. „Още от 60-те години на миналия век се търси решение на това, че по редовните, малките, букви, се работи с чужд продукт, който използва графемите на руската кирилска азбука. Опитваме се да преодолеем тази сянка вече три столетия. Сега започваме нов опит да поправим българската кирилска азбука, като инициираме диалог с ползвателя и със законодателя.“ – обясни проф. Кирил Гогов. Идеята е обществото да бъде направено съпричастно към темата, а Народното събрание да приеме нормативен документ, който да узакони правилната употреба на редовните букви в печатните шрифтове. След това използването на тези шрифтове трябва да стане възможно в електронната комуникация, като бъде въведено в кодиращите системи.

Инициативата за коректното изписване в печатните шрифтове на малките букви Националната художествена академия подема във връзка с две годишнини – 100 години от рождението на основателя на българската шрифтова художествена школа проф. Васил Йончев (изложба за него може да бъде разгледана в галерия „Академия“ на НХА) и 120 години от създаването на академията. „Опитваме се да поправим това, което за съжаление не успяхме да направим в годината, когато влязохме в Европейския съюз и нашата българска кирилиска азбука трябваше да бъде третата официална европейска азбука. За съжаление, тя все още е руската. Искаме държавата да въведе нормативно уредбата за правилната употреба на националната форма на българската кирилска азбука.“ – каза проф. Кирил Гогов от Националната художествена академия в студиото на bTV Radio. Доц. д-р Илия Груев е обезсърчен от постоянния отказ на държавната администрация да реагира. Той обаче храни надежда заради интереса на самите хора да използват правилното печатно изписване на малките букви: „Досега контактът с държавната администрация не е довел до абсолютно нищо, но забезявам резултати отдолу, където има засилващо се положително развитие.“ – каза той в предаването „За града“. А междувременно магистърската програма „Шрифт“ към катедра „Книга и печатна графика“ на Националната художествена академия прие поредните студенти по специалността.

  • Интервюто на Светослав Николов с проф. Кирил Гогов и доц. д-р Илия Груев от катедра „Книга и печатна графика“ на Националната художествена академия можете да чуете чрез бутона „Аудио“.