На „Моцартови празници“ в Правец празнуваме 70-годишния юбилей на оперната прима Христина Ангелакова

На „Моцартови празници“ в Правец празнуваме 70-годишния юбилей на оперната прима Христина Ангелакова

С представяне на „Вълшебната флейта“ и „Реквием“ от Моцарт, както и с матине „Моцарт за деца“, със спектакъл за Едит Пиаф, със симфоничен концерт с участието на Мариуш Патира от Полша – носител на Първа премия „Паганини“, с изложба на Петър Пиронков и дискусия за импресионизма в живописта и музиката на Франция – от 13 до 16 август в Правец ще се проведе 11-то издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници“. Венецът ще бъде честването на юбилея на оперната прима Христина Ангелакова, която е артистичен директор на фестивала. Основните артисти са членовете на съставите на Русенската държавна опера, като в афиша присъстват имената на много бележити солисти.

13 август

Международният музикален фестивал „Моцартови празници“ започва с откриването от 19 ч. във фоайето на „Риу Правец ризорт“ на изложба на Петър Пиронков, в която са представени негови картини с тема за музикалните инструменти. Входът е свободен.

В 20:30 ч. в двора на комплекса край езерото ще бъде представена „Вълшебната флейта“ от Моцарт под диригентството на Ивайло Кринчев. Сред солистите са Владимир Василев, Георги Султанов, Пламен Бейков, Симона Кодева, Мария Цветкова, Алек Аведисян.

14 август

На следващия ден отново ще бъдат направени паралели между музика и изобразително изкуство – на сцената на зала „Тера“ от 17 ч. при свободен вход ще се проведе музикално-сценичен спектакъл, посветен на 175 години от рождението на Клод Моне. „Клод Моне, Морис Равел и Клод Дебюси – импресионизмът в живописта и музиката на Франция“ ще е с участието на музикантите Йоана Кадийска, Алекс Аведисян, Ивайло Иванов, Верустиния Щур-Овчинникова и Илья Овчинников, балетистите Цветелина Катрин Котова и Теодор Цаков и актрисата Ина Попова. Балетни миниатюри, изпълнения на живо, театрален разказ и мултимедийни прожекции ще пренесат зрителите в изящната френска импресионистична атмосфера. Режисьор е Христо Симеонов, а мултимедията е от Георги Панайотов.

Вечeрта ще продължи от 20:30 ч. със симфоничен концерт на открито, посветен на 175 години от рождението на Чайковски и от смъртта на Паганини. Солист на Русенската филхармония под диригентството на бразилеца Жозе Мария Флоренсио ще бъде полският цигулар Мариуш Патира – носител на Първа премия „Паганини“. В програмата ще прозвучат увертюра от операта „Отвличане от сарая“ на Моцарт, Първият цигулков концерт на Паганини и Четвъртата симфония на Чайковски.

По-късно – от 22:30 ч., в пиано бара на комплекса 100 години от рождението на Едит Пиаф ще бъдат отбелязани с моноспектакъла „От Пиаф до „Мамбо италиано“ на американката Мария Елена Инфантино. Неотдавна тя го представи на сцената на „Бродуей“. На пианото ще акомпанира Румен Цанов.

15 август

Съботният ден на празниците започва с матине „Моцарт за деца“ от 11 ч. при свободен вход на сцената на читалище „Заря – 1985“. В спектакъла „Фигаро обича Моцарт и Росини“ ще има конкурс за двойници на Моцарт, Констанца и Тамино, както и танци с музиката на Моцарт. Децата ще научат повече за творчеството на композитора и рисувайки герои от негови творби. Участват Симона Кодева, Теодора Чукурска, Петя Цонева, Алек Аведисян, Пламен Бейков, Божена Петрова, Струнен квартет – Оркестър на Държавна опера – Русе, деца от Балетна школа при НЧ „Заря – 1895“ с ръководител Ангелина Сергеева. Идеята, сценарият и режисурата са на Пламен Бейков.

Специално подготвеният за фестивала музикално-танцов спетакъл по „Реквием“ от Моцарт ще бъде акцентът на откритата сцена от 20:30 ч. Диригент е директорът на Операта в Рим Карло Донадио, режисьор – Огнян Драганов, хореограф – Силвия Томова, художник на декора и костюмите – Салваторе Русо (Италия), диригент на хора – Стелияна Димитрова. Солисти са Беса Лугичи (Косово), Снежинка Аврамова, Николай Моцов, Ивайло Джуров. Спектакълът ще е с участието на Бойка Велкова, Оркестър, Хор и Балет на Държавна опера – Русе

16 август

В неделя с две открити за свободни посещения събития ще отбележим юбилея на бележитата ни оперна звезда Христина Ангелакова. Тя празнува своята 70-та годишнина с публиката и с любими колеги. Двете прояви са подготвени като режисура от Христо Симеонов.

В 17 ч. в зала „Тера“ започва среща с автограф с Христина Ангелакова, а водещ е Боянка Арнаудова. На срещата ще присъстват ученици, колеги и приятели на примата от сцената, живота и работата. А всички почитатели на изкуството й ще могат да се срещнат с нея отблизо и да присъстват на необикновена прожекция, илюстрираща различните страници от богатата й биография.

От 20:30 ч. финалният концерт ще е юбилейна гала вечер на площада пред общината. Диригент е Жозе Мария Флоренсио от Бразилия, а сред солистите са Беса Лугичи (Косово), Илина Михайлова, Йоана Железчева, Русалина Мочукова, Симона Кодева, Даниела Дякова, Калуди Калудов, Кирил Манолов (току-що завърнал се от участие в постановка на „Фалстаф“ на фестивала в Равена под диригентството на Рикардо Мути), Гео Чобанов, Деян Вачков (той ще дойде само за ден специално от „Арена ди Верона“), Верустиния Щур-Овчинникова, Руслан Мъйнов, „Дани Милев груп“ и Неделяна Христова и др. Водещи са Силвия Лулчева и Даниел Цочев, а мултимедията е на Георги Панайотов.

В студиото на Джаз ФМ за двете юбилейни събития Христина Ангелакова посочи: „В този живот съм се опитала да пея, да се изкачвам по стълбите на операта колкото се може повече, съчетавайки много съставни части, много трудности, много моменти пък на късмет, много моменти на възможности да се докосна до големи артисти... От всяка такава среща в мен е останала следа завинаги. Тези две събитията от фестивала са жест към мен на всички останали от екипа и на общината в Правец.“

За да почувстваме атмосферата на Правец близка до времето на Моцарт, на неочаквани места в града и край фестивалните сцени ще чуваме изпълненията на младия 26-годишен цигулар Георги Димитров, известен като Пловдивския Моцарт. Завършил тамошната Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, той става популярен в града с изпълненията си по улиците в костюм и с перука от епохата на творби на гениалния композитор.

Международният музикален фестивал „Моцартови празници“ се организира от Сдружение „Моцартови празници Правец’04“ и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и на Община Правец.

Онлайн и в разпространителската мрежа на Ивентим.бг се продават билети за спектакъла на операта „Вълшебната флейта“, симфоничния концерт, „Реквием“ на Моцарт и моноспектакъла „От Пиаф до „Мамбо италиано“. Останалите събития от афиша на фестивала са безплатни. На място, в Правец, има каса в хотел „Правец палас“. Цените на билетите са 10 и 20 лева. За моноспектакъла „От Пиаф до „Мамбо италиано“ местата са ограничени, а билети се продават и на място в хотел „Риу Правец ризорт“ на цена от 20 лева.

  • Интервюто на Светослав Николов с Христина Ангелакова можете да чуете чрез бутона „Аудио“.