На живо от Сан Диего: Ерик Клептън с Джей Джей Кейл, Робърт Крей, Дерек Тръкс и Дойл Брамхол II

На живо от Сан Диего: Ерик Клептън с Джей Джей Кейл, Робърт Крей, Дерек Тръкс и Дойл Брамхол II

Ерик Клептън свири с Дойл Брамхол II, Дерек Тръкс и Робърт Крей в Сан Диего, а специален гост е неговият много добър приятел Джей Джей Кейл. Пазеният досега в архивите запис от 2007 г. излиза на 30 септември. Пилотният сингъл е волният дует с Кейл – Anyway the Wind Blows („Накъдето ме отвее вятърът“), придружен и от видео, което ни позволява да съпреживеем концертната атмосфера.

Концертът на Ерик Клептън, който предстои да излезе сега на диск, плоча и дигитално, е записан по време на световното турне на музиканта. Радващият се на голяма солова кариера Дерек Тръкс и Дойл Брамхол II, прочут с работата си с Клептън и Роджър Уотърс, но също така известен и със сътрудничествата си с Гари Кларк джуниър, Сюзън Тедески, Алън Тюсон, Доктор Джон и Ерика Баду, свирят на китари. Двама кийбордисти, басист, барабанист и две бек вокалистки допълват състава на музикантите на сцената. И едно много силно присъствие – на Джей Джей Кейл, който излиза за пет песни, три от които са от удостоения с „Грами“ съвместен албум The Road to Escondido от предходната 2006 г., който на следваща година получи наградата „Грами“ за съвременен блус албум. Петкратният носител на „Грами“ Робърт Крей излиза за изпълнението на биса – песента Crossroads.

С толкова много прочути имена Live from San Diego гъделичка нетърпението на меломаните. Пилотният сингъл и видеото към него дават още основания да искаме времето до 30 септември да отлети неусетно. Трима китаристи, седнали на столове на сцената, начело с Клептън, а до него празно място… В този момент излиза Джей Джей Кейл. Публиката полудява, видимо е щастието и вълнението по лицата на музикантите…

Да изяви музиката на Джей Джей Кейл за Клептън е мисия. Той попада под въздействието на ментора си в момент на отчаяние при нарастването на популярността на по-твърдия китарен звук, който не му харесва, а промяната го води по пътя на наркотиците и депресията. Самият Джей Джей Кейл пък е отшелник – обича да създава музика в тишина и мрази популярността. За 40 години в музиката издава едва 15 албума, но целият свят знае името му заради интерпретациите на Клептън на песните му After Midnight и Cocaine, които младият тогава музикант превърна в хитове във втората половина на 70-те. Двамата се срещнаха за първи съвместен проект през 2006 г. за албума Road to Escondido. Тогава Ерик Клептън каза, че работата му с неговия вдъхновител Джей Джей Кейл е „може би последната ми амбиция”. През лятото на 2013 г. Джей Джей Кейл почина на 74-годишна възраст, а няколко месеца след това Клептън му посвети с приятели албума The Breeze.

С The Breeze: An Appreciation of JJ Cale Ерик Клептън и приятели създават много повече от музикален албум

„Единствената ми цел е да предизвикам интереса на слушателите да се запознаят с музиката на Джей Джей Кейл. Аз съм просто посланик – така разбирам същината на своята работа. Опитвам се да интерпретирам песни, които да заинтригуват слушателите да се обърнат към първоизточника на моето вдъхновение”, казва Ерик Клептън, когато подготвя с приятели (Уили Ниелсън, Джон Мейър, Марк Ноплфър, Том Пети, Дон Уайт, Нейтън Ийст и др.) албума в почит към Кейл The Breeze: An Appreciation of JJ Cale. И още...

Ерик Клептън и Джей Джей КейлЕрик Клептън и Джей Джей Кейл

Абсолютната концентрация в музиката на Джей Джей Кейл и на концерта в Сан Диего е върховно вдъхновение за Клептън, който питае огромно уважение към своя идол. Вглъбеността на Кейл и признателността, с която той гледа по-младия си наследник в началото на клипа, са още един елемент, който описва тяхната силна връзка. Благодарност и в погледа на Клептън… Двамата се разбират без думи в импровизациите, като само от време на време споделят словесно, встрани от микрофона, моментните хрумвания. След това двамата ги реализират с радостна лекота. Те са волни души, като героя на своята песен, чието заглавие се превежда като „Накъдето ме отвее вятъра“.

Макар че целият концерт в Сан Диего е заснет, засега не се предвижда той да излезе във видео формат. Поръчалите предварително албума ще получат освен сингъла още две песни преди официалното му излизане накрая на септември. Live from San Diego включва някои от най-прочутите песни на Клептън: заявилата искреното изразяване в началото Tell the Truth, а след това: Further On Up the Road, Wonderful Tonight, Layla. С Джей Джей Кейл са песните Anyway the Wind Blows, After Midnight, Who Am I Telling You, Don't Cry Sister и Cocaine, а за биса Crossroads на сцената е Робърт Крей.

Live from San Diego на Ерик Клептън със специалното участие на Джей Джей Кейл ще бъде на музикалния пазар от „Орфей мюзик“, изключителен лицензиант на Warner Music International.

  • Днес в „Джаз ден“ слушаме пилотния сингъл Anyway the Wind Blows.