На Международния ден на джаза попълваме в Уикипедия информацията за българския принос към жанра

На Международния ден на джаза попълваме в Уикипедия информацията за българския принос към жанра

Факти от историята на българския джаз попълваме в Уикипедия в специално събитие за Международния ден на джаза. На 30 април от 17 до 20 ч. в „Гьоте институт“ Жюстин Томс от Уикипедия – България ни кани на едитатон на тема джаз, като събира хората, които имат знанието, с хората, които могат да го въведат в енциклопедията на общността. „На едно място ще бъдат хората, които знаят за джаза, създават джаз, снимали са и са отразявали джаз събития и, разбира се, обичат джаза, с хората, които могат да редактират Уикипедия и да създават съдържание там.“ – обясни Жюстин Томс в интервю по Джаз ФМ.

„Като любител на тази музика, много страдам, когато не намирам достатъчно информация за българските изпълнители, композитори, музиканти в Уикипедия на български. А това е мястото, където трябва да съберем цялото човешко знание за свободно ползване. Ако ние не го напишем, няма кой да го направи. Ако не регистрираме историята, каквато се случва, тя ще бъде изгубена. Това е мисията на Уикипедия – да запази цялото човешко знание, да го даде свободно на всички следващи поколения.“ – каза Жюстин Томс.

На едитатона идната седмица опитни уикипедиански редактори ще помогнат на всички, които имат знание, да създадат много нови статии, свързани с българската джаз музика – творци и произведения. „Може да дойдат и хора, които нямат знания, но могат да превеждат, тъй като има статии на чужди езици с информация, която все още не е налична на български.“ – покани друга група хора Жюстин Томс. Тя каза, че организаторите са направили кратък списък с теми, които липсват в българската Уикипедия.

Няколко основни правила за добавяне на съдържание в Уикипедия:

Всеки може да пише там и да добави знание или снимка.
Информацията трябва да бъде енциклопедична – конкретна, без суперлативи.
Не може да се публикуват непроверена информация, клюки и клевети.
Не може да се копира чуждо съдържание.
Източниците трябва да бъдат цитирани коректно.
Въведената информация винаги се проверява.
Може да се редактира и без регистрация, но ако имаш, можеш да проследиш какво се случва с твоя принос. Информацията – име и електронен адрес, не се ползва по никакъв начин отвъд самата Уикипедия.
Статиите от анонимни потребители се гледат по-строго и е по-възможно да бъдат изтрити.
Първият параграф трябва да обясни темата накратко, а след това тя да се разгърне.

„Лесно е, много е приятно и е много „зарибяващо“. Човек започне ли веднъж, иска да допринася още и още. Уикипедия дава информация колко пъти статията е прочетена и цитирана, което окуражава всеки да продължи да допринася.“ – споделя Жюстин Томс.

На снимката: момент от интервюто пред публика с Лени Вълкова – първата българска джаз певица. Разказаното от нея излъчихме в ефир и публикувахме на сайта ни в проекта „Джаз истории“ за описване на историята на българския джаз чрез разказите на неговите създатели. Автор на снимката: Александра Гълъбова.