На сцената в „Бал с маски“ – зрелищно предсказание, омраза, скрита зад венецианска маска, и едни от най-добрите изпълнители на съвремието

На сцената в „Бал с маски“ – зрелищно предсказание, омраза, скрита зад венецианска маска, и едни от най-добрите изпълнители на съвремието

Автентични ръчно направени венециански маски са част от костюмите, с които ще излязат изпълнителите в суперпродукцията „Бал с маски“. Поредния спектакъл, представен в Зала 1 на НДК от „Монте мюзик“ и Държавна опера – Русе, ще видим на 21 април от 19 ч. Специално изработени са над 50 маски за сцената на бала, в която се случва развръзката на операта. Във визуално отношение сцената е изключително мащабна – освен Хора на Русенската опера, се появява и балет, който със своето изпълнение подсилва емоцията от оперното преживяване.

Мъжки хор, силно вокално присъствие едновремено на трите италиански звезди – Марцио Джоси, Алиса Зиновиева и Марио Маланини, мистична атмосфера и скрито напрежение ще бъдат пресъздадени в момента на завръзката на интригата в „Бал с маски“ и на разкриването на забранената любов между владетеля (Маланини) и съпругата (Зиновиева) на неговия секретар и приятел (Джоси).

Специален момент в постановката е арията на гадателката Улрика, в ролята на която е нашата звезда Мариана Пенчева. Наясно с факта, че Пенчева е била Улрика на една сцена с Лучано Павароти и оркестъра на „Ла Скала“, продуцентите на „Бал с маски“ допълват с визуални ефекти въздействащото изпълнение на актрисата и съдбовното предсказание на нейната героиня.

Само на 21 април софийската публика ще има възможността да гледа една от най-гениалните опери на Верди в този уникален състав солисти. Доказателство за тяхната класа е фактът, че всички са пели на най-големите оперни сцени – „Ла Скала“, „Арена ди Верона“ и др.

За първи път българската публика ще има възможността да види в ролята на Ренато баритона Марцио Джоси. Джоси е един от най-добрите солисти на съвремието. Критиката го определя като артист, който с гласа си умее да пресъздава красотата на Вердиевата музика и в същото време изгражда силен сценичен образ с много драматургия в изпълнението.

  • Билети за „Бал с маски“ са налични в билетния център на НДК, мрежите на „Ивентим“ и „Тикетпортал“. Цените са от 20 до 80 лв.

На снимката: Марцио Джоси. Фотограф: Нели Куртева