„На Казанлък много му отива джаз фестивал!“ – казва радетелят за създаването на този музикален празник Надя Тончева

„На Казанлък много му отива джаз фестивал!“ – казва радетелят за създаването на този музикален празник Надя Тончева

Казанлък развива наследството – не само като културно-исторически туризъм, свързан с многобройните археологически открития от тракийската епоха, а вече и като един от центровете на джаза. От 28 до 30 август включително, при свободен вход, заради подкрепата на общината и спонсори, на централния площад „Севтополис“ и в клуб „Агарта“ ще звучат изпълненията на джаз музиканти от региона и от цялата страна. Първият Джаз фестивал в Казанлък е част от десетото издание на традиционните „Празници в Долината на тракийските царе“.

Джазът е среща, общуване, сливане, разнообразие, богатство – и така той е представен в първото издание на Джаз фестивала в Казанлък. „Джазът е една от новите музикални култури, която най-бързо се развива. Същността на джаза е да търси новото, интересното и необичайното. Особено в днешно време, когато информацията е глобална, в джаза се преплитат много различни музикални култури. И това го прави много интересен.“ – с тези думи авторът на програмата Надя Тончева коментира в студиото на Джаз ФМ подбора на участниците, сама тя сред тях като част от „Латино джаз проуджект“. Тази формация обединява музиканти от Казанлък, София, Стара Загора и Пловдив. Пловдив присъства и с „Джипси джаз проуджект“, Велико Търново ще се представи с „Роял дикси бенд“, а Димитровград – с „Джаз трио – Димитровград“, от София гостува Васил Петров с Триото на Ангел Заберски.

Първи джаз фестивал в Казанлък като част от традиционните „Празници в Долината на тракийските царе“

Отправната точка към изготвянето на програмата Надя Тончева описа така: „Старала съм се да подбера различни като стил проекти. Надявам се да удовлетворим всякакви вкусове, защото джазът е разнолик. Колкото по-различни неща представяме, толкова по-приятно е за всички.“ Вокалист и в старозагорската група „Траяна“ и преподавател по поп и джаз пеене в тамошното Национално училище по музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“, сбъдването на мечтата си за джаз фестивал в родния Казанлък тя отдаде на силата на джаза: „Джазът е мислеща, интелигентна музика. Той е музикална култура, в която има много свобода. Затова градовете, в които има творчески живот, организират джаз фестивали. На Казанлък джазов фестивал много му отива!“

  • Интервюто на Светослав Николов с Надя Тончева можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Снимка: Община Казанлък