На сцената и зад кулисите – за трети път Нощ на театрите, вече в 16 града

На сцената и зад кулисите – за трети път Нощ на театрите, вече в 16 града

Зад кулисите и на сцената – богатството на живото театрално изкуство ще съпреживеем в една много специална ноемврийска вечер, когато за трети път страната ни ще стане част от общоевропейската инициатива Нощ на театъра. Вече 8 години тя се провежда в няколко европейски страни, а в третото издание в България се включват редица градове, включително София, а също и градът на първото театрално представление у нас – Шумен. Истински театрален маратон на 21 ноември ни очаква още в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Благоевград, Хасково, Казанлък, Димитровград, Перник, Търговище, Силистра и Смолян. Посланието на инициативата този път е: „Актьорът трябва да гори на сцената, но сцената не трябва да гори.“ Инициативата ще се проведе в театри, алтернативни локации, зали, клубове, зали на театрални формации.

„Още от първата година Нощта на театрите се превърна в „денонощ“ – започваме още в 10 сутринта и продължаваме до 3 – 4 ч. през нощта.“ – връща се с усмивка назад във времето Мария от екипа на фестивала. Тя гостува в студиото на Джаз ФМ заедно с Катя – двете дами за трета поредна година подготвят празничната програма у нас. Катя добавя: „Тази вечер е за всички, които искат да изживеят театъра по по-нестандартен начин, да го споделят със своите семейства, приятели и близки...“ Първото издание на Нощ на театрите бе в София, второто – в 11 града, за да достигне до 16 населени места през тази година. Инициативата обединява както институционалната сцена, така и независимите артисти.

„Много ни радва, че освен публиката, която се потапя в театъра и се забавлява, хората, които се включват от страна на театрите, го правят с голям плам и с много любов. Искрата в очите им в момента, в който контактуват с публиката – това е много зареждащо. Те знаят, че участвайки в Нощта на театрите, се чувстват като домакини на събитието, защото въвеждат хората в своя дом, показват им частица от своя живот, споделят тази емоция, любовта си към театъра. Това е взаимен процес и този интегритет между публиката и театралите е уникален.“ – казва Катя.

Театрите са запазили датата 21 ноември за премиери на дългоочаквани свои спектакли. Народният театър „Иван Вазов“ ще ни посрещне с „Гео“, „Чайка“ ще гледаме в театър „Азарян“ в НДК, „Рейс“ – в Сатиричния театър, а „Ние сме вечни!“ – в театър „София“. Премиери готвят и театрите в Пловдив и Перник. В Шумен ще бъдат представени детски спектакъл и пиесата „Старопланински легенди“. Театрален маратон ще има и в театър „Алма алтер“ на Софийския университет, а във Варна към това изкуство ще ни приобщи и флашмоб. Финалът ще е изненада – пърформърнс в къща в центъра на София, който ще започне в 3ч. след полунощ, а за него организаторите допълнително ще съобщят подробности.

В Нощта на театрите публиката е не само зрител в залата, но и откривател на вълшебството зад кулисите... „Опитваме се да направим така, че хората да могат да надникнат какво се случва зад кулисите – къде репетират актьорите, как стигат до същността на ролите си, какво има в гримьорните им и какво – под сцената. Тези близки срещи с хората, които правят театъра, са доста вълнуващи.“ – обещава Мария. Тя си спомня как семейство българи се е върнало от Италия специално за това събитие, за да надникне в скритите за публиката пространства на Народния театър. И тази година гидове ще ни разведат из гримьорните и репетиционните на Първата ни сцена.

Звезди, но земни – по време на Нощта на театрите ще се докоснем до своите любимци. Те са Посланици на театъра – основната им мисия е да поканят и да запалят хората да влизат често в храма на Мелпомена. Тази година сред тях са актьорите Владимир Пенев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Дарин Ангелов, Ованес Торосян, Калин Врачански, Снежина Петрова, Теодора Духовникова, Силвия Петкова, Ана Пападопулу, Лилия Гелева, Александра Василева, Луиза Григорова и балерината Боряна Петрова. Те ще се срещат с публиката в празничната нощ и ще раздават на почитателите на изкуството автографи на картички, специално създадени за събитието, с тяхното собствено определение за Нощта на театрите. Автор на фотосесията е фотографът Павел Червенков. В своите снимки той разкрива онези понякога „скрити“, но много вълнуващи „подготвителни“ състояния преди излизането на сцената, съобщават организаторите.

Фотосесията е част от проекта „Нощни персонажи“, който ще бъде представен и като изложба през целия ноември във фоайето на Камерна сцена в Народния театър „Иван Вазов“, Галерията на Софийския университет, на втория етаж в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и на главната улица в Пловдив. Изложбата ще включва и други фотографии на Павел Червенков, запечатали моменти от най-емблематичните театрални представления през последните години – „Отело“, „Крал Лир“, „Зимна приказка“, „Дакота“, „С любовта шега не бива“.

Театърът е изкуство на съпреживяването и на обратната връзка. „# I LOVE THEATRЕ е кампания, коато стартирахме през тази година. Нейното послание е любовта към театъра да бъде споделена от всички – и от творците, и от публиката. Любимите театрални истории могат да бъдат всякакви – разноцветни, емоционални и лични. Очакваме творците и зрителите да ни разкажат кое и какво ги тегли към театъра“ – казва Мария. Посланиците на театъра Владимир Карамазов, Дарин Ангелов и Ованес Торосян вече се включиха в платформата # I LOVE THEATRЕ.

Нощ на театрите в България е част от инициативата „Европейска нощ на театъра“, която вече 8 години се провежда в няколко европейски страни. Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватия, иницииран от Детски театър „Добрава“ (Children’s Theatre Dubrava) и театър „Шибеник“ (Šibenik Theatre).

„Европейска Нощ на театрите“ е платфрома, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената, за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници – без езикови, религиозни или етнически бариери.

Организатори на общоевропейската инициатива Нощ на театрите в България са фондациите „Арт проджектс“ и Асоциация „Информбюро“. Третото издание на празника се реализира в партньорство със Столичната община, Министерството на културата и с генералната медийна подкрепа на BTV Media Group, част от която е и Джаз ФМ радио.

  • Интервюто на Светослав Николов с Мария и Катя от екипа на Нощта на театрите можете да чуете чрез бутона „Аудио“.