На 93? Не, на 95! За рождения си ден Дорис Дей отново ни дарява с любов извън времето

На 93? Не, на 95! За рождения си ден Дорис Дей отново ни дарява с любов извън времето

Легендарната певица, актриса и защитничка на животните Дорис Дей отпразнува миналата година 92-ия, а тази година – 95-ия си рожден ден. „Както винаги съм казвала, възрастта е само цифра.“ – с тези думи звездата посрещна новината, че агенция „Асошиейтид прес“ е открила нейното свидетелство за раждане. И какво значение има това, след като с всеки свой рожден ден Дорис Дей напомня за възхитителното си присъствие в киното, музиката и телевизията, приобщава към своята мисия – да помага за благоденствието на животните.

Сега вече знаем – годината, в която Дорис Дей се появява на този свят, е 1922. „Най-често съм чувал историята, че когато Дорис се явила на прослушване за роля още като съвсем млада, годината й на раждане е била записана грешно във формурляра. Не знаем дали това е така, но ако наистина това се е случило, то е останало през всичките тези години.“ – казва говорителят й. Родена Дорис Мери Капелхоф, нейните родители са Алма и Уилям Капелхоф от Синсинати, става ясно от документа, открит от „Асошиейтид прес“ в архивите на Статистическата служба на Охайо. През годините темата за възрастта на Дорис Дей непрекъснато се е повдигала, но е оставала засенчена от нейните светли дела в изкуството и в живота.

„Винаги съм казвала, че възрастта е само цифра и никога не съм обръщала специално внимание на родждените дни. Но е чудесно, че най-накрая знам с точност на колко години съм!“ – каза в изявление Дорис Дей, неглижирайки нещо, което е съвсем без значение. Всяка година тя празнува рождения си ден, ангажирайки своите почитатели с каузата си за защита на животните. Дорис Дей се прочува със своя протест, когато през 1956 г. отказва да продължи снимките за The Man Who Knew Too Much с режисьора Алфред Хичкок, ужасена от условията, при които живеят включените в сцените животни. Едва след като за тях са осигурени подслон и добра храна, Дорис Дей подновява участието си във филма.

Корицата на страницата във фейсбук на фондацията на Дорис Дей: „Има неща, които можеш да получиш само в тихата, изпълнена с обич компания на куче.“Корицата на страницата във фейсбук на фондацията на Дорис Дей: „Има неща, които можеш да получиш само в тихата, изпълнена с обич компания на куче.“

Нейната любов към животните е до голяма степен закодирана в нещастен инцидент, който преживява съвсем млада и при който е обездвижена за дълго време. Тогава тя преминава през изпитанието с любовта на своя домашен любимец Тайни: „Той бе неотлъчно до мен, усещаше настроенията ми и ми помагаше, както само едно куче може. Така започна любовта ми към кучетата. Тяхната обич и грижовност ти помагат да се освободиш от напрежението и тревогите.“ – разказва Дорис Дей. След инцидента изоставя мечтата си да стане танцьорка и се насочва към амплоато на актриса и певица.

През годините Дорис Дей записва над 650 песни и участва в 39 филма, като безпрецедентно в продължение на 10 години не излиза от Топ 10 на националната класация на САЩ. Това историческо постижение и до днес остава ненадминато. Тя е удостоена с Президентския медал на свободата, носителка е на „Грами“ за цялостен принос, на наградата Cecil B. DeMille за цялостни постижения, присъдена й от Асоциацията на чуждестранните репортери в Холивуд, и на отличието за цялостна кариера на Обществото на филмовите критици в Лос Анджелис. Последният й албум излезе през 2011 г. – My Heart е с неиздавани дотогава песни, а на обложката Дорис Дей е, разбира се, с кучето си.

Олбожката на албума от 2011 г. My Heart

Всичко е от любов – на 87 г. Дорис Дей ни представя „My Heart“

Дорис Дей използва всеки свой рожден ден, за да призове почитателите си да подкрепят нейната битка за хуманно отношение към животните. Още докато е на върха на славата си, през 1978 г. тя основа фондация за защита на животните, която носи нейното име. Организацията помага на възрастни хора, на които им е трудно да се грижат за домашните си любимци, предоставя кучета-водачи на ветерани и на други нуждаещи се, подкрепя неправителствени организации, които се грижат за, например, папагали в беда (Iowa Parrot Rescue) и за възрастни коне (Misfit Acres в Минесота).

Misfit Acres в Минесота. Източник: страницата във фейсбук на фондацията на Дорис ДейMisfit Acres в Минесота. Източник: страницата във фейсбук на фондацията на Дорис Дей

За да приобщи почитателите си към своята любов, тази година Дорис Дей ги прикани да качват в социалните мрежи снимки със своите любимци, придружени от хаштага #dorisbirthdaywish и тага @ddaf—org. От тях ще бъде изработена електронна картичка, която ще бъде големият подарък на Дорис Дей за нейния – да, 95-и рожден ден!

Основна снимка към публикацията: Дорис Дей се обръща във фейсбук към своите съмишленици в грижата за животните с покана заедно да отпразнуват нейния деветдесет и трети рожден ден, преди да стане ясно, че тя всъщност е на 95 год.